Darbuotojas ir darbdavys, sudarydami darbo sutartį, visada susitaria ir dėl darbo užmokesčio, kuris pagal Darbo kodeksą mokamas ne rečiau kaip du kartus per mėnesį, o jeigu yra darbuotojo raštiškas prašymas, - kartą per mėnesį. Darbo užmokestis darbuotojui neretai yra vienintelis pragyvenimo šaltinis, todėl labai svarbu užtikrinti, kad jis būtų mokamas laiku.

Jei darbuotojas tinkamai vykdo savo įsipareigojimus ir funkcijas, nustatytas darbo sutartimi, mokėti darbo užmokestį konkrečiu laiku, kuris nurodytas darbo sutartyje, yra darbdavio pareiga. Todėl darbdavio reikalavimas rašyti prašymus dėl darbo užmokesčio išmokėjimo laiku ir juo labiau pateikti įrodymus (ypač tokius, kurie susiję su darbuotojo asmeniniu gyvenimu) yra akivaizdžiai neteisėtas.

Darbo kodeksas nustato, jog kai dėl darbdavio kaltės pavėluotai išmokamas darbo užmokestis ar kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, kartu su jomis darbuotojui išmokami įstatymų nustatyto dydžio delspinigiai. Delspinigių dydį sudaro 0,06 procento priklausančios išmokėti sumos už kiekvieną praleistą kalendorinę dieną, pradedant skaičiuoti po 7 kalendorinių dienų, kai išmokos teisės aktuose ar kolektyvinėje (jeigu jos nėra, - darbo) sutartyje arba darbdavio nustatytu laiku turėjo būti sumokėtos, ir baigiant skaičiuoti įskaitant jų išmokėjimo dieną. Taigi darbuotojai, laiku negaunantys jiems pagal darbo sutartį priklausančio darbo užmokesčio, turi teisę reikalauti, jog darbdavys jiems mokėtų delspinigius už laiku nesumokėtą darbo užmokestį.

Vis dėlto, darbuotojai, kurių teisės yra nuolat pažeidžiamos, neturėtų ignoruoti tokio darbdavio elgesio ir galėtų visiškai pagrįstai inicijuoti darbo ginčą, kuris padėtų užkirsti kelią neteisėtiems darbdavio veiksmams. Dar daugiau, jeigu darbdavys ilgiau kaip du mėnesius iš eilės nevykdo savo įsipareigojimų, t. y. šiuo atveju laiku nemoka darbo užmokesčio, darbuotojas turi teisę laikinai (iki trijų mėnesių) sustabdyti darbo sutarties vykdymą, kitaip tariant – neiti į darbą.

Tiesa, darbuotojas, norėdamas pasinaudoti šia teise, privalo apie tai raštu įspėti darbdavį prieš tris darbo dienas, be to, darbo sutarties vykdymo sustabdymo metu jam nemokamas darbo užmokestis.