Platina uodai

Po poros mėnesių Brazilijoje prasideda Olimpinės žaidynės, kuriose dalyvaus ir nemažas būrys Lietuvos sportininkų bei aistruolių, rašoma pranešime spaudai. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras jau perspėjo, kad žaidynių lankytojams didžiausia rizika yra užsikrėsti uodų platinamomis ligomis. Tačiau ekspertų vertinimu, užsikrėtimo rizika dengė karštlige, čikungunija ir net Zikos virusine infekcija Rio de Žaneire, kur vyks daugiausiai sporto renginių, nedidelė. Užtat pavojų gali sukelti limfinė filariozė.

Ši liga dar vadinama dramblialige, mat sutrikus limfos skysčio nutekėjimui, jis ima kauptis audiniuose ir ligonio kūnas palengva ima tinti. Dažniausiai išbrinksta galūnės, vidaus ir lytiniai organai, – prasideda vadinamoji limfinė edema. Tinimas gali būti toks didelis, kad žmogus nebeįstengia judėti ir miršta nuo infekcijų.

Ligą sukelia apvaliosios kirmėlės, kurias platina kraujasiurbiai vabzdžiai.

Vaistų nėra

Filariozė paplitusi ne tik Brazilijoje, bet daugiau kaip 70 pasaulio šalių Afrikoje, Pietų Amerikoje, aplink Karibų jūrą, Pietryčių Azijoje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis parazitais yra užsikrėtę apie 315 mln. žmonių, apie 40 mln. iš jų gyvena su sunkia negale.

„Brazilijoje kiekvienoje ligoninėje yra didžiuliai skyriai, kur gydomi šie žmonės. Tai didžiulė problema“, – sako Kraujagyslių chirurgas Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Triponis.

Ligoniams visų pirma skiriami vaistai, kurie žudo kirmėles, mat jos organizme gali išlikti net 15 metų. Šiuos chemoterapinius vaistus užsikrėtęs žmogus turi vartoti tam tikromis dozėmis net 4–6 metus. Tačiau vaistų, kurie išgydytų išbrinkusius audinius nėra.

Prof. V. Triponis teigia, kad limfinę edemą buvo bandyta gydyti įvairiais būdais, netgi nusiurbti kaip riebalus, tačiau visi būdai pasirodė neveiksmingi. Nuo šios ligos nėra ir skiepų. Todėl keliaujantiems į Braziliją Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai pataria saugotis uodų.

Beje, pernai Nobelio medicinos premija buvo apdovanoti airis Williamas Campbellas, japonas Satoshis Omura ir kinė Youyou Tu už tai, kad atrado naują vaistinę medžiagą, kuri padėjo sumažinti sergamumą limfine filarioze.

Turi patirties

Nors endeminėse šalyse filariozės sukelta edema serga milijonai, Lietuvoje per pastaruosius dešimt metų į medikus kreipėsi tik vienas žmogus. Tačiau nereikia manyti, kad mūsų medikai neturi limfinės edemos gydymo patirties. Nuo šios ligos Lietuvoje kenčia daug žmonių, nes limfedema gali prasidėti dėl daugelio kitų priežasčių, pavyzdžiui, jei gydant onkologinę ligą buvo pažeisti limfmazgiai ar limfos tekėjimas sutriko dėl patirtos traumos.

„Limfedemos centro“ kineziterapeutė, limfotakos specialistė Ž. Markevičienė teigia, kad limfedema neišgydoma, tačiau ją įmanoma suvaldyti. Todėl labai svarbu kuo anksčiau ją aptikti, nes tik taip galima sumažinti komplikacijų grėsmę: vienintelis veiksmingas būdas padėti ligoniui, kuris serga limfedema, yra tikrasis manualinis limfos drenažas. Jį turi atlikti specialius mokslus, dažniausiai baigę Europos limfologijos centruose, specialistai.

Iš pradžių nepastebima

Ankstyvoje ligos stadijoje, kai limfos skystis tik pradeda kauptis, pastebėti limfedemos požymius gana sunku. Dažniausiai jie išryškėja tik tuomet, kai smarkiai padidėjusi limfinė sistema nebepajėgia perpumpuoti limfos skysčių. Vis dėlto, pasak Ž. Markevičienės, kartais ligoniai skundžiasi juntą sunkumą, lyg tempimą tam tikroje galūnės vietoje. Tada tinkamiausias laikas kreiptis į limfotakos specialistus, kad jie padėtų sustabdyti ligą, kol ji nepadarė nepataisomos žalos.

Ž. Markevičienė tvirtina, kad limfedema gali užklupti vos pradėjus gydyti vėžį, bet gali pasireikšti net ir po dešimtmečio. Todėl, kai po vėžio operacijos ar spindulinės terapijos sutinsta galūnė, būtina, kad žmogų kruopščiai apžiūrėtų gydytojas ir, nustatęs, jog nėra kitų ligų požymių, nusiųstų pacientą pas kineziterapeutą–limfotakos specialistą. Jis nustatys, ar galūnė tikrai tinsta dėl limfedemos ir skirs tinkamą gydymą.

Gydyti būtina

„Kokia bebūtų limfedemos stadija, ligą būtina gydyti. Įsisenėjusi liga gali negrįžtamai sužaloti audinius, sukelti riebalinio audinio pokyčius. Tokiam žmogui padėti pasijusti geriau labai sunku“,– tvirtina Ž. Markevičienė.

Viena veiksmingiausių priemonių gydyti limfedemą – sudėtinė tinimo mažinimo terapija. Sudėtine ji vadinama dėl to, kad yra sudaryta iš kelių etapų.

Pirmasis – intensyvus gydymas trunka 2–4 savaites. Šiuo laikotarpiu kineziterapeutas–limfotakos specialistas pacientui kasdien atlieka specialias procedūras, – limfodrenažinį masažą. Jo metu stimuliuojami limfos indus gaubiantys raumenys, kad jie pamažu iš galūnės išstumtų skysčius. Per didelis spaudimas gali sukelti lygiojo raumens spazmus arba sužaloti plonytes limfos indus tvirtinančias gijas. Šis masažas – ypatingas ir jis nepanašus į grožio centruose atliekamą limfodrenažinį masažą, todėl jį turi atlikti tik specialistas. Nemokantys šio masažo gali smarkiai sužaloti.

Po limfodrenažinio masažo ant galūnės užmaunamas spaudžiamasis tvarstis. Jį reikia mūvėti nuolat visą gydymo laiką. Kai žmogus juda, šis tvarstis, spausdamas galūnę, suaktyvina raumenų pulsaciją. Šitaip stimuliuojami limfos indai ir limfos skystis greičiau nuteka. Be to, toks spaudžiamasis tvarstis minkština sukietėjusius audinius, dėl to masažas tampa dar efektyvesnis.
Būtina ir gydomoji mankšta. Pratimų pacientą taip pat išmoko limfotakos specialistas. Atliekant pratimus, tvarsčių negalima nusiimti, nes jie skatina raumenų pulsaciją.

Gydymo metu kas savaitę išmatuojama gydomos galūnės apimtis bei tūris ir stebima, ar ji traukiasi.

Ž. Markevičienė teigia, kad ligoniui kasdien privalu kruopščiai apžiūrėti gydomos galūnės odą, nagus ir įsitikinti, ar nėra įpjovimų, įbrėžimų, sudirgintų vietų, ar nematyti infekcijos ženklų.
Kiek truks toks gydymas, priklauso nuo to, kiek limfedema išplitusi ir nuo paciento organizmo reakcijos.

„Gydymas yra veiksmingas tik tada, kai sujungiami visi keturi gydymo komponentai – odos ir nagų priežiūra, manualinis limfos drenažas, spaudžiamasis sutvarstymas ir gydomoji mankšta“, – tvirtina specialistė.

Nuolatinė priežiūra

Kai limfedemos apimtos galūnės apimtis bei tūris nebekinta, gydymas baigiasi, tačiau žmogus privalo išmokti gyventi su limfos staze. Tai reiškia, kad jis turi ne tik gyventi sveikai, atlikti specialisto skirtas procedūras, bet ir atidžiai prižiūrėti nesveiką galūnę, – laikytis higienos, karpyti nagus, dėvėti nespaudžiančius drabužius, saugotis, kad nesusižeistų ir pan.

„Tik taip limfos stazę galima kontroliuoti ir išvengti infekcijų, kurios gali sukelti audinių uždegimą, – tvirtina limfotakos specialistė Ž. Markevičienė. – Pati liga nepraeina. Jei nieko nedarote, problema tik didėja“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)