Sutrikimo, vadinamo tromboze su trombocitopenijos sindromu, apskaičiuotas dažnis tarp žmonių, pasiskiepijusių antrąja vakcinos doze, buvo 2,3 iš milijono, rodo medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbti duomenys. Šis skaičius prilygsta nevakcinuotos populiacijos rodikliams. Visgi po vienos dozės rodiklis buvo aukštesnis – 8,1 iš milijono.

„AstraZeneca“ sukurta vakcina sukėlė abejonių dėl saugumo po to, kai mirė nedidelis skaičius ja pasiskiepijusių žmonių, o tai paskatino kai kuriuos Europos reguliuotojus rezervuoti vakciną vyresnio amžiaus žmonėms. Kai kurie žmonės antrajai dozei pasirinko kitą vakciną.

JK reguliuotojas iki liepos 14 d. po „AstraZeneca“ skiepų sulaukė 411 pranešimų apie retus kraujo krešulius su mažu trombocitų kiekiu, įskaitant 71 mirtį. Penkios mirtys užregistruotos po antrosios dozės. Pasak Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūros, JK tuo metu pirmąja „Vaxzevria“ doze buvo paskiepyta 24,7 milijono, antrąja – 22,8 milijono gyventojų.

Vakcinos nuo koronaviruso

Vakcina „vaidina lemiamą vaidmenį kovojant su pandemija“, trečiadienį sakė Mene Pangalos, „AstraZeneca“ vykdomasis biofarmacijos tyrimų ir plėtros viceprezidentas. „Šie rezultatai patvirtina, kad galima saugiai skirti dvi „Vaxzevria“ dozes“, nebent po pirmosios būtų nustatytas TTS.

Londono biržoje „AstraZeneca“ akcijos šiek tiek pakilo.

Analizė buvo atlikta pasitelkus pasaulinę „AstraZeneca“ saugos duomenų bazę. Pranešti TTS atvejai, įvykę per 14 dienų nuo pirmosios arba antrosios dozės pavartojimo, į tyrimą buvo įtraukti iki balandžio 30 d. Vakcina buvo sukurta bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu ir kompanija „Vaccitech“.

Oksfordo ir „AstraZeneca“ mokslininkai atlieka ankstyvosios stadijos tyrimus, norėdami sužinoti, ar vakciną galima modifikuoti, kad būtų išvengta retų šalutinių poveikių. Kaip ir dauguma kitų „Covid-19“ vakcinų gamintojų, jie taip pat aktyviai tiria, kaip būtų galima pagerinti skiepus, kad šie įveiktų naujas viruso atmainas. „AstraZeneca“ anksčiau pranešė, kad naują versiją tikisi parengti iki rudens.

Pasak „AstraZeneca“, šie rezultatai atitinka MHRA sistemos, skirtos rinkti informaciją apie saugos problemas, išvadas.