Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose su žurnalistais susitikę tėvai tryško gera energija ir atrodė laimingi.

Kaune gimė rekordinio svorio berniukas

Šeštadienį fotografų Aistės ir Vyčio šeimai gimė kur kas didesnio svorio, nei įprasta, berniukas. Vienas sunkiausių vaikų Lietuvoje gimė 2015 metais Tauragėje ir gimimo dieną svėrė 5,92 kg, o jo ūgis siekė net 65 centimetrus. Vilniaus miesto klinikinė ligoninė nurodo, kad 2001 metais šioje įstaigoje gimė 6800 g svorio kūdikis.

„Kad bus toks didelis, net nebūčiau pagalvojusi, gydytojai žadėjo, kaip ir dukrą, – šiek tiek didesnę (dukra gimė 4,5 kg – DELFI). Paskutinio echoskopo metu gydytojai išmatavo 4,2 kg ir aš dar pati buvau pasiryžusi gimdyti“, – juokėsi 31 metų mama Aistė.

Paskutinė vaisiaus echoskopija buvo atlikta ketvirtadienį, o šeštadienį moteriai nubėgo vandenys.

Moteris bandė gimdyti pati, bet, kaip sako, pats organizmas pristabdė veiklą, todėl buvo atliktas cezario pjūvis.

Gimdyvė pasakojo, vos kūdikiui pasirodžius, gydytojas pakomentavo: „Aš jo nenulaikau“.

Moteris sakė, kad rimtų sveikatos problemų ji neturėjo ir neturi.

„Pilvas buvo didelis ir tiek. Priežasčių (kodėl kūdikis gimė toks sunkus – DELFI) neatradome, – sakė Aistė. – Ir šeimoje neturime tokių didelių svorių, tarkime, vyro sesė, kai gimė, svėrė virš 4 kg, bet 6 kg tikrai niekas nesvėrė. Niekas apie tai net galvoti negalėjo, mes su broliu iš vis esame smulkučiai mažučiai.“

Pati mama gimė neišnešiota ir svėrė 2,8 kg.

Kaune gimė rekordinio svorio berniukas

Tauro tėvai pasakojo, kad vardą berniukui jau anksčiau buvo išrinkę. „Tai labai gerai sutapo“, – geros nuotaikos neslėpė mama.

Aistė pasakojo, kad kūdikis daug valgo, verkia, miega nedaug. Drabužėliai, kurie iš anksto buvo paruošti, buvo per maži, tad prireikė ieškoti didesnių. Dabar Tauras vilki 62 dydžio rūbelius.

Mama pasakoja, kad sūnaus didžiuliai žandai, storos ir minkštos šlaunys. „Po kilogramą ant žandų ir šlaunų“, – juokavo Tauro mama.

„Jaučiuosi nuostabiai, man jokio skirtumo ar jis mažas ar didelis, – pasakojo Tauro tėtis Vytis. – Jį man atnešė iš karto po operacijos, suspaudė širdį, juk tai mano vaikas. Iš pradžių nesupratau tų skaičių, aišku, tai tik skaičiai, šiaip jis man mažytis. Žinoma, kai koridoriumi einu, pamatau kitą, tai šitas tikrai drūtas.

Pakvietėm sesę pažiūrėti, tai ji atėjus iš karto klausė, kur brolis, į mus net nekreipė dėmesio.“

Berniukas gimė atliekant cezario pjūvį dėl savo dydžio, kaip ir sesė.

„Moters pirmas vaikas buvo stambus, galvojome, gal pačiai pavyks pagimdyti, mama to norėjo. Neatmetėme galimybės, kad prireiks cezario operacijos. Prasidėjus gimdymui, paaiškėjo, kad pačiai pagimdyti nepavyks, todėl buvo padarytas cezario pjūvis, – komentavo gydytoja akušerė ginekologė Rūta Radavičienė.

– Ištraukus berniuką jautėsi, kad jis sunkus, spėjau, kad svers 6 kg, pasirodo – 6.060 kg. Berniukas sveikas didelis, riksmas stiprus, visi labai apsidžiaugėme.“

Gydytoja dirba jau 30 metų, tačiau tokio svorio vaiko priimti neteko. „Ir nesu girdėjusi, kad mama pati pagimdytų tokio dydžio kūdikį“, – sakė R. Radavičienė.

Krikščioniškųjų gimdymo namų Akušerijos skyriaus vedėja Rasa Babiliūtė sakė, kad medikai pastebi tendenciją, jog kūdikiai didėja – didėja tiek svoris, tiek ūgis. Mamoms įsčiose vaisius paauga daugiau nei anksčiau. Atmetus įvairias patologijas, išsamių tyrimų nėra atlikta, bet medikai svarsto, kad viena iš priežasčių – gausus angliavandenių vartojimas. Vaisius labai sparčiai vystosi dėl gliukozės. Mėsa, kurią valgome, fermose irgi labai greitai užauga. Stimuliantai patenka į maistą ir irgi gali būti, kad mus veikia, pastebi gydytoja.

Kaune gimė rekordinio svorio berniukas

Gydytoja taip pat pabrėžia, kad anksčiau medikai nustatydavo tikslų vaisiaus gimimo laiką ir, kai ateidavo toji konkreti diena, moterys būdavo guldomos ligoninę, o gimdymas skatinamas. Buvo manoma, kad pernešiojimas yra negerai, o dabar vyrauja nauja banga ir mamai leidžiama palaukti, kol vaikelis pats ims belstis į pasaulį, komentavo R. Babiliūtė.

Taip gali praeiti ir pusė mėnesio, tačiau, manoma, kai tai yra visiškai normalu. Per tą laiką vaisius gali labai daug paaugti ir jo svoris gali kur kas padidėti. Visgi, šiuo atveju berniukas nebuvo pernešiotas, jis gimė laiku.

Gydytojai pirmenybę teikia natūraliam gimdymui, tačiau būtent tokios aplinkybės, kai vaisius ypač didelis ar gresia kitos komplikacijos, atliekamas cezario pjūvis.

Svetainėje guinnessworldrecords.com rašoma, kad vienas sunkiausių kūdikių pasaulyje gimė 1879 metais JAV, jis svėrė 9,98 kg, tačiau po 11 valandų jis mirė.

1955 metais Italijoje gimė berniukas, kuris svėrė 10,2 kg.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)