„Būdavo, kad poliklinikoje paprašydavo susimokėti už kraujo tyrimą. Aš dar paklausdavau, ar tikrai privalau, o tada paklausiau kito gydytojo, ar čia tikrai reikėjo mokėt, tai sako, ne, nereikėjo“, – TV3 pasakojo prie ligoninės sutiktas pacientas.

Nors daugelis pacientų apie šią pinigų prašymo praktiką žino, Valstybinė ligonių kasa (VLK) skundų gauna ne tiek ir daug. 2017 metais beveik trečdalis skundų buvo pagrįsti.

„Iš 129 gautų skundų praėjusiais metais 45 atvejai buvo pripažinti pagrįsti. Už pripažintus skundus pacientams grąžinta suma viršijo 3 000 eurų“, – sakė VLK atstovė Vaida Momkuvienė.

Nors dalis neteisėtai iš pacientų reikalaujamų sumų nesiekia dešimčių eurų, Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė teigia, kad 2016 metais buvo nustatyta daugiau nei 1000 eurų suma už paslaugą, kuri turėjo pacientui būti atlikta nemokamai.

Rimantė Šalaševičiūtė

„Didžiausia suma 2016 metais buvo nustatyta vienoje iš Vilniaus privačių klinikų. Širdies operacijos metu buvo paimta 1200 eurų širdies stentavimui, – sakė R. Šalaševičiūtė. – Iš tiesų ši paslauga pacientui turėjo būti suteikta visiškai nemokamai. Tokių atvejų yra nustatyta nemažai, yra skaičiuojama šimtais per metus, žala pacientui būna padaryta nuo 2 iki 1200 eurų.“

Negana to, pasak Seimo narės, pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet VLK iš PSDF sumoka už paslaugas, tyrimus ar konsultacijas, kurio net neįvyko, o buvo tiesiog įrašytos į ataskaitą.

„Asmens sveikatos priežiūros įstaigoje fiksuojama, kad pacientui buvo atlikta procedūra, kuri iš tikrųjų nebuvo suteikta arba pacientas buvo nusiųstas tyrimams ar pas gydytoją specialistą, tačiau jis nebuvo nusiųstas, – sakė R. Šalaševičiūtė. – Dokumentuose, kurie pateikiami apmokėjimui ligonių kasoms, tokie faktai nurodomi ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos už suteiktas paslaugas, nepadarytus tyrimus, konsultacijas pacientui, gauna apmokėjimą.“

Kaip sako VLK atstovė V. Momkuvienė, praėjusiais metais padaryta žala privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui po atliktų kontrolės procedūrų viršijo 500 tūkstančių eurų. 2016 metais ji viršijo 600 tūkstančius eurų.

Vyriausybė šiai problemai spręsti siūlo gydymo įstaigoms, kuriuos už nemokamas paslaugas reikalauja susimokėti, būtų skiriamos baudos.

„Iki šiol tai buvo galimybė rekomenduoti atlyginti žalas, grąžinti pacientui pinigus. Šiuo atveju tai būtų galimybė išieškoti tuos pinigus. Tų pažeidimų, kiek yra pateikta ligonių kasų, priklausomai nuo regiono, pasitaiko, kai iš paciento reikalaujama neteisėtų priemokų, kurių neturėtų būti“, – sako
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Aurelijus Veryga

Jei Seimas pritartų Vyriausybės teikiamam siūlymui, pinigai pacientui grįžtų kur kas paprasčiau – be ilgų procedūrų ir teismų, kaip yra dabar, o iš PSDF neteisėtai pasisavintus tūkstančius gydymo įstaigai būtų skiriama pasisavintos sumos dydžio arba dvigubai didesnė bauda. Pavyzdžiui, per praėjusius metus PSDF padaryta 0,5 mlrd. eurų žala ligonines galėtų nuskausminti ir milijardu.