Išmėgino savo kailiu

Studijuodama Kauno medicinos universitete susidomėjote Rytų medicina. Vieno jūsų darbo tema buvo apie grybą kordicepsą ir iki šiol juo domitės. Kodėl?

Vaistingieji grybai (kordicepsas, linčži (reiši), šiitake) – neatskiriama Rytų medicinos dalis. Apie vertingiausią jų – imperatoriškąjį grybą kordicepsą žinojau tik iš nuogirdų, bet kai pradėjau tikslingai domėtis, pasidarė labai įdomu. Sužinojusi, kad grybas veiksmingai gydo sergančiuosius sunkiomis kardiologinėmis ligomis, atsirado ir asmeninis interesas – mano šeimoje buvo ligonis, turintis įgimtą vidurio vožtuvo nepakankamumą.

JAV, Didžiosios Britanijos mokslininkai jau du dešimtmečius tyrinėja šio grybo gydomąsias savybes, apie tai paskelbta daugybė straipsnių.

Pas mus kordicepsas dar mažai tyrinėtas, tad aš skaičiau užsienio mokslininkų straipsnius, juose ieškojau atsakymų į visus klausimus. Ir gydžiau savo šeimos narius, draugus.

Kai pamačiau rezultatus ir kai kiti juos pamatė, atsirado bendraminčių. Eksperimentavome vieni su kitais, pavyko padėti bendramoksliams, kurie negali sukoncentruoti dėmesio, turi atminties problemų, na ir, žinoma, peršalusiesiems. Kai pati pradėjau vartoti kordicepsą, nė karto žiemą neprireikė paracetamolio ar nosinaitės. Tuomet buvome savamoksliai, kordicepso preparatus skirdavome nedrąsiai.

Prisimenu, gydėme anginą ketverių metų vaikui. Bijojome jam pakenkti, todėl davėme praskiestą kordicepso eliksyrą, lašinome jo į pieną, sultis. Vaikas pasveiko be jokių antibiotikų. Vėliau sužinojome, kad eliksyrą galima lašinti tiesiai į gerklę, ant tonzilių. Visi klausė, kas čia vyksta? Kad galėčiau paaiškinti, teko labai daug domėtis.
Reguliuoja imunitetą

Kaip iš tiesų veikia tas stebuklingas grybas?

Kordicepsą turbūt drąsiai galima vadinti stipriausiu pasaulyje imuninės sistemos reguliatoriumi. Kodėl tą sistemą reikia reguliuoti? Be imuninės sistemos mūsų apsauga lygi nuliui. Bet tam, kad imuninė sistema būtų efektyvi, sureguliuota ir veiktų darniai, turi būti nenutrūkstamas ryšys tarp visų imuninių ląstelių. Šiai sąveikai yra labai svarbi veiksnių, vadinamų citokinais, sistema. Pagrindinių citokinus gaminančių ląstelių – limfocitų ir makrofagų – susidarymą ir skatina kordicepsas.

Vadinasi, kordicepsu galima gydyti daugelį ligų?

Taip, nes kordicepsas veikia visas organizmo sistemas. Jei mes gydome plaučių vėžį, bet taip pat žmogų kamuoja migrenos priepuoliai, kordicepsas lygiaverčiai kovos su abiem negalavimais. Todėl, kad jis yra ir energoreguliatorius, reaguojantis į energijos impulsus, kuriuos skleidžia pažeistas organas.

Keliaudamas po organizmą, kordicepsas deda taškus ten, kur reikia. Dažnai būna, kad žmogus kreipiasi dėl vieno negalavimo, o pavartojus kordicepsą išgydoma dar daugiau ligų. Štai viena pacientė skundėsi dideliais sąnarių skausmais. Pirmiausia ji išsigydė Bazedovo ligą, kordicepsas per tris savaites sugebėjo normalizuoti ir skydliaukės veiklą, hormonų kiekį.

Galiu drąsiai pasakyti, kad kordicepsas yra veiksmingas imuninės ir viso organizmo sistemų reguliatorius.

Viskas, ko reikia ląstelei

Grybas kordicepsas auga aukštai Tibeto kalnuose, atšiaurios klimato sąlygos užgrūdina šį augalą. Ar tai ir nulemia nepaprastas jo savybes?

Kordicepse užkoduotas ypatingas sugebėjimas išgyventi. Augdamas atšiauriomis sąlygomis, augalas patiria stresą, kuris lemia polisacharidų gamybą. Peržiemodamas vikšro kūne, grybas sintetina polisacharidus – medžiagas, nulemiančias jo unikalias savybes. Kordicepso yra apie 250 rūšių, kiekviena rūšis yra skirtinga, bet kinų medicinos patirtis leidžia pasirinkti tai, kas geriausia.

Kiekvienas esame sudarytas iš ląstelių, kurių kiekviena – tarsi atskira respublika, sugebanti kvėpuoti, maitintis, šalinti, gaminti energiją. Darniai ląstelių veiklai reikia labai daug medžiagų. Iš kur jų gauti? Iš agurko gali gauti vandenį, iš citrinos – antioksidantus. O kordicepsas yra būtent tas produktas, kuriame yra visų ląstelei reikalingų medžiagų: mikro- ir makroelementai, koenzimai, fermentai, amino rūgštys, polinesočiosios riebalų rūgštys. Nesvarbu, kokioje klimato juostoje žmogus gyventų, visų mūsų fiziologinė sandara yra tokia pat, visiems mums reikia tokių pačių medžiagų.

Kai buvo atrastas penicilinas, visas pasaulis džiaugėsi šiuo vaistu nuo tuberkuliozės, pneumonijos, maliarijos. Bet nepraėjo nė šimtas metų ir mūsų bakterijos prisitaikė, antibiotikai nebe tokie veiksmingi. Ar prie kordicepso bakterijos negali prisitaikyti?

Kinai jau antrą tūkstantmetį vartoja kordicepsą ir apie padidėjusį bakterijų atsparumą šiam preparatui neteko girdėti. Jis veikia kaip antibiotikas, antivirusinė ir antigrybelinė medžiaga. Bakterijas nužudo ir sustabdo jų augimą.

Kinai jį vartoja labai didelėmis dozėmis, o mūsų organizmui ir mažos dozės yra didžiulė atgaiva. Didesnių dozių reikia tik gydant onkologinius susirgimus. Ir kordicepso preparatai sėkmingai derinami su chemoterapija. Jie padidina chemopreparatų koncentraciją navikinėje ląstelėje ir sumažina šalutinį chemopreparatų poveikį organizmui.
Kordicepsas seniai yra tapęs mokslinių tyrimų objektu ir jų rezultatai man kelia pasitikėjimą.

Kordicepsas – augalas ir vabzdys

Kordicepsas Kinijoje laikomas stebuklingu, Dievo duotu augalu. Kiniškasis kordicepsas (lotyniškas pavadinimas Cordyceps chinensis), kurį botanikai priskiria grybų klasei, turi dvejopų savybių: vieną savo biologinio ciklo dalį jis yra augalas, kitą – vabzdys. Kai kordicepsas yra augalas, vasarą susidariusios sporos iššaunamos ir patenka jos į drugelio lervą bei pradeda joje parazituoti. Taip jos pereina iš augalinio į biologinį ciklą. Pažeista lerva įsirausia į žemę. Kaip gemalo kokonas kordicepsas peržiemoja, maitinasi drugelio vikšru, tačiau periodiškai jis kenčia badą, šaltį ir deguonies trūkumą. Po tokio egzistavimo žemėje vėl išauga augalas, pasigamina sporos, ir ciklas pasikartoja iš pradžių.