Šią savaitę teisėsaugos pareigūnai atliko bent keturias kratas, kurios siejamos su atliekamu ikiteisminiu tyrimu dėl gimdymų namuose. Viena iš jų vyko ir pas V.Pilipauskaitę-Butkienę. Kaip nurodė teisėsauga, atliekamos kratos nebūtinai reiškia, kad konkretiems asmenims pareikšti įtarimai.

Tuo tarpu iniciatyva „Gimimas LT” klausia, ką tokio padarė jų grupės narė, kad pas ją penkias valandas – nuo septinto valandos ryto – būtų atliekama krata, neleidžiant skambinti ar atsiliepti į skambučius.

„Pasitikime savo šalies teisėsauga ir viliamės, kad visi įtarimai bus ištirti per įmanomai trumpiausią laiką, o visuomenei bus pateiktas aiškus atsakymas, ką neteisėto galėjo padaryti dviejų vaikų mama Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė”, rašoma pranešime.

Anot iniciatyvos, ji ne kartą išsakė poziciją, jog nesiekia daryti įtakos atliekamiems tyrimams, o teisėsauga turi dirbti savo darbą vadovaudamasi įstatymais.

Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė
„Tačiau šiuo atveju kyla nerimas, ar neprasilenkiama su pamatiniais demokratinės teisinės valstybės principais, kai įtariamuoju tampa žmogus, kurio pasisakymų viešumoje pagrindinis tikslas buvo kelti su Lietuvos motinos ir vaiko sveikatos sistema susijusias problemas, informuoti, jog daug kur pasaulyje gimdymai ne stacionare padedant medikams yra teisėta ir aiškiai reglamentuota sveikatos sistemos dalis. Jeigu tyrimas dėl Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės užsitęstų, būtų sunku atsikratyti abejonių, kad šie pareigūnų veiksmai skirti ne teisės pažeidimams išsiaiškinti, o greičiau aktyviai Lietuvos šeimų iniciatyvos „Gimimas LT” veiklai nuslopinti”, teigiama grupės pranešime.

„Gimimas LT” atkreipia dėmesį, kad kratos buvo atliktos po suaktyvėjusių visuomenės diskusijų dėl gimdymo namuose.

„Gimimas LT” veikla prasidėjo 2012 m. pavasarį, kai kelios šeimų organizacijos kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydamos sukurti darbo grupę gimdymo ne ligoninėje klausimui reglamentuoti. Ministerija tai atsisakė daryti, tuomet keturios pareiškėjos kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Šiuo metu šiame teisme nagrinėjama byla prieš Lietuvą dėl neužtikrinamų su gimdymu susijusių žmogaus teisių.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokurorai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl gimdymų namuose, kuriame įtarimai pateikti keturioms moterims. Pagal sausį platiną prokuratūros informaciją, tarp įtariamųjų V.Pilipauskaitės-Butkienės nėra. Moterys kaltinamos sunkiu sveikatos sutrikdymu, dokumentų suklastojimu, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimu, nesunkiu sveikatos sutrikdymu. Iš viso atliekamas tyrimas dėl 400 gimdymų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (580)