Tyrimas paskelbtas žurnale Nature. Pagrindinis autorius prof. Gwenaelle Douaud iš Oksfordo universiteto sakė: „Mes tyrėme žmones, sirgusius nesunkiai. Pastebėti tam tikrus smegenų pokyčius, palyginus su tais, kurie nebuvo užsikrėtę, buvo gana netikėta.“

Biobanko projektas maždaug 15 metų stebėjo 500 000 žmonių sveikatą ir turėjo visą tyrimų duomenų bazę, sudarytą dar prieš pandemiją, todėl galėjo ištirti ilgalaikį viruso poveikį sveikatai.

Mokslininkai iš naujo ištyrė:

– 401 dalyvį, vidutiniškai praėjus 4,5 mėnesio po užsikrėtimo, iš kurių 96 proc. sirgo lengvu COVID-19.

– 384 dalyvius, kurie nebuvo sirgę COVID-19.

Smegenys

Po tyrimų pastebėta:

– Bendras sirgusių koronavirusu ir tyrime dalyvavusių žmonių smegenų dydis sumažėjo nuo 0,2 iki 2 proc.

– Už uoslę atsakingose smegenų srityse sumažėjo pilkųjų ląstelių, taip pat ląstelių sumažėjo srityse, susijusiose su atmintimi.

– Tiems, kurie neseniai pasveiko nuo COVID-19, buvo šiek tiek sunkiau atlikti sudėtingas psichines užduotis

Tačiau mokslininkai nežino, ar pokyčiai yra grįžtami ir ar jie turi didelę įtaką sveikatai.

„Turime turėti omenyje, kad smegenys iš tikrųjų yra plastiškos – tai reiškia, kad jos gali išgyti pačios – todėl yra tikrai didelė tikimybė, kad laikui bėgant žalingas infekcijos poveikis sumažės“, – sakė profesorius Douaud.

Didžiausias pilkųjų ląstelių praradimas buvo uoslės srityse, tačiau neaišku, ar virusas tiesiogiai puola šią smegenų dalį, ar ląstelės tiesiog miršta dėl jų nenaudojimo, kai COVID-19 sergantys žmonės praranda uoslę. Taip pat neaišku, ar šią žalą sukelia visi viruso variantai.

Persirgus COVID-19 stebimi pokyčiai smegenyse. Shutterstock/NIAID nuotr.

Tyrimai buvo atlikti, kai cirkuliavo pradinis virusas ir alfa variantas, o kvapo ir skonio praradimas buvo pagrindinis simptomas. Tačiau žmonių, užsikrėtusių naujesniu omikron variantu, pranešusių apie šį simptomą, skaičius buvo daug mažesnis.

Paula Totaro prarado uoslę, kai 2020 m. kovą užsikrėtė koronavirusu.

„Kai pagijau, atrodė, kad be uoslės gyvenau burbule ar vakuume – jaučiausi tikrai izoliuota“, – sakė ji BBC News.

Koronavirusas

Tačiau susisiekusi su labdaros organizacija „AbScent“, kuri remia žmones, praradusius gebėjimą uosti ir ragauti, ji pradėjo uoslės atgavimo mokymus. P. Totaro jau atgavo didžiąją dalį uoslės, nors jai vis dar sunku atskirti skirtingus kvapus.

„Tai džiaugsmo, kad uoslė sugrįžo, ir nerimo derinys, nes vis tiek dar neužuodžiu taip, kaip anksčiau“, – sakė ji.

JK Biobank vyriausioji mokslininkė prof. Naomi Allen sakė: „Tai kelia įvairiausių klausimų, kuriuos kiti tyrėjai gali nagrinėti – apie koronaviruso infekcijos poveikį pažinimo funkcijai, smegenų rūkui ir kitoms smegenų sritims, taip pat reikia atlikti tyrimus, kaip šiuos liekamuosius reiškinius išgydyti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją