Greičiausiai klystate. Kiekviena taisyklė turi savo išimčių – tas pats galioja ir kalbant apie sveikatą, skelbia healthland.time.com.

Dauguma tyrimų skelbia, jog antsvoris kenkia sveikatai. Tačiau yra ir tokių, kurie atskleidė: yra antsvorio turinčių asmenų, kurių nevargina sveikatos problemos, jie jaučiasi taip pat gerai kaip ir normalaus svorio žmonės: jokio diabeto, normalus kraujospūdis.

Beje, vieno tyrimo metu paaiškėjo, jog antsvorio turintys asmenys (nekalbame apie nutukimą) iš tikrųjų ilgiau gyvena už tuos, kurių svoris idealus.

Tačiau lyginamąjį tyrimą atlikę mokslininkai meta iššūkį idėjai, jog būti sveiku ir turėti antsvorio – įmanoma.

Kanados Lunenfeld-Tanenbaum tyrimų instituto mokslininkai nustatė, jog žmonės, kurie sveria daugiau nei rekomenduojama, tačiau turi normalų cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, vis tiek labiau rizikuoja mirti nuo širdies ligų nei tie, kurie sveria pagal standartus.

Anksčiau atliktų tyrimų dalyvius Kanados mokslininkai suskirstė į šešias grupes: normalaus svorio ir geros sveikatos, normalaus svorio ir prastos sveikatos, turintys antsvorio ir sveiki, turintys antsvorio ir prastos sveikatos, nutukę ir sveiki bei nutukę ir negaluojantys.

Rezultatai atskleidė: nepaisant žmogaus KMI, sutrikusi medžiagų apykaita (ji gali būti susijusi su kraujospūdžio sutrikimais, diabetu ar per dideliu cholesterolio kiekiu) tiesiogiai lemia pasidėjusią mirties nuo širdies ligų riziką.

Senesni tyrimai skelbė, jog antsvorio turintys asmenys gali būti sveiki. Tačiau dabar mokslininkai sako, jog nutukimu sergantys, tačiau metabolizmo požiūriu sveiki žmonės, vis tiek labiau rizikuoja patirti širdies problemų nei tie, kurių svoris normalus.

Kodėl ankstesni tyrimai perša nuomonę, jog antsvorio turintys žmonės gali būti ir sveiki? Kaip teigia lyginamajam tyrimui vadovavusi mokslų daktarė Caroline Kramer, neatitikimai atsirado dėl skirtingos tyrimų metodikos. Pavyzdžiui, atliekant kelis didžiausius tyrimus, buvo lyginamas svoris ir galimos sveikatos bėdos, o ne žmonių medžiagų apykaitos sveikata.

Tai reiškia, jog dalis iš pirmo žvilgsnio sveikų antsvorio turinčių ar nutukusių žmonių iš tikrųjų jautė diabeto ar padidėjusio cholesterolio simptomus, tačiau tyrime tai neatsispindėjo. Kitų tyrimų metu buvo lyginami sveikų antsvorio turinčių ir nesveikų antsvorį turinčių žmonių sveikatos rodikliai – su normalaus svorio žmonėmis jie lyginami nebuvo. Dalis tyrimų savanorius stebėjo nepakankamai ilgai.

„Ši sveiko antsvorio sąvoka pradėjo plisti prieš maždaug 10 metų. Ji lygina žmones, kurie turi antsvorio, tačiau metabolizmo požiūriu yra sveiki, su tais, kurie turi antsvorio ir tokių sveikatos problemų. Yra manančių, jog, jeigu esi sveikas ir turi antsvorio, tam tikra prasme esi apsaugotas. Bet mes nemanome, jog tai tiesa“, - teigia tyrimui vadovavusi mokslininkė.

Antsvoris skirtingai veikia žmones, todėl mokslininkams dar teks pasikankinti, aiškinantis, kas iš tikrųjų lemia antsvorį ir kaip jis veikia sveikatą. Kol kas specialistai siūlo laikytis universalaus patarimo – išlaikykite normalų svorį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)