Jos teigimu, teismo medicinos ekspertų įtraukimas į šį sąrašą sudarytų galimybę didinti darbo užmokestį šiems specialistams.

Sprendimą dėl to turi priimti Vyriausybė.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) duomenimis, teismo medicinos ekspertų Lietuvoje nuosekliai mažėja: 2006 metais dirbo 89 tokie specialistai, 2010 metais – 82, 2018 metais – 73.

„Šiuo metu net 18 proc. teismo medicinos ekspertų jau yra pensinio amžiaus. Dalis įgijusių teismo medicinos gydytojo kvalifikaciją dėl mažo darbo užmokesčio, psichologiškai sunkaus darbo neįsidarbina Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje, o renkasi kitas darbovietes arba padirbėję trumpą laiką tarnyboje palieka įstaigą, stoja į kitas medicinos specialybes“, – teigiama sveikatos apsaugos viceministro Aurimo Pečkausko pasirašytame rašte.

SAM teigimu, vis mažiau studentų rezidentūroje renkasi teismo medicinos studijas, o įstojusieji neretai jos nebaigia, keičia specializaciją arba gavę diplomą dėl nekonkurencingo darbo užmokesčio neįsidarbina.

Per pastarąjį dešimtmetį parengti 26 teismo medicinos gydytojai-ekspertai, iš jų Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje liko dirbti 17.

„Tarnybą palikus pensinio amžiaus ekspertams tenka uždaryti VTMT rajoninius padalinius, tai gerokai pablogina teismo medicinos paslaugų teikimą ir prieinamumą rajonuose“, – teigia viceministras.

Aurimas Pečkauskas

Anot jo, prie aplinkybių, lemiančių teismo medicinos ekspertų trūkumą, prisideda ir tai, kad ekspertui tenka dirbti kenksmingomis ir net pavojingomis darbo sąlygomis.

„Dėl teismo medicinos ekspertų trūkumo ir jų skaičius mažėjimo, ekspertinių išvadų parengimas užtrunka (teismo medicinos eksperto išvada neretai būna vieninteliu įrodymu ikiteisminiame tyrime/ byloje), apsunkinamas teisėsaugos institucijų darbas; taip pat padidėja darbo krūviai patiems ekspertams, o tai turi įtakos ne tik tyrimų atlikimo savalaikiškumui, bet ir atliekamo darbo kokybei“, – teigia A. Pečkauskas.

Jo rašte pabrėžiama, kad nuo sausio didinami gydytojų rezidentų atlyginimai, todėl susidarys neadekvati situacija, kai kelių pastarųjų rezidentūros studijų metų gydytojų rezidentų darbo užmokestis viršys teismo medicinos eksperto darbo užmokestį.

Ministerijos skaičiavimu, medicinos ekspertų atlyginimams didinti papildomai reikia 1,26 mln. eurų metams.

Dabar jų vidutinis darbo užmokesčio siekia 2184 eurus ir yra 1263 eurais mažesnis už gydytojų vidutinę algą.

SAM pabrėžia, kad teismo medicinos ekspertams, pagal darbo sutartis dirbantiems Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje, kurioje atliekami ikiteisminio tyrimo objektų tyrimai, draudžiama verstis privačia praktika.