Nuo lapkričio 20 iki gruodžio 8 dienos klaipėdiečiai buvo raginami nemokamai pasitikrinti, ar nėra ŽIV infekuoti. Nors buvo tikėtasi aktyvesnio klaipėdiečių dalyvavimo, septyniose uostamiesčio sveikatos priežiūros įstaigose išsitirti kraują dėl šio klastingo viruso panoro 100 žmonių.

Išsitirti dėl ŽIV ryžosi ir 58 Palangos, Kretingos ir Skuodo rajonų gyventojai.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos ugdymo skyriaus bendrosios higienos gydytoja Vilija Pečkauskienė „Klaipėdai“ sakė, kad kol kas tyrimų rezultatai nuteikia optimistiškai.

Daugiau nei pusė kraujo mėginių jau ištirta Lietuvos AIDS centro laboratorijoje. Nė vienam iš patikrintųjų ŽIV ar AIDS nenustatyta.

Dar 77 klaipėdiečių ir apskrities gyventojų tyrimų atsakymų laukiama šią savaitę.

Gydytoja sakė, jog vyriausiam klaipėdiečiui, kuris susirūpino savo sveikata, buvo gerokai per 70 metų, o jauniausiam – vos dveji su puse metukų. Dėl buvusio kontakto su ŽIV infekuotu žmogumi išsitirti panoro visa šeima. Medikė sakė, jog akcijoje kur kas aktyvesnės buvo moterys.

Medikai kol kas neskuba įvardinti, ar akcija buvo sėkminga. Klaipėdos mieste ir apskrityje patikrai buvo tikimasi sulaukti iki 300 žmonių. Kaip akcija pavyko kituose regionuose taip pat dar nežinoma.

Akciją „Nemokamai pasitikrink dėl ŽIV“ artėjant gruodžio 1-ajai, Pasaulinei AIDS dienai, visoje šalyje organizavo Lietuvos AIDS centras.

Labiausiai susirūpinti tyrimais buvo raginami žmonės, turėję atsitiktinių lytinių santykių, sekso darbuotojai, besinaudojantys jų paslaugomis, vartojantys narkotines medžiagas ir su vartojančiaisiais artimai bendraujantys žmonės.

Iki 2006 m. gruodžio 1 d. Lietuvoje išaiškinta 1 188 ŽIV infekuoti žmonės.

Daugiausiai tarp jų - 373 - Klaipėdos apskrities gyventojai.