Nurodoma, kad širdies ligų ir priešlaikinės mirties dėl bet kurios priežastis išaugo dvigubai tiems, kurie praleidžia daugiau nei 4 valandas „prilipę“ prie ekrano.

Tyrėjų parengtoje ataskaitoje teigiama, jog dėl to iš dalies kalti medžiagų apykaitos faktoriai ir uždegimai.

Pasirodo, kad daugiau nei ketverias valandas televiziją žiūrintys, po internetą naršantys ar kompiuterinius žaidimus žaidžiantys asmenys turi dvigubai aukštesnę širdies ligų riziką.

Dr. Emmanuelis Stamatakis iš Londone esančio Universiteto koledžo Epidemiologijos ir visuomenės sveikatos katedros sakė: „Daug laiko prieš ekraną – ypač televizoriaus – praleidžiantys žmonės labiau rizikuoja mirti dėl bet kokios priežasties ar patirti su širdimi susijusių problemų“.

„Mūsų analizė rodo, jog dvi ar daugiau valandų prie ekrano per dieną žmonėms didina širdies priepuolio riziką“, – teigė jis.

Ši studija buvo pirmoji, ištyrusi ryšį tarp spoksojimo į ekranus ir mirtinų bei nemirtinų širdies ligų. Nustatyta, kad daugiau nei 4 valandas per dieną prie ekrano praleidžiantys žmonės pasižymi 48 proc. didesne rizika mirti nuo bet kokios priežasties ir net 125 proc. rizika patirti širdies arba kraujagyslių ligų problemų.

Tokios rizikos nepriklausė nuo tokių faktorių kaip rūkymas, aukštas kraujospūdis, aukštas kūno masės indekso rodiklis, socialinė klasė ar net mankšta.

Mokslininkai ragina patvirtinti poilsio gaires, kadangi didžioji dalis darbingo amžiaus žmonių praleidžia didelius laiko tarpus būdami neaktyvūs arba sėdėdami prie kompiuterių ar televizorių ekranų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją