Nors ligos simptomai jam praėjo per mažiau negu savaitę, Justinas buvo priverstas ilgam užsidaryti vienas namuose, nes ir pakartotiniai testavimo rezultatai buvo teigiami.

Iki dabar pasveikusiu laikytas asmuo, kuriam, praėjus 14 dienų nuo susirgimo, pakartotinio testo rezultatas yra neigiamas. Jeigu ir antrasis testas teigiamas, saviizoliacija privalėjo būti pratęsiama.

„Nauji“ duomenys paskelbti po 4,5 mėnesio

Tik šį ketvirtadienį sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė pranešė, kad artimiausiu metu ketinama keisti kriterijus, kuriais remiantis asmenys laikomi pasveikusiais nuo koronaviruso.

Anot viceministrės, nuo šiol pasveikusiu nuo koronaviruso bus laikomas asmuo, susirgęs lengva COVID-19 forma, kai nuo ligos pradžios praeis 10 dienų. Bet tai turės patvirtinti šeimos arba kiti pacientą gydantys gydytojai.

Kristina Garuolienė

„Nebereikės vykti darytis tyrimų – praėjus tam tikram laikui nuo susirgimo pradžios bus galima laikyti, kad žmogus yra sveikas bei gali grįžti į įprastinį gyvenimą“, – žadėjo K. Garuolienė.

Viceministrės teigimu, kriterijai keičiami atsižvelgus į mokslininkų rekomendacijas ir kitų šalių praktiką.

Justinas stebėjosi, kad Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) prireikė net 4,5 mėnesio sužinoti „naujus“ mokslininkų duomenis, apie kuriuos Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), pasirodo, paskelbė jau seniai.

„2020 metų gegužės 27 dieną PSO išleido atnaujintas išankstines gaires klinikiniam COVID-19 valdymui ir pateikė atnaujintas rekomendacijas dėl pacientų atleidimo nuo izoliacijos. Atnaujintas kriterijus atspindi naujus atradimus, kad pacientams, kurie nedemonstruoja simptomų, testo dėl COVID-19 viruso (SARS-CoV-2) rezultatai gali daug savaičių būti teigiami, atliekant AT-PGR tyrimus. Nepaisant šių teigiamų tyrimų rezultatų, šie pacientai, tikėtina, kad nėra užkrečiami, todėl nepanašu, jog jie galėtų perduoti virusą kitiems asmenims“, – rašoma PSO interneto svetainėje patalpintame birželio 17 d. pranešime.

Šiame pranešime nurodyta, kad nauji kriterijai, pagal kuriuos reikėtų atleisti pacientus nuo izoliacijos, yra:

  • simptominiams pacientams: 10 dienų po simptomų pasireiškimo, plius bent trys papildomos dienos be simptomų (tai yra, be karščiavimo ir be kvėpavimo takų ligų simptomų);
  • asimptominiais atvejais: 10 dienų po teigiamo SARS-CoV-2 testo.

Šitai Justinas išsiaiškino, kol buvo saviizoliacijoje, nuo kurios jis iki dabar dar neatleistas, nors jaučiasi visiškai sveikas.

Simptomai išnyko greitai

Pirmuosius ligos simptomus vyras pajuto dar rugsėjo 24-ąją. Jį užpuolė sloga, čiaudulys, užgulė nosis. Rugsėjo 27-ąją, kai pasidarė pirmąjį COVID-19 testą, jam dingo ir uoslė – neretas koronaviruso požymis. Testo rezultatai buvo teigiami, o jau sekančią dieną ir iki 37,8 laipsnio pakilo temperatūra.

„Tai buvo mano ligos pikas“, – prisiminė Justinas, pridūręs, kad dar po dienos, rugsėjo 29-ąją, temperatūros buvo jau tik 37,1 laipsnio, o spalio 2-ąją jokių peršalimo ligoms būdingų simptomų nebuvo likę. Tik uoslė dar nebuvo atsistačiusi.

Kur galėjo užsikrėsti, vilnietis tiksliai nežino.

„Aš buvau užsieny. Deklaravau, kad grįžau iš Lenkijos, tuomet iš ten grįžusiems nereikėjo karantinuotis. Bet nebūtinai užsikrėčiau kelionėje, nes lėktuvuose sėdėjau vienas. Galėjau ir grįžęs kokioje nors „Maximoje“, užsikrėsti, nes grįžau pirmadienį, o simptomai prasidėjo, berods, ketvirtadienį“, – prisiminė Justinas.

Labiausiai vyras nerimavo dėl savo mamos. Kaip tik tą savaitgalį, kai pasireiškė COVID-19 ligos simptomai, ji viešėjo pas sūnų. Būtent dėl šios priežasties Justinas ir suskubo darytis testą. Laimė, mamos tyrimo rezultatai buvo neigiami, net ir praleidusi laiką su sergančiu sūnumi moteris nuo jo neužsikrėtė.

Lygiai po 14 dienų nuo pirmojo testo, spalio 11 dieną, Justinas pasidarė pakartotinį testą. Kitą dieną gauti testo rezultatai nuvylė – nepaisant simptomų nebuvimo jie vėl buvo teigiami.

Po tokių rezultatų Justinas norėjo padaryti dar vieną kontrolinį testą, tikėdamasis, kad gal įsivėlė klaida, bet negalėjo. Bandyti tirtis darkart jam nurodyta tik po dar dviejų savaičių – spalio 25 dienos, o iki tol jis turėjo likti saviizoliacijoje.

Testų rezultatai gali būti apgaulingi

Šią istoriją vyras pasakojo trečiadienį, kai dar nebuvo paskelbta apie pasikeitusią saviizoliacijos tvarką. Pagal tuomet galiojusią tvarką Justinas saviizoliacijoje būtų turėjęs praleisti iš viso bent 28 dienas, nors neturėjo jokių koronaviruso simptomų ir, kaip įrodyta, tie, kurie serga besimptome forma arba, kuriems pasireiškia tik lengvi simptomai, greitai tampa nebeužkrečiami. Tą dar pirmadienį žurnalistams tvirtino pats sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Aurelijus Veryga

„Mokslininkų išvados buvo pateiktos ir tikrai yra tokių optimistinių dalykų. Asmenys, kurie net ir buvo užsikrėtę, bet turi lengvus simptomus, pakankamai greitai būna nebeužkrečiami“, – pirmadienį teigė A. Veryga.

Vis tik apie pasikeitusią tvarką, kada žmogus jau laikomas pasveikusiu, pranešta tik ketvirtadienį. Iki tol Justinui teko sėdėti užsidariusiam namuose.

„Aš dirbu pagal individualią veiklą. Man pasisekė – pajamų turiu, bet, jeigu galėčiau išeiti į laisvę, tai galėčiau turėti daugiau, nes ne viską galiu daryti iš namų. Gauti nedarbingumo pašalpą, deja, negaliu“, – kalbėjo vilnietis.

Delfi žurnalistės paklaustas, kodėl tik dabar Lietuvoje pakeisti kriterijai, kada žmogus laikomas pasveikusiu, nors PSO juos jau paskelbė birželio viduryje, sveikatos apsaugos ministras A. Veryga sakė: „Nežinau. Aš tikrai negaliu vertinti, kada galbūt atsirado kažkokie pirmieji duomenys. Tikrai nesu toje mokslininkų grupėje. Kada mes gavome tas rekomendacijas, kada gavome apibendrinimus, tada juos ir įgyvendinome“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)