Savaime suprantama, taip pat tikitės, kad išvardintos sudedamosios dalys bus tikslios, rašo iflscience.com.

Naujame tyrime, neseniai publikuotame „Scientific Reports“, pabrėžiama, kad kalbant apie tradicinę kinų mediciną, išvardinti ingredientai dažnai yra klaidingi ar melagingi.

Konkrečiai kalbant, vaistai, kurių sudėtyje nurodomas sausmedis (lot. Lonicera) – labai kvapus žydintis sodo augalas, plačiai naudojamas kinų medicinoje mažiausiai tris tūkstančius metų – iš tikrųjų aptiktas tik 22 procentuose visų tirtų mėginių. Iš viso mokslininkai išnagrinėjo 47 prekių ženklų mėginius. Kai kuriais atvejais tai, kas buvo įvardijama kaip sausmedis, buvo tik jo pakaitalas ar priemaišos, kurios ant buteliuko nurodytos nebuvo.

Kinijos medicinos mokslų akademijos ir Pekino Medicinos koledžo vadovaujama komanda sukūrė visiškai naują ir labai tikslų genetinį „brūkšninį kodą“, kuris gali greitai nustatyti įvairius botaninius ekstraktus, naudojamus įvairiuose kinų vaistuose. Mokslininkai susirūpino dėl vaistų saugumo ir sąžiningumo, o jų tyrimas patvirtino nuogąstavimus, kad daugelis medicinos tiekėjų šia prasme meluoja žmonėms.

Tradicinė kinų medicina pasižymi prieštaringa reputacija. Didžioji dalis jos nekenksminga, tačiau taip būna ne visada. Nedažnai ji praeina griežtus mokslinius tyrimus ir tikrai nėra taip reguliuojama, kaip šiuolaikinė medicina. Trumpai tariant, žmonės turėtų būti atsargūs, juolab kad pasirodančius prieštaringus faktus dažnai bando nuneigti entuziastingai nusiteikę šios praktikos šalininkai.

Bet kuriuo atveju, tas faktas, kad beveik keturi penktadaliai kinų vaistų šia prasme nėra tai, kas pateikiama, kelia didelį nerimą. Jeigu klaidingas žymėjimas yra tyčinis, tuomet tai yra sukčiavimas.
Tyrėjų komanda paaiškino, kad pakaitalai ir priemaišos naudojami dėl to, kad jie pigesni ir lengviau prieinami. Deja, ši praktika neįtikėtinai paplitusi.

„Medicininių augalinių produktų klastojimas ir padirbinėjimas yra globali problema, ypač besivystančiose srityse, tokiose kaip Afrika, Lotynų Amerika ir Azija“, – rašoma mokslininkų ataskaitoje. – Pasaulio sveikatos organizacija apskaičiavo, kad beveik 30 procentų vaistų, parduodamų kai kuriose Azijos vietose, yra suklastoti, o medicininių augalų pakaitalų dalis Brazilijos rinkoje gali siekti net 71 procentą.“

Kinija yra viena iš geriausių pasaulio vietų biomedicininiams tyrimams. Iki šio dešimtmečio pabaigos šia prasme ji uzurpuos Ameriką. Ilgus dešimtmečius tradicinė kinų medicina nebuvo tokiu būdu įvertinta, tačiau šis naujas tyrimas yra dalis siekio tai pakeisti – nedaug kas nesutiks su misijos atskleisti tokio masto klastotes būtinybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)