Lietuvos akių gydytojų draugijos narė, Kauno medicinos universiteto akių ligų klinikos gydytoja dr. Jūratė Balčiūnienė teigia, kad Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena – puiki proga ne tik prisiminti ir aplankyti artimuosius, bet ir pasirūpinti jais.

„Įprasta, kad aplankius tėvus, senelius paklausiame, ar jie gerai jaučiasi. Skelbdami visuomeninę akciją, tikimės paraginti vaikus ir anūkus užduoti klausimą „ar gerai matai?“ ir atkreipti dėmesį į regėjimą, kurį jiems brangus žmogus nejučiomis gali prarasti dėl paprasčiausio ligos nežinojimo ar per mažai skiriamo dėmesio akių sveikatai“, – pasakoja Lietuvos akių gydytojų draugijos narė.

Pasak dr. J. Balčiūnienės, šiuo metu viena opiausių vyresnio amžiaus žmonių ligų – amžinė geltonosios dėmės degeneracija (AGDD). „Tai itin klastinga liga, kuri ne tik turi neigiamos įtakos gyvenimo kokybei, bet ir yra viena dažniausių aklumo priežasčių Lietuvoje. Statistiniais duomenimis, išsivysčiusiose šalyse dėl šios ligos regėjimo netenka daugiau nei 2 proc. vyresnių nei 50 ir daugiau nei 30 proc. vyresnių nei 70 metų amžiaus žmonių. Apie šią problemą būtina kuo daugiau kalbėti, kadangi senstančioje visuomenėje ji tampa vis opesnė“, – teigia AGDD sritį kuruojanti Lietuvos akių gydytojų draugijos narė dr. J. Balčiūnienė.

Amžinė geltonosios dėmės degeneracija – tai dėl amžiaus atsirandantis centrinės tinklainės dalies – geltonosios dėmės – pakenkimas. „Regėjimas ima silpti tuomet, kai geltonojoje dėmėje ima nykti ląstelės. Tuomet žmogus pradeda matyti netaisyklingus vaizdus ir iškraipytas linijas, skaitant raidės pradeda „šokinėti“, o ten kur koncentruojamas žvilgsnis – gali atsirasti pilka arba juoda dėmė. Regėjimas nuolat silpnėja“, – ligos simptomus vardija gydytoja-oftalmologė.

Anot dr. J. Balčiūnienės itin svarbu, kad vyresnio amžiaus žmonės ne tik pajutę ligos simptomus kreiptųsi į specialistus, bet ir vykdytų ligos prevenciją. „Liga yra menkai žinoma, o suprastėjusį regėjimą įprasta priskirti natūraliam senatvės procesui – tai dar labiau apsunkina galimybes užkirsti kelią jos pasekmėms“, – sako Lietuvos akių gydytojų draugijos atstovė.

Dr. J. Balčiūnienės teigimu, laiku imantis prevencinių priemonių, ligos išvengti ar bent jau sušvelninti jos pasekmes galima. „Rizika susirgti AGDD ženkliai išauga sulaukus 50 metų, todėl dar anksčiau reikia pradėti kreipti dėmesį į šios ligos rizikos veiksnius. Žinoma, tokie rizikos veiksniai kaip lytis, akių spalva, amžius, genetika yra nemodifikuojami, tačiau susirgimui įtakos turi ir tokie veiksniai, kuriuos kontroliuoti galima, pavyzdžiui, mityba, rūkymas, nutukimas, ultravioletiniai spinduliai ir padidėjęs arterinis kraujo spaudimas. Taigi, ligos prevencija neatskiriama nuo sveikos gyvensenos, taip pat geltonąją dėmę apsaugoti galima maisto papildais, kurių sudėtyje yra zeaksantino ir liuteino“, – pasakoja gydytoja-oftalmologė.

Parodos nuotraukose – pasaulis sergančiojo akimis

Nuo penktadienio pradedamos eksponuoti socialinio projekto „Ar gerai matai?“ konkursinių nuotraukų parodos, kurios rengiamos kartu su Lietuvos fotomenininkų sąjunga. „Rugpjūtį profesionalūs fotografai buvo pakviesti dalyvauti konkurse ir siųsti nuotraukas, kuriose pasaulis atsispindėtų toks, kokį jį mato sergantieji AGDD. Džiaugiamės, kad fotografai liko neabejingi problemai – sulaukėme aktyvaus jų dalyvavimo, gavome įdomių kūrinių“, – teigia dr. J. Balčiūnienė.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis teigia, kad tokie konkursai fotografams yra savotiškas iššūkis. „Užduotys parodyti pasaulį kitokį žadina kūrybinį mąstymą. Tai nebėra tai, ką fotografai daro savo iniciatyva – tai naujas vėjas, kuris skatina atrasti kažką naujo. Todėl nuotraukose galima pamatyti ne tik tai, kaip mato sergantieji amžine geltonosios dėmės degeneracija, bet ir tai, ko jie regėti nebegali. Tiesa, fotografo žvilgsnis per objektyvą neretai atskleidžia ir tokias žavias detales, tarp kurių mes nuolat gyvename, bet paprasčiausiai dėl didelio gyvenimo tempo nebepastebime“, – teigia Jonas Staselis.

Fotografų konkursui pateiktas nuotraukas vertino Lietuvos fotomenininkų sąjungos komisija, kurią sudarė Stanislovas Žvirgždas, Algimantas Aleksandravičius ir Gintaras Česonis. Pasak Stanislovo Žvirgždo konkursui pateiktos nuotraukos paliko įspūdį. „Nuotraukos įvairios, kiekvienas fotografas savaip pažvelgė į sergančiųjų AGDD problemą – o tai suteikia parodai savotiško žavesio. Smagu, kad fotografija gali prisidėti prie tokios svarbios iniciatyvos – juk žmogus pamatęs parodą, ne tik sužinos apie problemą, bet ir susimąstys, galbūt užkirs kelią ligai“, – teigia S. Žvirgždas.

Konkursinių nuotraukų parodos bus rengiamos visą spalio mėnesį Vilniuje šiuolaikiniame laisvalaikio ir prekybos centre „Panorama“, Klaipėdoje pramogų ir prekybos centre „BIG“ ir Šiaulių mados ir laisvalaikio centre „Saulės miestas“. Kaune prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ nuotraukos bus eksponuojamos nuo spalio 1 iki 8 dienos ir nuo spalio 25 iki lapkričio 7 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją