Mokslininkai nustatė, jog penktadaliu melanomų, Ewingo sarkomos (kaulų) ir smegenų vėžio atvejų šias vėžio formas vienija geno STAG2 mutavusi kopija.

Šis genas atsakingas už tai, kaip ląstelės dalijasi genetinę informaciją.

Ekspertai viliasi, kad šis atradimas bus labai naudingas kovoje su šia pavojinga liga.

Žmogaus genetinė informacija saugoma 23 chromosomų porose. Kai ląstelė dalijasi į dvi, kiekvienoje ląstelėje turi būti 23 poros chromosomų. Tačiau taip nutinka ne visada. Jei chromosomų per mažai arba per daug – tai jau būdinga vėžiui.

STAG2 mutacijos – pirmas žingsnis sveikos ląstelės virtimo vėžine ląstele procese.

Vašingtono Džordžtauno universiteto mokslininkai aptiko geną, kuris kontroliuoja genetinės informacijos dalijomosi procesus.
Geno STAG2 kopijų aptikta 21 proc. Ewingo sarkomos atvejų, 19 proc. melanomų ir smegenų vėžio atvejų.

„Vėžio susirgimuose, kurios tyrėme, aptikome mutavusį STAG2 geną – o tai jau pirmasis žingsnis sveikai ląstelei virstant vėžine ląstele. Dabar bandome nustatyti, ar STAG2 gali mutuoti krūtyse, gaubtinėje žarnoje, plaučiuose ir kituose žmogaus audiniuose, kur dažniausiai apsigyvena vėžys“, - teigia mokslų daktaras Toddas Waldmanas.

Tyrėjai mano, kad jei jiems pavyktų surasti vaistą, gydantį ląsteles su mutavusiu STAG2 genu, būtų galima užkirsti kelią vėžio vystymuisi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją