Išsiplėtusios kraujagyslės, arba kuperozė – tai ženklas, kad ne tik veido, bet ir kitų kūno dalių kraujagyslių bei kapiliarų sienelės išplonėjo ir prarado elastingumą, rašoma pranešime spaudai.

Ši problema dažniau kamuoja moteris nei vyrus, mat moteriškieji hormonai estrogenai turi įtakos kraujagyslių sienelių silpnėjimui. Tačiau į dermatologus neretai kreipiasi ir vyrai, kuriems šią problemą paaštrina gyvenimo būdas.

Tačiau gyvenimo būdas nėra vienintelė priežastis, dėl kurios ant veido ir kūno atsiranda raudonis ar akiai nepatrauklus kraujagyslių tinklelis. Kraujagyslių išsiplėtimą lemia tiek vidinės, tiek išorinės priežastys. Prie vidinių priežasčių galima priskirti paveldimumą – jeigu vieno iš tėvų veido kraujagyslės išsiplėtusios, ši problema gali kankinti ir jų vaikus.

Didžiausiais išoriniais kraujagyslių priešais laikomi ultravioletiniai spinduliai, staigūs temperatūros, slėgio svyravimai, stiprus vėjas, kai kurie maisto produktai, aštrūs patiekalai, karšti gėrimai, alkoholis, tam tikri vaistai.

Didesnį polinkį sirgti kuperoze turi šviesiaplaukės, jautrią odą turinčios moterys, taip pat sulaukusios 35 metų, rūkančios, vartojančios per daug alkoholio ar kavos, naudojančios hormoninius preparatus.

Kuperozė gali išryškėti pamažu arba paūmėti staiga. Nors išsiplėtusios kraujagyslės nesukelia rimtų sveikatos sutrikimų, jos bjauroja ne tik išvaizdą, bet ir blogina nuotaiką bei gyvenimo kokybę, sukelia psichologinį diskomfortą. Be to, ligos negydant ir nesiimant jokių priemonių, kraujagyslių tinkleliai gali plėstis dar labiau.

Pasak dermatologės G.Gajauskienės, kuperozės gydymas visuomet yra individualus, įvertinus paciento būklę. Gali būti skiriamas medikamentinis gydymas, kuris neretai derinamas su gydymu lazeriu. Pastaruoju metu lazerio procedūros kuperozei gydyti yra labai populiarios. Šalinant išsiplėtusius veido ir nosies kapiliarus lazeriu efektas matomas jau po pirmos procedūros! Beje, lazeriu galima pašalinti ir kaklo, krūtinės srityje atsiradusius „raudonus taškelius“ - hemangiomas.

Probleminę odą turinčioms moterims (taip pat ir vyrams) patartina visuomet naudoti apsaugines priemones nuo saulės. Saugotis saulės patartina ne tik vasarą, bet ir šaltuoju metu (tarkim, išvykus slidinėti). Taip pat reikia vengti oro temperatūrų svyravimų, rūkymo, aštraus maisto, alkoholio.

Gydytoja dermatologė patarė šią odos problemą turintiems žmonėms naudoti specialią kosmetiką, skirtą raustančiai odai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)