Iki šiol palyginti sėkmingai vykę Panevėžio ligoninės įvairių skyrių renovacijos darbai, kuriems gauta Europos Sąjungos parama, pradėjo strigti būtent dėl viešųjų pirkimų konkursų skundimo.

Šias Kalėdas Panevėžio ligoninės Onkologijos ir Pirmojo psichiatrijos skyrių pacientai turėjo pasitikti jau suremontuotose palatose su sandariais langais. Tačiau dar nežinia, kiek jie ir medikai turės gyventi lagamininėmis nuotaikomis.

Vilniuje esanti bendrovė „Pireka“ teismui apskundė konkurso šių skyrių patalpų kapitaliniam remontui atlikti rezultatus. Nugalėtoju buvo pripažintas Panevėžio statybos trestas.

Vakar Panevėžio apygardos teisme buvo nagrinėjamas bendrovės „Pireka“ ieškinys dėl konkurso vykdymo eigos neteisėtumo ir viešųjų pirkimų principų pažeidimo. Tačiau teismas sprendimą šioje byloje skelbs tik lapkričio pabaigoje.

Įšaldė milijonus litų

Panevėžio ligoninės vyriausiasis gydytojas Česlovas Gutauskas apgailestauja, kad yra gaištamas laikas ir remontui skirti milijonai litų guli įšaldyti. Jis teigia, kad ligoninės organizuotas konkursas minėtiems darbams atlikti buvęs visiškai skaidrus.


Pasak jo, vilkinantieji projekto įgyvendinimą puikiai supranta, kad už tai jiems negresia atsakomybė, todėl tuo ir naudojasi.


Viešųjų pirkimo komisija, įvertinusi konkurso procedūras, nustatė nedidelių pažeidimų, tačiau konstatavo, kad jie neturėjo įtakos pirkimo rezultatams. Vis dėlto galutinį žodį tarnyba paliko Panevėžio apygardos teismui.


Visoje Lietuvoje ne vieną viešųjų pirkimų konkursą apskundusi bendrovė „Pireka“, vienų akimis, elgiasi labai principingai ir yra giriama už ryžtą siekti skaidrumo, kitų nuomone, ji piktybiškai kaišo pagalį į konkurentų ratus.


Vakar „Sekundė“ raštu prašė šios bendrovės pakomentuoti ginčą dėl Panevėžio ligoninės dviejų skyrių renovacijos darbų, tačiau atsakymo nesulaukė.

Naudojasi bent aparatūra


Onkologijos ir I-ojo psichiatrijos skyrių remonto darbai turėjo būti pradėti jau šią vasarą ir baigti iki metų pabaigos. Onkologijos skyriaus vedėja Birutė Šimkienė juokavo, kad nuo vasaros jie sėdi ant lagaminų, t. y. laukia žinios, kada bus perkraustyti į kitą skyrių.
Pasak vedėjos, skyriaus patalpos nėra blogos būklės, didesnė bėda – nesandarūs langai.
„Tikėjomės šias Kalėdas sutikti jau išgražintame, šiltame skyriuje, bet statybininkai mūsų skyriuje taip ir nepasirodė“, – kalbėjo gydytoja.


Č.Gutauskas sakė situacijos nedramatizuojantis. Jis patikino, kad tiek Onkologijos, tiek I-ojo psichiatrijos skyriaus patalpų būklė nėra kritiška. 


„Be abejo, būtų geriau, jei remonto darbus būtume galėję pradėti vasarą, kai būna mažiau ligonių. Žiemą sunkiau susispausti. Jeigu baigsis teismai ir galėsime vykdyti remonto darbus šaltuoju metų laiku, rasime, kur būtų galima laikinai perkelti Onkologijos skyrių. Iki Kalėdų planuojame baigti Intensyviosios terapijos skyriaus remontą. 


Į Terapijos skyriaus laisvas patalpas dabar perkelta reanimacija“, – kalbėjo jis.
Onkologijos programai – aparatūrai įsigyti ir patalpoms remontuoti – ligoninė yra gavusi apie 6,5 milijono. 


Iš šių lėšų jau yra nupirkta diagnostinės aparatūros: skaitmeninis mamografas, vaizdo echoskopas, ultragarsinis skaitytuvas, operaciniai stalai, kompiuterinis tomografas.
Pasak ligoninės vadovo, visa įsigyta aparatūra yra naudojama.