Per daug gyvsidabrio

Per tyrimus išsiaiškinta, kad paslaptinga šalta spalva namus apšviečiančiose liuminescencinėse lemputėse yra gyvsidabrio, kurio kiekis leistinas saugumo normas viršija dvidešimt kartų.

Be to, sudvejota, ar taupiosiose lemputėse esantis skystas metalas yra vienintelė vartotojų sveikatai kelianti grėsmė. Todėl gyventojams patariama su liuminescencinėmis lemputėmis elgtis itin atsargiai – ypač jas saugoti nuo vaikų.

130 metų žmonijai tarnavusios kaitrinės lemputės iš prekystalių pamažu išstumiamos jau nuo 2009-ųjų rugsėjo. Pirmiausia iš apyvartos išimtos galingesnės nei 75 vatų kaitrinės lemputės.

Pagal ES direktyvą, prekyvietėse visos kaitrinės lemputės kaip neefektyviai elektros energiją vartojantys prietaisai vietą energiją taupančioms lemputėms turėtų užleisti iki 2012-ųjų. Įprastos kaitrinės lemputės po metų turėtų būti uždraustos visose ES šalyse.

Tačiau Europos Parlamento Pramonės komisijos vadovas vokietis Herbertas Reulis susirūpino, kad draudimas nuo 2012-ųjų ES šalyse pardavinėti tradicines elektros lemputes būtų atšauktas. Aplinkosauga besirūpinančios Federalinės aplinkosaugos žinybos (UBA) atliktas tyrimas europarlamentarą įtikino, kad energiją taupančios lemputės kelia pavojų žmonių sveikatai.

UBA išsiaiškino, kad iš pažeistos liuminescencinės lemputės išsilietų dvidešimt kartų daugiau gyvsidabrio, nei leidžia saugumo normos. Esą būtina patikrinti, ar taupiosios lemputės nėra dar kuo nors pavojingos.

Vokietį kolegą palaikiusi Europos Parlamento vicepirmininkė Silvana Koch-Mehrin įspėjo gyventojus jokiu būdu nenaudoti energiją taupančių lempučių vaikų kambariuose.

Geriau nesudaužyti

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos (VNMPI) Panevėžio skyriaus vedėjas Antanas Šleivys patikino, kad liuminescencinės lemputės, kaip ir bet kurie kiti elektros prietaisai, turi būti tinkamai eksploatuojamos. Esą tokiu atveju pavojus sveikatai neturėtų kilti.

„Gyvsidabris pasklisti gali tik sudaužius lemputę. Tada patalpoje jo keliamas pavojus yra kiek didesnis nei lauke. Tačiau energiją taupančioje lemputėje gyvsidabrio kiekis labai mažas – kur kas mažesnis, nei vis dar šiandien naudojamuose gyvsidabrio termometruose. Liuminescencinėje lemputėje gyvsidabrio yra gal tik per patį šratinuko širdelės galiuką. Žinoma, jei kambaryje dūžta ne viena lemputė, pavojus sveikatai jau didėja“, – informavo pašnekovas.

VNMPI atstovas patarė atidžiai prekyvietėse rinktis energiją taupančią lemputę – atkreipti dėmesį, kad etiketėje pateikta informacija atitiktų Buitinių lempų suvartojamos energijos ženklinimo techninio reglamento reikalavimus.

Pasak jo, turi būti ne tik CE ženklas, bet ir nurodyta elektros lemputės energijos vartojimo efektyvumo klasė (nuo A), lemputės šviesos srautas liumenais, galia vatais, naudojimo laikas.

„Vartotojas savo saugumą užsitikrins parinkęs tinkamos kokybės lemputę. Žinoma, kartais ir gamintojas siekia vartotoją apgauti. Pavyzdžiui, patikrinimų metų inspektoriai dažnai išsiaiškina, kad ant liuminescencinės lemputės nurodyta energijos vartojimo efektyvumo klasė būna aukštesnė, nei yra iš tiesų. Gamintojui taip geriau, nes nuo to priklauso ir prekės kaina“, – sakė A.Šleivys.

Pašnekovas patikino, kad įsigijęs taupiąją lemputę pirkėjas turėtų išsisaugoti ir kasos čekį: jeigu gaminys tarnauja mažiau valandų, nei nurodyta etiketėje, pardavėjas tokį turi pakeisti.

Nepatinka šviesa

VNMPI Panevėžio skyriaus vedėjas užtikrino, kad eksploatuojama aukštos kokybės liuminescencinė lemputė pavojaus sveikatai neturėtų kelti. Jo tikinimu, didesnių atsargumo priemonių gyventojai turi imtis tik utilizuojant energiją taupančią lemputę – saugotis, kad ji nesudužtų.

A.Šleivys priminė, kad dėl sudėtyje esančių pavojingų cheminių medžiagų taupiosios lemputės išmesti į bendrą šiukšlių konteinerį nevalia.

„Vis dėlto dar neteko girdėti, kad vartotojai pasiskųstų dėl liuminescencinių lempučių gyvsidabrio. Dažniau žmonės būna nepatenkinti energiją taupančių lempučių skleidžiama šviesa ar net garsu, nes sena, prastos kokybės liuminescencinė lemputė gali jį skleisti.

Kartais gyventojams trukdo, kad taupioji lemputė ne iškart įsižiebia, ypač šaltesnėje patalpoje. Todėl patariama jos dažnai nejunginėti, jei tai nėra būtina“, – informavo pašnekovas.

A.Šleivio nuomone, liuminescencinė lemputė yra tiesiog pereinamasis etapas nuo kaitriosios prie halogeninių ar LED lempų: „Pavyzdžiui, naujosios LED lemputės sveikatai tikrai pavojaus nekelia. Manau, kad jas anksčiau ar vėliau visi pamėgs. Tačiau jau šiandien LED lemputes pirkti nedrįstu rekomenduoti – jų kaina palyginti gana didelė ir ne kiekvienam vartotojui prieinama.“

Šįmet parduotuvėse lietuviai dar galės įsigyti kaitrinių lempučių iki 75 vatų galingumo. Nors taupiųjų lempučių pasirinkimas yra gerokai didesnis, įprastas šviesos šaltinis lengvai savų pozicijų neužleidžia: dažnam gyventojui labiau patinka kaitrinės lemputės skleidžiama šilta šviesa ir, be abejo, kelis ar net keliasdešimt kartų mažesnė kaina.

ES direktyva dar ne visus įtikino, kad liuminescencinė lemputė elektros energijos sunaudoja kur kas mažiau ir tarnauja dešimteriopai ilgiau nei kaitrinė.

Kaitrinės populiaresnės

Prekybos centro „Iki“ komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta informavo, kad pirkėjai vis dar mieliau renkasi kaitrinę lemputę nei liuminescencinę.

„Kaitrinių lempučių, kuriomis vis dar galima prekiauti, parduodama gerokai daugiau nei ekonominių. Pavyzdžiui, populiariausių 75 vatų kaitrinių lempučių pardavėme aštuonis kartus daugiau nei pigiausių ekonominių 15 vatų lempučių. Nors 75 vatų galingumo kaitrinių lempučių įvežti jau nebegalima, tačiau tiekėjai dar turi atsargų“, – sakė „Iki“ atstovas.

V.Lopetos teigimu, nuo 2009-ųjų išėmus iš prekybos 100 vatų ir galingesnes kaitrines lemputes, pirkėjai pradėjo dažniau rinktis būtent 75 vatų galingumo.
„To paties galingumo ekonominių lempučių pardavimas išaugo labai nedaug. Prognozuojame, kad pasibaigus kaitrinių lempučių atsargoms ir ateityje išimant iš prekybos kitų rūšių kaitrines lemputes, ekonominių lempučių paklausa išaugs“, – sakė „Iki“ komunikacijos skyriaus vadovas.

Panevėžio prekybos centro „Senukai“ direktorė Natalija Visockienė patikino, kad kaitrines lemputes dažniausiai perka vyresnio amžiaus klientai. Pašnekovės nuomone, taip yra daugiau iš įpročio nei dėl patrauklesnės kainos.

„Kaitrinės lemputės vis dar populiarios, nors taupiųjų lempučių pasirinkimas tikrai didesnis. Vis dėlto pasklidus žiniai, kad ateityje kaitrinių nebebus galima parduoti, pirkėjų bumo nesulaukėme. Kaitrines lemputes šiandien labiau mėgsta vyresni žmonės. Nes daugeliui jų liuminescencinės lemputės vis dar yra naujiena. Todėl dažnai tenka pirkėjams pasakoti apie kaitrinės ir taupiosios lemputės skirtumus. Nemanau, kad pirkėjo pasirinkimą lemia tik kaina. Juk prekiaujama skirtingų tiekėjų lemputėmis, tad ir liuminescencinių lempučių galima įsigyti pakankamai nebrangiai. O nusiskundimų jomis kol kas nesulaukėme“, – teigė N.Visockienė.