Kol žmogus sužino, kad serga diabetu, ši liga gali sukelti hipertoniją, pažeisti kraujagysles.

Diabetas sutrikdo organizmo funkciją paversti maistą į energiją. Įprastai suvartotą cukrų organizmas įsisavina, kai jis išskaidomas į gliukozę. Gliukozė cirkuliuoja kraujyje, kol patenka į ląsteles, kurios naudoja ją vietoj energijos.

Insulinas – kasos gaminamas hormonas, jis padeda gliukozei patekti į ląsteles. Sveika kasa, priklausomai nuo gliukozės lygio reguliuoja insulino kiekį. Sergant diabetu šis procesas sutrinka, pasidaro per didelis cukraus lygis kraujyje.

Diabetas būna dviejų tipų. Sergančiųjų pirmojo tipo diabetu organizmas visiškai negamina insulino. Sergančiųjų antrojo tipo diabetu organizmas insuliną gamina, tačiau ląstelės į jį nereaguoja. Šiaip ar taip gliukozė nepatenka į ląsteles ir kraujyje pasidaro per didelis cukraus lygis. Su laiku per didelis gliukozės lygis gali sukelti sveikatos sutrikimų.

Antro tipo cukrinis diabetas gali išsivystyti dėl daugelio priežasčių, dalis jų – genetika, paveldimumas. Visgi daugeliu atvejų galima užkirsti ligai kelią. Simptomai būna tokie: dažnas šlapinimasis, troškulys, svorio mažėjimas be jokių akivaizdžių priežasčių, silpnumas, nuovargis, rankų ir kojų dilgsėjimas, nejautrumas.

Negydant diabeto, gresia mirtis, širdies, inkstų ligos, kojų infekcijos ir kiti sveikatos sutrikimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)