Prie vienintelės mokamos palatos – visada eilė

Nuo antradienio šioje ligoninėje su kūdikiu gulinti Rasa (vardas pakeistas – DELFI) DELFI pasakojo, kad šokas jai prasidėjo nuo pat pirmų minučių, kai atsidūrė skyriuje.

„Atvykome ketvirtą ar penktą ryto. Vaikui buvo aukšta temperatūra, skaudėjo pilvuką, tad įtarė infekciją. Iš pradžių mus paguldė vienoje palatoje su viduriuojančiu berniuku. Kai mes pasakėme, kad geriau važiuosime namo nei rizikuosime dar kuo nors užsikrėsti, šiaip ne taip kitame poskyryje atsirado laisva palata. Tačiau vaizdas čia kraupus. Guliu su tokiu mažučiu vaiku ir galvoju, kaip man neparsivežti naujų bacilų. Į vonią ir tualetą net baisu įeiti. Vanduo čiurlena visą laiką, visą naktį, kaip upelis. Prie čiaupų nuo drėgmės viskas taip išpuvę, kad net sanitarės guodžiasi. Esą iš jų reikalauja tvarkos, bet išvalyti tų įsigėrusių rūdžių neįmanoma. Sienos tokios atsilupusios ir purvinos, kad jei vaikas būtų didesnis, galėtų jų pasigramdyti ir pavalgyti, kai kur likusi kramtomoji guma prilipdyta. Prieš 14 metų čia gulėjau pati – vaizdas visiškai nepasikeitęs.

Ne gana to, per langus pučia kiaurai. Dabar mes užsidėję antklodę, nes vaikas jau pradėjo sloguoti. Šiandien į kai kurias palatas buvo pakviesti statybininkai iš penkto aukšto, kad užsandarintų kai kurių palatų langus, nes mamos pradėjo skųstis, kad jas perkeltų kitur arba išvažiuos namo. Jose visai nebuvo įmanoma būti. Paprašiau, kad statybininkų, kad sutvarkytų langą ir pas mane, mat jie dirbo gretimoje palatoje. Statybininkai tik pajuokavo – esą ateisime ir kažkada čia tvarkyti. Klausiu – kada, po penkerių metų? Maždaug. Mūsų palata laikoma šilta, nesvarbu, kad žaliuzės nuo vėjo visą laiką siūbuoja“, - pasakojo moteris.

Pasak pašnekovės, pasiskundusi personalui, ji išgirdo, kad atvyko čia ne komforto, o gydymo. Beje dėl gydymo jauna mama tikrai neturi jokių pretenzijų. Supranta ir čia dirbančius rezidentus – pastarieji džiaugiasi, kad turi sąlygas dirbti.

„Ne prabangos aš čia atvažiavau, bet ir į tokią kiaulidę nesitikėjau pakliūti. Baisu, kad vaikas prie nieko neprisiliestų. Atrodo, kad visa ligoninė sutvarkyta, išskyrus šį skyrių. Labai gražus priimamasis. Kam reikėjo ten visų tų gražių, mandrų tualetų. Geriau čia vaikams būtų sutvarkę. Visame skyriuje yra tik viena sutvarkyta, suremontuota mokama palata. Prie jos visada eilė, mamos laukia nesulaukia, kada ji atsilaisvins, nors paros kaina joje – 60 litų“, - teigė Rasa.

Skyrius neremontuotas nuo 1988 metų

Pasak Santariškių klinikų filialo Vaikų ligonės atstovės ryšiams su visuomene Jolantos Normantienės, ligoninę sudaro du korpusai. Chirurgijos korpusas yra suremontuotas, visi pacientai, kurie ten pakliūna, būna labai patenkinti. Tuo tarpu Pediatrijos korpuse, kuriame yra Infekcinių ligų skyrius, dar nuo 1988 m., kada ir buvo pastatytas korpusas, neremontuoti ir Pediatrijos, Pulmonologijos ir imunologijos bei Neurologijos skyriai.

„Jie laukia eilės, nes tai, ką mes galime padaryti savo jėgomis tame korpuse, aišku, vyksta nepaprastai lėtai. Pavyzdžiui, Gastroenterologijos skyrių, kuris buvo toks pats liūdnas, remontavome daugiau kaip 2,5 metų. Dabar jis nuostabus, gražus, ten net menininkai pasidarbavo – ant sienų paukštukai, medžiai. Žodžiu, viskas taip, kaip turėtų būti modernioje, šiuolaikiškoje ligoninėje. Pradėjome remontuoti Pediatrijos skyrių, kuriame guli kardiologiniai, reumatologiniai pacientai, dializuojami vaikai su inkstų ligomis. Pernai suremontavome reanimaciją, kuri taip pat buvo viena liūdniausių patalpų, o į ją juk pakliūva patys sunkiausi ligoniai. Be to, mums reikėjo įrengti tuberkuliozės ambulatorinį konsultacijų poskyrį su atskiru įėjimu. Anksčiau šie vaikai buvo gydomi Nemenčinės plente baisiomis sąlygomis, todėl nuspręsta juos perkelti į Vaikų ligoninę.

Chirurgijos korpusas didele dalimi suremontuotas rėmėjų lėšomis, labai daug prisidėjo Amerikos lietuviai. Taip pat lėšų jam skyrė pagal mūsų parašytas programas ir Sveikatos apsaugos ministerija: jomis suremontuotos operacinės, Chirurgijos skyrius. Tačiau Pediatrijos korpusui, kiek esame rašę programų, valstybė lėšų neskiria dėl vienos paprastos priežasties: dar 2008 m. buvo numatyta, kad pardavus tam tikrus pastatus Žvėryne bus pastatytas naujas korpusas, į kurį persikeltų skyriai iš Pediatrijos korpuso ir Vaiko raidos centro. Naujasis korpusas turėjo stovėti jau pernai, bet tikrai negalėčiau pasakyti, kada jis atsiras. Privalomojo sveikatos draudimo lėšas, kurios skiriamos ligoninėms, taip pat negalima išnaudoti remontams, jos skirtos tik gydymui ir slaugai, vaistams, medicinos priemonėms“, - teigė ligoninės atstovė.

Skyriai, kurie suremontuoti Pediatrijos korpuse, J. Normantienės teigimu, taip pat tik padedant rėmėjams. Tačiau natūralu, kad jeigu žmogus nori padėti sergančiam vaikui, pirmiausiai pagalvoja apie baisias ligas – onkologines ir pan. Infekcinės ligos į galvą tikrai neateina.

„Pacientai čia užtrunka trumpai ir išeina. Aišku, jiems vis tiek liūdna matyti užsilikusius sovietinius laikus. Tačiau pagalvokite, kad gydytojai visa tai mato kasdien, tarsi būtų nublokšti 20 metų atgal. Jiems irgi liūdna tokiame skyriuje dirbti. Tačiau galiu užtikrinti, kad skyrius vis dėlto tvarkosi, yra tikrai švarus. Jis nuolat tikrinamas dėl higienos ir infekcijų, bet problemų nerandama. Tik nuo to valymo ir šveitimo tiek sienos, tiek grindys praradusios spalvą. Ten reikia kapitalinio remonto. Jokie kosmetiniai pataisymai neišgelbės. Todėl mes tiesiog prašome tėvų kantrybės“, - sakė J. Normantienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (530)