Kaip skelbiama Valstybinės ligonių kasos išplatintame pranešime, šie pakeitimai daugeliui medicinos įstaigų leis sumažinti nuostolius ir gauti trūkstamų biudžeto lėšų. Be to, sulaukdamos finansinio paskatinimo, gydymo įstaigos bus suinteresuotos žmonėms suteikti daugiau į prioritetinio finansavimo sąrašą patenkančių paslaugų.

Nuo šių metų į atskirą grupę su prioritetiniu finansavimu išskirtos gimdymo paslaugos. Nauja tai, kad nepanaudotos lėšos šioms paslaugoms apmokėti galės būti skiriamos tik gimdymo paslaugų finansavimui, ko iki šiol nebuvo. Prioritetinis finansavimas grąžintas dienos chirurgijos paslaugoms - taip siekiama mažinti eiles gydymo įstaigose, užtikrinti komfortą pacientams.

Kaip prioritetinės išskirtos ir specializuotos ambulatorinės paslaugos. Jei nutiktų taip, kad gydymo įstaigos šių paslaugų suteiktų daugiau nei numatyta jų sutartyse, viršsutartines paslaugas bus galima apmokėti iki 70 proc. nuo sutarties sumos.

Kaip ir anksčiau, taip ir šiemet, įstaigos bus skatinamos už gerus darbo rezultatus. Poliklinikos sieks, kad kuo daugiau žmonių sudalyvautų prevencinėse gimdos kaklelio, krūties, priešinės liaukos (prostatos) ankstyvosios diagnostikos programose ir nemokamai pagal jas išsitirtų. Poliklinikos bus skatinamos ir už vaikų, kuriems bus profilaktiškai patikrinti dantys, skaičių.

Nepaskirstytos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšos prioritetine tvarka galės būti skiriamos gimdymo, stacionarinės paslaugos vaikams iki 3 metų, taip pat insulto gydymo, kai taikoma trombolizė ir invazinė trombektomija, miokardo infarkto gydymo paslaugoms.

Nepaskirstytos PSDF biudžeto lėšos galės būti skiriamos apmokėti ir tarpvalstybinei sveikatos priežiūrai, kuomet mūsų kraštiečiai vyksta gydytis svetur su gydytojo siuntimu planinėms paslaugoms. Tokia galimybė atsirado, kai nuo praėjusių metų spalio pabaigos į mūsų šalies nacionalinę teisę buvo perkeltos Europos Sąjungos direktyvos nuostatos, kurios leidžia laisviau išvykti gydytis už Lietuvos ribų.

Preliminariai skaičiuojama, jog iš viso TLK pasirašys apie 1300 sutarčių, pagal kurias bus atsiskaitoma su gydymo įstaigomis. Šiais metais sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti iš PSDF skirta 3 mlrd. 132,8 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)