Sambrūzdį dėl didelių išlaidų vaikų vaistams pradėjo Prienų gyventojas Audrius Gelčys.

„Nuo naujų metų šeimos turi prašyti 30 eurų už vaikus, nes taip nusprendė vyriausybė. Naikinti 200 eurų PNPD (papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis) už vaiką ir skirti po 30 eurų už vaiką, – feisbuke rašė A. Gelčys.

– Vaikas apsirgo, teko pirkti gydytojos išrašytus vaistus ir už juos sumokėti 32 eurus. Girdi, Veryga? Negana jūsų 30 eurų net vaistams vaikui, nes valstybė iš vaiko ligos dar ir uždarbiauja – nuo 32 eurų atsiriekė ir valstybė 5,55 eurus. Kai kurie vaikų ligų specialistai teigia, kad normalu, jei vaikas serga ir 12 kartų per metus. Beje, šie vaistai nepadėjo, reikėjo rimtesnio gydymo. Tai gal bent iš vaikų ligų neuždarbiaukite? Nejau valstybė neišgyvens jei neapmokestins vaistų skirtų vaikams?“

Po neveiksmingų vaistų – reanimacija

Negana to, kad prieniškis A. Gelčys vaiko vaistams išleido beveik 32 eurus, feisbuke plačiai paplitusio čekio vaistus pakomentavo gydytoja Justė Latauskienė.

„Umckalor“ ir „Oscillococcinumas“ – homeopatija. Veikia tuo pat principu kaip ir maldos. „Imunomoss“ – maisto papildas. Veikia taip pat, kaip arbata. Stiprink imunintetą grauždamas skystą kerpę. „CuraMed“ – karvių priešpienis su skoniu. Veikia taip pat, kaip skani arbata. Iš serijos „skauda gerklę, vadinasi reikia ką nors čiulpti, kodėl gi ne karvės spenį“, – socialiniame tinkle rašė gydytoja.

– Gaila žmogaus, kad jam teko išmesti pinigus šitoms medicininėms pramogoms, kurios jam buvo pateiktos kaip vaistai. Ir gaila vaiko, kurio liga progresavo, nes homeopatija neveikia, maisto papildai negydo.“

A. Gelčys tvirtina, kad čekyje matomus vaistus išrašė daugelį metų dirbanti vaikų gydytoja.

„Su lapeliu užbėgau į vaistinę ir daviau jį vaistininkei, nes ne visuomet įmanoma suprasti gydytojų rašyseną. Vaistininkė viską surado paskaičiavo ir viskas – beveik 32 eurai“, – DELFI pasakojo A. Gelčys.

Tėvas pasakojo, kad jo vaikas lanko darželį ir serga dažnai.

„Stengiamės dažnai nesikreipti pas gydytoją, tačiau jei praleidžiama diena darželyje, būtina gydytojo pažyma, kitu atveju tektų mokėti ne tik už vaistus, bet ir už darželį, nors vaiko jame ir nebūtų, – pasakojo prieniškis. – Pas gydytoją kreipėmės ketvirtadienį, tai išėjo taip, kad iki pirmadienio kankinomės su aukšta temperatūra ir vėl vykome pas gydytoją. Tuomet gydytoja norėjo išrašyti kitų vaistų, bet antibiotikų tarp jų vis tiek nebuvo. Deja, vaistai jokio teigiamo rezultato nedavė ir antradienį teko važiuoti į Kauno antrą ligoninę vaikų reanimacijos skyrių.“

Palaikymo būrys didėja

Vyrui kilo idėja sukurti peticiją, kurioje prašoma, kad visi vaistai, skirti vaikams iki 12 metų, nebūtų apmokestinami jokiu PVM; kad valstybės atitinkamos institucijos kontroliuotų antkainius vaistų, skirtų vaikams iki 12 metų; kad prekės, skirtos kūdikiams nebūtų apmokestinamos jokiu PVM.

„Manome, kad įvedus tokius pakeitimus mokesčių ir sveikatos apsaugos sistemose pagerėtų šalies demografinė padėtis, gimtų ir augtų daugiau vaikų. Vaikai – valstybės ateitis“, – peticijoje rašė A. Gelčys.

„Ilgai svarstėme, ar planuoti antrą vaiką, nes auginti vaikus – prabanga“, – komentavo viena moteris iš pasirašiusiųjų.

Peticiją iki antradienio vakaro pasirašė daugiau nei 11 tūkstančių žmonių.

Kreipimąsi pakomentavo Lietuvos Respublikos finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė.

„ES teisės aktai, reglamentuojantys PVM taikymą Europos Sąjungoje, nustato atvejus, kada valstybė narė turi teisę prekių ar paslaugų neapmokestinti PVM. Kūdikių prekės ir vaistai nepatenka į šių atvejų sąrašą, todėl tokių prekių neapmokestinimas PVM neatitiktų ES teisės, – sakė viceministrė. – Kartu norime atkreipti dėmesį, kad Finansų ministerijos siūlymu 2017 m. pabaigoje Seimas priėmė PVM įstatymo pataisas, pagal kurias nuo 2018 m. buvo pradėtas taikyti sumažintas 5 proc. PVM tarifas visiems nekompensuojamiems receptiniams vaistams.“

Kam kompensuojama?

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savo ruožtu priminė kompensuojamųjų vaistų tvarką.

Vaistai ir medicinos pagalbos priemonės (MPP) pacientams skiriami atsižvelgiant į jų ligą kompensuojant 100, 90, 80 ir 50 proc. jų bazinės (kompensuojamosios) kainos. 100 procentų kompensuojama vaikams iki 18 metų, asmenims, pripažintiems nedarbingais, ar pensijinio amžiaus žmonėms, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis.

Papildomai tam tikri vaistai atsižvelgiant į socialinį statusą kompensuojami 50 proc. lygiu: gaunantiems valstybinę socialinio draudimo senatvės pensiją; gaunantiems šalpos pensiją; gaunantiems II grupės invalidumo pensiją arba iš dalies darbingiems asmenims, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas 30-40 procentų darbingumo lygis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (843)