Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Psichikos sveikatos skyriaus vedėjo Igno Rubiko teigimu, šalies medikų kova su koronaviruso infekcija (COVID-19) išryškino ypač opias problemas, su kuriomis susiduria sveikatos apsaugos darbuotojai.

„Kovojant su koronavirusu medikams teko didžiulė atsakomybė, ne tik fizinis, bet ir psichologinis krūvis, todėl padažnėjo ir „perdegimo“ sindromo atvejų. Užbėgti įvykiams už akių gali padėti tik laiku suteikta pagalba, todėl raginame medikų bendruomenę nesibaiminti ir drąsiai kreiptis pagalbos iškilus psichikos sveikatos sunkumams“, – sako I. Rubikas.

Jaunųjų psichiatrų asociacijos atliktas asmens sveikatos priežiūros specialistų tyrimas rodo, kad net 56 proc. respondentų yra įsitikinę, kad kreipęsi pagalbos dėl to gali netekti licencijos ir tai neigiamai atsilieps jų karjerai. Todėl daugiau kaip trečdalis specialistų dėl psichologinių sunkumų pagalbos visai nesikreipia, likusieji ieško pagalbos pas privačius specialistus.

Siekiant paskatinti medikus laiku kreiptis būtinos psichologinės pagalbos, Sveikatos apsaugos ministro įsakymu atnaujinti ligų, trukdančių verstis bendrąja slaugos, akušerijos, medicinos, odontologijos, burnos priežiūros praktika, taip pat farmacininko ar farmacininko padėjėjo praktika, sąrašai, išbraukiant psichikos sutrikimus.

Taigi nuo šiol medikams ir farmacininkams bus taikoma ta pati laikino nedarbingumo sistema, galiojanti ir kitų profesijų specialistams ir darbuotojams, kai dėl ligos galima gauti laikiną nedarbingumą, o pasveikus – sėkmingai sugrįžti į darbą.

SAM primena, kad emocinę paramą Lietuvos medikams ir jų artimiesiems, susiduriantiems su didžiule kasdiene įtampa teikia nemokama medikų palaikymo iniciatyva MEDo.lt. Iniciatyvą galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)