Kai kurios Lietuvos kaimų ir miestelių bendruomenės savo iniciatyva kloja gerus vaikų mitybos pamatus. Panevėžio rajono Naujamiesčio lopšelyje-darželyje ir vidurinėje mokykloje vaikai jau antrus metus valgo ekologiškas daržoves bei vaisius ir geria sultis. Panevėžio rajono ikimokyklinukai ir pradinukai – aktyviausi ir programos „Pienas vaikams“ dalyviai, kurie kasdien nemokamai gauna po stiklinę pieno ar atitinkamą pieno produktų porciją.

Vaikai geria ekologiškas sultis

Naujamiestiečių sumanyta programa „Ekologiškai sveikas maistas – vaikams“ buvo pirmoji tokia iniciatyva šalyje. Šiemet į ją įsijungė ir Ramygalos bei Krekenavos vaikų darželiai.
„Būtina suvokti, kad tai – investicija į vaikų sveikatą“, – raginęs ūkininkus mokykloms ir darželiams tiekti ekologiškus produktus tvirtino Panevėžio rajono Žemės ūkio skyriaus vedėjas Vytautas Kriaučiūnas.

Statistika rodo, kad kasmet į mokyklas ateina vis mažiau visiškai sveikų vaikų. Regėjimo sutrikimai, netaisyklinga laikysena ir kitokios diagnozės nurodomos gydytojų pažymose. Pasak medikų, tai – ir prastos mitybos pasekmė.

Pedagogai pripažįsta, kad greitai pakeisti vaikų įpročius mėgautis importiniais saldumynais ir gėrimais nėra lengva. Tačiau pastebi, kad nuoseklios pastangos duoda vaisių.

„Kas antrą dieną vaikams siūlome šviežiai spaustų morkų sulčių. Juos maitiname daržovėmis iš ekologinių ūkių“, – sakė Naujamiesčio vaikų lopšelio-darželio direktorė Ramutė Skrickienė.

Šios ikimokyklinės ugdymo įstaigos vaikai įpratę prie naujovių – nuo 2004 metų jie buvo pratinami kasdien gerti pieną. Dabar pagal programą „Pienas vaikams“ ikimokyklinukams ir pradinukams siūloma ne tik pieno, bet ir pieno produktų – jogurtų, varškės, sūrio, rūgpienio. Atsiradus didesniam pasirinkimui, vaikai noriau valgo pieno produktus.

„Dabar sudėtinga įvertinti, kokią įtaką tai turi vaikų sveikatai. Tikiuosi, kad po dešimties ar dvidešimties metų jie mažiau lankysis pas gydytojus, turės sveikesnius dantis“, – vylėsi darželio direktorė.

Nemokamam pienui – keli milijonai litų

Programoje „Pienas vaikams“, kuri gyvuoja nuo 2004 metų ir yra remiama iš Europos Sąjungos (ES) ir nacionalinio biudžetų, dalyvauja apie 50 tūkstančių Lietuvos vaikų iš maždaug 800 mokyklų ir ikimokyklinių įstaigų. Jie kasdien ugdymo įstaigose nemokamai gauna po stiklinę pieno arba atitinkamą pieno produktų porciją.

„Vaikų galėtų būti ir daugiau, tačiau ir ES senbuvėse šalyse susidomėjimas šia programa augo pamažu. Šiemet atsiranda daugiau norinčių nemokamai vartoti pieno produktus. Matyt, tai dėl sunkmečio“, – sakė programą administruojančios Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros Gyvulininkystės produktų skyriaus vadybininkė Nijolė Samuolienė.

Nemokamas pienas ir jo produktai 2008 metų valstybės biudžetui atsi¬ėjo apie 1 mln. 366 tūkst. litų, o iš ES gauta apie pusė milijono litų. Pasak N.Samuolienės, praėjusiais metais vaikai nemokamai išgėrė 752 tonas pieno, apie 11 tonų kefyro ir rūgpienio, apie 2 tonas jogurto, suvalgė beveik 2 tonas varškės, apie 7 tonas varškės sūrio ir kone toną fermentinio sūrio.

Programoje „Pienas vaikams“ gali dalyvauti ir vyresniųjų klasių moksleiviai, tačiau jiems numatyta tik dalinė parama.

„Sveikuolių trijulė“ užsuks ir į Lietuvą

Europos moksleiviams neseniai pristatyta sveikos mitybos kampanija „Sveikuolių trijulė“, kurios šūkis – „Numalšink alkį, troškulį ir tingulį“. Akcijos organizatoriai keliaus po Belgijos, Šiaurės Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Airijos, Estijos, Lietuvos ir Lenkijos mokyklas ir patraukliomis priemonėmis sieks įtikinti moksleivius tinkamai maitintis ir būti geros formos.
Be to, siekiant pagerinti vaikų mitybos įpročius, Europos Komisija sukūrė interaktyviąją svetainę, organizuoja konkursus ir kitus renginius.

„Apsidairius aplinkui ir pamačius, kiek yra antsvorio turinčių vaikų, tampa akivaizdu, kad veiksmų turime imtis jau dabar“, – pristatydama sveikos mitybos akciją, finansuojamą iš ES žemės ūkio biudžeto, sakė už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakinga Europos Komisijos narė Mariana Fišer Boel. Anot jos, tinkami pirmieji žingsniai – skatinimas vartoti vaisius ir pieną mokyklose.

Organizatoriai tikisi, kad sveikos mitybos kampanija prisidės prie pastangų įveikti vaikų nutukimo problemą Europoje. Duomenys rodo, kad ES yra apie 22 milijonai antsvorio turinčių vaikų, iš jų 5 milijonai – nutukę.

Vaikai vartoja per mažai pieno

Violeta Krivickienė, Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto priežiūros skyriaus vedėja:

„Su maisto produktais turime gauti visų organizmui reikalingų medžiagų. Daugiau jų turi ekologiški ir natūralūs maisto produktai. Vienas tokių yra pienas. Tenka pripažinti, kad mūsų vaikai per mažai vartoja pieno, kuris yra pagrindinis kalcio šaltinis. Kalcis reikalingas formuojantis kaulų, dantų ir nervų sistemoms. Tad, norint išauginti sveikus vaikus, būtina įpratinti juos vartoti pieną ir pieno produktus. Pienas turi ir gana daug baltymų, kurie taip pat labai reikalingi augančiam organizmui. Vartoti pieną ir jo produktus moksleiviai skatinami ne vienoje Europos šalyje. Štai suomiai jau daugelį metų nemokamai maitina visus moksleivius. Kai valstybės galimybės buvo ribotos, jie mokyklose nemokamai valgydavo tik sriubą. O dabar kasdien suomių moksleiviai gauna subalansuoto karšto maisto porciją, kurią sudaro daržovės, mėsa ar žuvis, kruopos ar bulvės, pieno produktai ir natūralios sultys. Kai kuriose šalyse mokyklose yra pastatyti pieno automatai. Taip yra formuojami geri vaikų mitybos įpročiai, saugoma jų sveikata.“