Pasak Panevėžio infekcinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojos Laimos Sakalauskienės, Panevėžio apskrityje trichinelioze žmonės nesirgo jau porą metų. Po anksčiau vykusių trichineliozės protrūkių gyventojai, matyt, buvo tapę atsargesni ir visuomet tikrindavo kiaulieną bei šernieną. „Kai kalbos apie trichineliozės pavojų pritilo, baigėsi budrumas – ir štai rezultatas“, – sako gydytoja.

Mėsą tikrinti būtina

Valstybinės Panevėžio apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Kęstutis Jagminas sako, jog trichineliozės protrūkiai dažniausiai ir pasitaiko prieš didžiąsias šventes – prieš Velykas, Kalėdas. „Tuomet žmonės skerdžia daugiausia kiaulių. Tik, deja, mėsą dėl trichineliozės atveža patikrinti ne visi. Kiekvienam atrodo, jog jis tai tikrai nesusirgs“, – sako veterinaras.

K.Jagminas primena, jog norint išvengti trichineliozės ir namuose paskerstą kiaulę, ir sumedžioto gyvūno skerdieną būtina ištirti. Reikia kviesti veterinarijos specialistus arba patiems nuvežti mėsą patikrinti. Geriausiai tyrimui tinka diafragma, tarpšonkauliniai, nugaros arba kumpio raumenys. Mikroskopu nustatoma, ar mėsoje nėra trichinelių lervų. Veterinaras sako, jog skerdienos ištyrimas ypač būtinas, jeigu tvarte yra pelių, žiurkių, nuo jų kiaulės ir užsikrečia.

„Pora metų situacija buvo labai gera, nė vienas apskrities gyventojas nesusirgo, bet štai – vėl nerimo signalas, – sako K.Jagminas. – Galbūt tai paskatins gyventojus prieš pradedant valgyti nepamiršti mėsos patikrinti.“

Skauda visus raumenis

Panevėžio visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė Vanda Mačiekienė sako, kad trichineliozė – užkrečiama liga, kuria serga laukiniai gyvūnai, katės, šunys, žiurkės bei kiaulės. Žmonės dažniausiai užsikrečia nuo kiaulių ir šernų mėsos. Ligą sukelia trichinelėmis vadinamų kirmėlių lervos, esančios sergančio gyvūno raumenyse. Nuo kito žmogaus trichinelioze užsikrėsti negalima.

Pasak epidemiologės, užsikrėtusį trichineliozę žmogų pykina, jam skauda pilvą, jis gali vemti ir viduriuoti. Ligai plečiantis pradeda kilti temperatūra, krečia šaltis, skauda krūtinės, nugaros ir blauzdų raumenis. Ligoniui patinsta veidas, kamuoja galvos skausmai, darosi silpna. Jeigu invazija didelė, nuo parazitų išskirtų toksinų gali atsirasti pavojingi inkstų, smegenų, širdies raumens uždegimai, arterijų ir venų trombozė, psichikos sutrikimai.

Net ir pasveikę žmonės dar ilgai gali jausti sveikatos sutrikimus. Raumenyse įsitvirtinusios gyvos trichinelių lervos nuodija žmogų, alina jo organizmą.