Bendrovės „Ekonovus“ Alytaus padalinio vadovė Gintarė Pocevičiūtė DELFI patvirtino, kad bedrovės darbuotojas penktadienį apsinuodijo neaiškios kilmės medžiaga. Tai nutiko Prienų rajone. Teigiama, kad sunkvežimis pavojinga medžiaga buvo užterštas iš gyventojų renkant mišrias komunalines atliekas. Įvykio vietoje penktadienį dirbo atsakingos tarnybos.

Šiuo metu darbuotojas gydomas Kauno klinikose. G. Pocevičiūtė sakė šeštadienį kalbėjusi su darbuotoju – jis jaučiasi neblogai ir tikisi pirmadienį būti išleistas namo

Kauno klinikų Nefrologijos klinikos gydytojas, toksikologas Jonas Šurkus DELFI sakė, kad minėtas asmuo apsinuodijo etilmerkaptanu. „Tai medžiaga, kuri dedama į dujas, kad duotų kvapą. Tai turbūt labiausiai pasaulyje smirdinti medžiaga – kad atpažintų dujų nuotėkį, deda tą medžiagą, nes gamtinės dujos pačios nesmirdi. O kai iš baliono prabėga dujos, skleidžiama smarvė – būtent šios medžiagos, ji užuodžiama labai mažais kiekiais ir iš principo nuodinga – didesniais kiekiais stipriai dirginanti“, – aiškino J. Šurkus.

Daug duomenų apie šios medžiagos poveikį nėra, tokio pobūdžio apsinuodijimai labai reti. Gydytojo teigimu, nuo šios medžiagos galima ir mirti. Žmogui nepavojinga tik labai maža šios medžiagos koncentracija, apie šią medžiagą informacijos profesinėje literatūroje labai trūksta.

„Šiuo metu pacientas jaučiasi gerai, tačiau yra pavojų. Kada yra apsinuodijama dirginančia medžiaga per plaučius, būklė gali būti gera keletą dienų, o paskui staiga pablogėti, todėl toks žmogus ligoninėje kurį laiką turi būti stebimas – jei kas atsitiks būnant namie, jis gali nespėti nuvažiuoti iki ligoninės“, – kalbėjo gydytojas toksikologas.

Jo aiškinimu, etilmerkaptanas aplinkoje savaime neatsiranda – tik nutekėjus ar išpylus.

„Ekonovus“ visoje Lietuvoje teikia mišrių komunalinių atliekų, pakuočių atliekų, antrinių žaliavų, statybinių ir gamybinių atliekų tvarkymo, teritorijų priežiūros ir kitas paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)