Žiemos peršalimų laikotarpių ir per karščius buvo rekomenduojama vengti kofeino, kad š organizmo nebūtų šalinami skysčiai. Kava ilgai buvo vadinama diuretiku. Britų mokslininkai šią teoriją paneigė, praneša medicaldaily.com.

Daktarė Sophhie Kller su tyrėjų grupe atliko mokslinį tyrimą. „Nepaisant mokslinių įrodymų nebuvimo, manyta, kad kavos gėrimas gali sukelti dehidrataciją, todėl buvo patariama jos vengti ar kuo mažiau gerti, kad nebūtų sutrikdyta skysčių pusiausvyra organizme, – rašoma jos pranešime spaudai. – Mes savo tyrimu siekėme išsiaiškinti, ar nuolatinis kavos vartojimas įprastomis gyvenimo sąlygomis sukelia dehidrataciją.“

Tyrėjai surinko 50 sveikų vyrų grupę, kurie per dieną išgeria nuo trijų iki šešių puodelių kavos. Paskui dalyvius padalino į dvi grupes. Tiriamieji išgerdavo po keturis kavos puodelius per dieną arba tokį patį kiekį vandens. Tyrimo pabaigoje tyrėjai ištyrė vandens kiekį tiriamųjų organizme.

Rezultatai parodė, kad keturių kavos puodelių poveikis organizmui buvo lygiai toks pat, kaip keturių puodelių vandens. „Išsiaiškinome, kad saikingas kavos kiekis – keturi puodeliai per dieną, neturėjo jokių padarinių nuolat kavą geriančių vyrų organizmui, lyginant išgėrusių keturias stiklines vandens organizmu, – aiškino S. Killer. Mokslininkės teigimu, visuotinai paplitusį patarimą dėl kavos ir dehidratacijos reikėtų vertinti kaip neteisingą.

Natūralu, kad po tokio tyrimo kyla nemažai klausimų. Kodėl tiek daug žmonių tiki, kad kava sukelia dehidrataciją. Ir kodėl daugeliui atrodo, kad toks švelnus diuretikas, kaip kofeinas, akimirksniu virsta skysčius traukiančiu kokteiliu?

Atsakymas – paprastas: kofeino tabletes lengva apskaičiuoti, o norint įvertinti gėrimų su kofeinu poveikį organizmui, reikia fiksuoti ir asmens mitybos įpročius.

Be to, S. Killer teigimu, kiekvienam žmogui reikalingas kitoks vandens kiekis per dieną, taigi neįmanoma pasakyti, kiek žmonėms reikia išgerti per dieną vandens, kad dėl kavos neištiktų dehidratacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)