Kai organizmas negauna tokio maisto, DNR būna pažeidžiama dar gerokai iki tol, kol pastebimas pagrindinis skorbuto simptomas – kraujuojančios dantenos, rašo nature.com.

Bet ar vitamino C tabletės pačios organizmą saugo taip pat gerai, kaip ir vaisiai? Milano universiteto (Italija) Žmogaus mitybos sektoriaus mokslininkai, vadovaujami Serenos Guarnieri, norėdami tai išsiaiškinti atliko paprastą eksperimentą.

Mokslininkai tiriamiesiems asmenims davė išgerti po vieną stiklinę su raudonųjų apelsinų sultimis, vandeniu, kuriame buvo vitamino C arba pasaldintu vandeniu. Ir raudonųjų apelsinų sultyse, ir vandenyje su grynu vitaminu C, šio junginio buvo po 150 miligramų. Saldintame vandenyje vitaminų visai nebuvo. Praėjus 3 valandoms ir 24 valandoms po stiklinės ištuštinimo buvo imamas tiriamųjų kraujas. Nenuostabu, kad gėrusiųjų sultis ir vandenį su vitaminu kraujyje vitamino koncentracija pakilo.

Tuomet kraujo mėginiai buvo veikiami vandenilio peroksidu – yra žinoma, kad šis oksidatorius sukelia DNR pažeidimus. Pažeidimų buvo žymiai mažiau tuose mėginiuose, kurie buvo paimti iš sultis gėrusių tiriamųjų – ir praėjus 3 valandoms, ir 24 valandoms po sulčių gėrimo. Nenuostabu, kad saldintas vanduo visiškai jokiu apsauginiu poveikiu nepasižymėjo. Bet kiek nustebino tai, kad vanduo su ištirpintu vitaminu buvo tiek pat neveiksmingas, kiek ir saldintas vanduo.

Bent vieno kito tyrimo, kurio metu buvo naudojami didesni vitamino C kiekiai, rezultatuose nurodoma, kad grynas vitaminas pasižymi apsauginiu poveikiu. Bet faktas, kad poveikio nepastebėta naujajame tyrime, rodo, kad vykta kažkas sudėtingesnio, sakė S.Guarnieri. „Panašu, kad vitaminas C nėra vienintelis junginys, atsakingas už antioksidacinį poveikį; veikia ir dar kažkas“, - sakė mokslininkė. Tyrimo rezultatai publikuojami leidinyje „British Journal of Nutrition“.

„Tai yra svarbus pastebėjimas“, - sakė Kalifornijos universiteto Los Andžele (JAV) Žmogaus mitybos centro direktorius Davidas Heberis. Tai rodo, kad žmonės, tiriantys vitamino C poveikį, turi visada nurodyti iš kokio šaltinio imamas vitaminas.

Kiti mitybos tyrėjai siūlė idėją, kad sultyse esantys cukrai sąveikauja su vitaminu C, dėl ko ir pasireiškia antioksidacinis poveikis. Bet S.Guarnieri įtaria, kad augalinės kilmės junginiai, randami apelsinuose (cianidin-3-gliukozidas, flavanonai ir karotinoidai) turėtų būti ištirti išsamiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją