D. Britanijos spaudai moteris sakė, kad tai buvo baisiausias ir skausmingiausias įvykis jos gyvenime. „Turiu du vaikus, ir gimdymas, palyginus su tuo skausmu, buvo niekai“, – sakė ji.

„Tai buvo neįsivaizduojamas skausmas. Iš pradžių man pradėjo skaudėti liežuvį ir kilo noras išsižioti kaip galima plačiau, – pasakojo ji. – Aš iškvėpiau visą orą iš plaučių, o tuomet nebegalėjau įkvėpti“.

Zoe duso, o jos kūnas nekontroliuojamai kratėsi. Tuomet ji prarado sąmonę. Vėliau panašūs priepuoliai kartojosi kas šešias savaites, o mažesnių priepuolių per vieną dieną galėjo būti iki dešimties. „Man tiesiog nutirpdavo žandikaulis. Tuomet jausdavausi pavargusi ir pratrūkdavau dėl menkiausio dalyko“, – pasakojo moteris.

Galiausiai liepą priežastis buvo nustatyta – lėtai augantis auglys smegenyse.

„Man pasakė, kad jis gali likti toks, koks yra, metų metus. Jie atsisakė operuoti, nes dėl auglio vietos operacijos metu man gali būti pažeistos smegenys“, – pasakojo Totnese, Devono grafystėje, su vyru Lee ir dviem vaikais – ketverių Milo ir septynerių Isabella – gyvenanti Zoe.

Deja, nelietus auglio jis galėjo tapti dar agresyvesnis. „Man sakė, kad spindulinė terapija gali pratęsti mano gyvenimą kelerius metus, tačiau tik pusė žmonių, kurių auglys tapo dar agresyvesnis, išgyvena vienerius metus“, – sakė Zoe.

Gydant smegenų vėžį tradiciniu būdu atliekama operacija ir vėliau atliekama chemoterapija ir/ar spindulinė terapija, o taip pat skiriami vaistai nuo epilepsijos priepuolių, kurie įvyksta dėl to, kad auglys spaudžia aplinkinius audinius.

Zoe geria tokius vaistus, tačiau ji mano, kad jų poveikį gerokai sustiprina dieta, kurios ji laikosi. Tokia dieta yra rekomenduojama epilepsija sergantiems vaikams. Vadinamoji ketogeninė dieta eksperimento tikslais yra skiriama ir smegenų vėžiu sergantiems pacientams siekiant padėti jiems kontroliuoti epilepsijos priepuolius.

Dieta be angliavandenių

Manoma, kad tokia dieta net gali padėti kovoti su vėžiu. Nemažai vėžiu sergančių žmonių ima vartoti daugiau vaisių ir daržovių manydami, kad tokia mityba padės jiems kovoti su vėžiu. Tačiau profesorius Timas Key iš Oksfordo universiteto Vėžio epidemiologijos skyriaus sako, kad tokios dietos efektyvumo įrodymų yra mažai. Bet ar su ketogenine dieta yra kitaip?

Šį radikalų požiūrį tyrinėja du universitetiniai smegenų tyrimų centrai. Laikantis šios dietos iki minimumo – vos 28 gramų per dieną – būtina sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį. Reikia atsisakyti makaronų, ryžių, cukraus, kepinių. Vaisiai ir daržovės taip pat yra angliavandeniai.

Pacientai turi valgyti daug riebalų (pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus, kokoso aliejaus) bei pakankamai vartoti mėsos, žuvies ir kiaušinių. Dietos esmė yra ta, kad mažas angliavandenių kiekis skatina organizmą gaminti ketonus kaip alternatyvų energijos šaltinį. Juos kepenis gamina iš kūno riebalų.

Tai yra natūralus procesas, nes daugeliui žmonių prieš pusryčius kraujyje būna padidėjęs ketonų kiekis, kadangi per naktį organizmas negavo maisto. Mokslininkai yra pastebėję, kad šios medžiagos turi raminamąjį poveikį smegenims.

Ketogeninė dieta jau yra pripažintas gydymo būdas epilepsija sergantiems vaikams. „Maždaug trisdešimčiai procentų epilepsija sergančių vaikų vaistai yra neefektyvūs. Ketogeninę terapiją imta taikyti po to, kai tyrimai parodė, jog keturiasdešimčiai procentų vaikų epilepsijos priepuolių skaičius sumažėjo 50 proc.“, – sakė dietologė, ketogeninės terapijos specialistė Susan Wood.

Tačiau didelio masto tyrimų su epilepsija sergančiais suaugusiaisiais iki šiol nebuvo atlikta.

Augliai priklausomi nuo didelio gliukozės kiekio

Ši teorija yra „beveik per gera, kad būtų tiesa“, sako Birmingamo universiteto biochemikas dr. Danielis Tennantas. „Augliai yra priklausomi nuo didelio gliukozės kiekio, todėl logiškas būdas su jais kovoti būtų mažinti angliavandenių kiekį, nes tai sumažins gliukozės kiekį kraujyje ir auglio gaunamą energijos kiekį“, – sakė ekspertas.

Be to, organizmo pagaminamus ketonus kaip alternatyvų energijos šaltinį gali naudoti ir sveikos ląstelės, bet ne vėžio ląstelės. „Ketogeninė dieta atrodo labai įtikinamas būdas apsaugoti smegenų ląsteles ir marinti vėžio ląsteles, todėl turėjome tai ištirti“, – sakė D. Tennantas.

Jungtinėse Valstijose su pelėmis atliktas tyrimas, kurio išvados skelbiamos žurnale „The Journal of Lipid Research“, parodė, kad pagal ketogeninę dietą šertoms pelėms spindulinė terapija buvo efektyvesnė nei toms, kurios buvo šertos įprastai.

Šiam tyrimui vadovavo JAV Arizonos valstijoje veikiančio „Barrow“ neurologijos instituto profesorė neuroonkologė Adrienne Scheck. „Atrodo, kad dieta gali turėti įtakos genų veikimui. Ji padeda nukreipti priešinga kryptimi procesus, kurie padeda augliui išlikti, – sakė ji. – Dieta tarsi aktyvuoja sistemą, kuri priverčia pažeistas ląsteles susinaikinti.“

Ketonai ir vėžys taip pat tiriami Londono imperinio koledžo padalinyje – „Charing Cross“ ligoninėje veikiančioje Molekulinės neuroonkologijos laboratorijoje. Viena iš čia dirbančių mokslininkių, dr. Nelofer Syed, labai susidomėjo profesorės A. Scheck tyrimu su pelėmis.

„Egzistuoja tikimybė, kad tokia dieta gali pakeisti tai, kaip veikia auglio genai“, – sakė ji.

Straipsnio pradžioje minėta Zoe Taylor ketogeninės dietos laikosi jau metus. Jai padeda fondas „Astro Brain Tumour Fund“, mokantis dietologams, dirbantiems su suaugusiais pacientais, kuriems augliai sukelia epilepsiją.

„Iš pradžių buvo sunku, – sako Zoe. – Turi atsisakyti didžiulės dalies produktų, o valgyti ne namuose tampa praktiškai neįmanoma, nes visur yra angliavandenių. Tačiau tikrai jaučiu skirtumą. Praėjus mėnesiui nuo tada, kai pradėjau laikytis šios dietos, kartą pajaučiau, kad prasideda priepuolis. Tačiau jis taip ir neįvyko. Nuo tada nebuvo nė vieno rimto priepuolio, o mažesnių gerokai sumažėjo. Jaučiuosi geriau ir esu energingesnė“.

Jau galima operuoti

Gydytojai Zoe pasakė, kad dabar jau galima išoperuoti jos auglį, nes jis gerokai sumažėjo. „Niekas nesako, kad dieta viską padarė, bet tikrai esu įsitikinusi, kad ji turėjo įtakos“, – sakė moteris.

Tačiau ketogeninė dieta susilaukia prieštaringų vertinimų, nes ji iš esmės prieštarauja tradicinėms rekomendacijoms. Dietologai prisibijo rekomenduoti vartoti daug riebalų, ypač sočiųjų. Taip pat nerimaujama dėl to, kad vartoti daug baltymų yra nesveika: vienas didelio masto tyrimas parodė, kad didelis baltymų kiekis didina širdies ligų riziką.
Bet sergant epilepsija ir laikantis ketogeninės dietos suvartojamas normalus kiekis baltymų ir riebalų.

Vis dėlto fiziologinės biochemijos profesorius iš Oksfordo Kieranas Clarke'as mano, kad toks nuogąstavimas dėl padidėjančio ketonų lygio yra nesusipratimas. „Ketoninis kelias susidarė kaip būdas suteikti gyvūnams ir žmonėms energijos bado metu. Ketonų lygio padidėjimas yra pavojingas tik tuo atveju, jei pacientui yra nekontroliuojamas diabetas. Dabar žmonėms retai tenka persijungti prie ketonų gamybos, nes visur pilna pigių angliavandenių. O anksčiau ketonų gamyba vyko nuolat“, – sakė K. Clarke'as.

Dr. D. Tennantas šiuo metu vadovauja Birmingamo universitete atliekamam tyrimui, kurio metu sveiki savanoriai laikosi specialios dietos ir vartoja mažai angliavandenių ir daug riebalų. Vėliau jiems bus atlikti smegenų magnetinio rezonanso tyrimai siekiant nustatyti medžiagų apytakos pakitimus smegenyse.

„Galėsime pamatyti, kaip kinta energijos panaudojimas ląstelėse, – sakė taip pat šiame tyrime dalyvaujantis pediatras onkologas dr. Andrew Peet. – Stebime, kaip riebalai ir angliavandeniai daro įtaką ląstelių augimui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)