Naujausio tyrimo išvadose teigiama, kad oralinio sekso metu plinta virusai, kurie gali sukelti galvos ir kaklo vėžį, rašo „The Independent“.

Tyrime atskleidžiamas glaudus ryšys tarp žmogaus papilomos viruso, kuriuo galima užsikrėsti oralinio sekso metu, bei galvos ir kaklo vėžio.

Šis virusas onkologinių galvos ir kaklo susirgimų riziką gali padidinti net septynis kartus, o gal ir dar daugiau, sako mokslininkai.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad šis virusas gali būti aptinkamas ir skystyje burnai skalauti.
Užkirsti kelią šiam virusui gali skiepai.

Pasak tyrėjų, dviejuose tyrimuose dalyvavo apie 97 tūkst. žmonių.

Visų pirma buvo patikrinti visų dalyvių burnos skalavimo skysčių pavyzdžiai, siekiant išsiaiškinti, ar juose nėra vėžio žymenų.

Tada tyrėjai beveik ketverius metus stebėjo dalyvius, ir per šį laiką 132 iš jų susirgo galvos ar kaklo vėžiu. Kiekvieno susirgusiojo duomenys buvo palyginti su nesergančių dalyvių duomenimis.

Tyrimų metu paaiškėjo, kad dalyviai, kurių burnos skalavimo skysčio bandiniuose buvo rasta ŽPV-16, buvo 22 kartus labiau linkę sirgti burnos ir ryklės vėžiu.

ŽVP sukelia 70 proc. galvos ir kaklo onkologinių susirgimų, teigia ekspertai. Šie susirgimai tokie paplitę, kad prognozuojama, jog 2020 metais jų skaičius pranoks gimdos kaklelio vėžio, sukelto ŽPV, atvejų skaičių.

Ilgą laiką buvo manoma, kad onkologines galvos ir kaklo sričių ligas sukelia alkoholis ir rūkymas.
Tačiau staigiai išaugus šių susirgimų skaičiui, gydytojai ėmė svarstyti, kad gali būti ir kitų priežasčių. Šis naujausias tyrimas yra pirmas, kuris įtikinamai įrodo, jog šie onkologiniai susirgimai yra glaudžiai susiję su ŽPV–16.

Ši sąsaja itin išpopuliarėjo kai aktorius Michaelas Douglasas pareiškė manantis, kad vėžiu jis užsikrėtė oralinio sekso metu.

Naujausias tyrimas parodo, kaip stipriai vėžys susijęs su oraliniu seksu.

Šį tyrimą atliko mokslininkai iš Alberto Einsteino medicinos koledžo Niujorke, o jo išvados paskelbtos internete „JAMA Oncology“ svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)