Ar tai pavojinga liga, kaip gyvenimas pasikeis išgirdus diagnozę? Klaipėdos universitetinės ligoninės akušeris-ginekologas Raimondas Šiaulys tikina, jog stipriai jaudintis nereikėtų, ši liga nėra pavojinga, o daugeliu atveju gydymo būdas net nepakeičia gyvenimo kokybės.

Apie ligą signalizavo dideli skausmai

Kristina Balsienė pirmą kartą apie savo ligą sužinojo dar būdama jauna – truputį virš dvidešimties. „Tiksliai net nepamenu, kada tai buvo. Šią „dovaną“ rado dar iki nėštumo. Pajutau pilvo skausmus. Prasidėjo gausios menstruacijos. Ginekologo apžiūros metu rado miomą. Ji buvo didelė. Galima buvo apčiuopti pirštais palietus pilvą“, – savo istorija dalinasi moteris.

Gydytojai priėmė sprendimą ir K. Balsienei miomą pašalino chirurginiu būdu. Tačiau po kelerių metų jai darinys vėl ataugo: „Šiuo metu medikai sustabdė jos augimą. Man yra 36 metai. Nejaučiu jokio diskomforto. Jokių skausmų. Menstruacijos reguliarios.“

Kilmė – neaiški

Jau daug metų akušeriu-ginekologu dirbantis Raimondas Šiaulys teigia, jog ši liga dažna. Anot jo, praktiškai trečdalis menopauzės sulaukusių moterų turi miomas. Taip pat miomos yra viena iš dažniausių priežasčių, kodėl yra šalinama gimda. „Amžiaus spektras įvairus. Suserga tiek labai jauno amžiaus moterys, kurioms šiek tiek per dvidešimt. Ir vyresnio amžiaus“, – sako medikas. R. Šiaulio teigimu, iki šiol nėra žinoma aiški priežastis, dėl ko ši liga atsiranda. Viena populiariausių hipotezių – jog ši liga sąlygota hiperestremijos būklės organizme, o tai reiškia, jog santykinai yra gaminama per daug hormono estrogeno.

Dažna, bet nepavojinga liga

Akušerio-ginekologo teigimu, ši liga dažniausiai yra asimptominė ir jokiais ryškiais požymiai nepasireiškia, todėl miomos dažniausiai aptinkamos eilinio vizito pas ginekologą metų, ultragarsinio aparato pagalba. „Nereikia pulti į paniką. Viską reikia stebėti. Jei miomos nekelia jokių nesklandumų ir jokių kitų indikacijų – jos nėra šalinamos. Apskritai gydymas yra taikomas tik, jei yra kažkokių kitų požymių. Pavyzdžiui, gausus kraujavimas, tempimas, pilvo skausmai. Jei didėja pati mioma kartu su visu organu ir spaudžia kitus organus“, – teigia pašnekovas.

Ar mioma trukdo nėštumui?

Kai kurios moterys, turinčios miomas, baiminasi, ar tai netrukdys pastoti ir išnešioti kūdikį. Anot R. Šiaulio, žinoma, miomos gali sukelti problemų nėštumo metu. Bet reikia atsižvelgti į labai daug faktorių, kadangi kiekvienas atvejis individualus. Pačiam pastojimui tai neturėtų būti kliūtis. „Geriau, jog nėščia moteris neturėtų. Bet tai nėra tragedija. Nemažai nėščių ir turi, ir pagimdo sklandžiai. Net jei yra atliekamas Cezario pjūvis ir operacijos metu yra randama mioma – ji nebūna šalinama, jei nėra jokių kitų indikacijų“, – sako gydytojas.

Jei didėja – verta sunerimti

Pačios miomos nėra pavojinga liga ir tuo labiau nėra pavojinga gyvybei. Išgirdus diagnozę – gerybinis navikas, žodelis gerybinis turi guosti ir vyti blogas mintis šalin. Tačiau yra atvejų, kada verta sunerimti. „Iš miomos gali išsivystyti sarkoma – piktybinis navikas. Tačiau tai būna retai. Tokių atvejų pasitaiko iki 1 procento“, – įspėja R. Šiaulys. Anot jo, labai sunku echoskopijos metu nustatyti ar tai mioma ar sarkoma, todėl jei moteris turi šį darinį ir eilę metų jis nekinta, o staiga pradeda didėti – ginekologai sunerimsta. Tokiu atveju, gydytoju nuomone, dažniausiai reikalingas chirurginis arba kitokios rūšies gydymo būdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)