Plakate – Lietuvą primenantis apgamas

Žinią apie būtinybę saugoti savo odą nuo saulės skleis ir šiemet birželio 9-ąją Druskininkuose, Pramogų aikštėje vyksianti Euromelanomos kampanija. Lietuvos kampanijos plakate – valstybės geografinį kontūrą turintis apgamas, rašoma pranešime spaudai.

Tai turėtų atkreipti dėmesį į Pramogų aikštėje vyksiančią labdaringą ir švietėjišką akciją: renginio metu nuo 11 iki 16 val. bus galima nemokamai pasitikrinti odą dėl odos vėžio ir melanomos.

„Pagrindinė renginio žinia – odos vėžys yra didėjanti problema visoje Europoje. Nežiūrint vykdomų prevencinių ir informacinių kampanijų, vis dar niekaip nepavyksta suvaldyti augančio sergančiųjų skaičiaus. Daugėja odos vėžio susirgimų, nemažėja ir melanomos atvejų. Yra žinoma, kad Jungtinėje Karalystėje nuo 1990 metų iki dabar vėžinių odos susirgimų skaičius padidėjo 130 proc. ir net 4 proc. visų vėžio atvejų yra melanoma. Šių metų kampanijoje akcentuojame, jog tiek odos vėžio, tiek melanomos susirgimo galima išvengti elgiantis atsakingai“, – sako Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė, Euromelanomoskampanijos Lietuvoje koordinatorė, gydytoja dermatovenerologė, profesorė Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

Birželio 9 d. nuo 11 iki 16 val. medikai kviečia visus ateiti į Pramogų aikštę Druskininkuose (Vilniaus al. 24) ir nemokamai pasitikrinti savo odą.

Odos vėžį sukelia ultravioletiniai spinduliai

Profesorė atkreipia dėmesį, kad JAV kasmet diagnozuojama daugiau nei 5 mln naujų odos vėžio atvejų. Tai pats dažniausias vėžys JAV, ir net 90 proc. nemelanominių odos vėžių ir 85 proc. melanomos atvejų siejami su ultravioletinių saulės spindulių poveikiu. Dėl melanomos JAV kasmet miršta daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

Iki 1980 metų piktybinė melanoma buvo retas susirgimas Europoje, tačiau per pastarąjį dešimtmetį sergančiųjų melanoma ir odos vėžiu skaičius padvigubėjo. Melanoma sudaro apie 3 proc. visų registruojamų piktybinių navikų. Kasmet šia liga suserga apie 160 tūkst. žmonių ir apie 40 tūkst. nuo jos miršta. Net 75 proc. sirgusiųjų melanoma visame pasaulyje miršta, kai vėžinės ląstelės išplinta į plaučius, kepenis ar smegenis.

Spartų odos vėžio susirgimų augimą liudija ir Lietuvoje atlikta 2000–2012 metų analizė. Mirtingumas nuo odos melanomos šiuo laikotarpiu kasmet padidėdavo po 4,28 proc., sergamumas per visą laikotarpį išaugo 5,8 proc.

Soliariumas pavojingiau už rūkymą

Šių metų Euromelanomos kampanijos metu Lietuvoje ypač daug kalbės apie apsaugos priemonių naudojimo įtaką ir soliariumų pavojus. „Lankantis soliariume ar deginantis saulėje, rizika susirgti odos vėžiu ir melanoma yra kur kas didesnė, negu rūkaliams susirgti plaučių vėžiu“, – tvirtina profesorė. Saulės keliama grėsmė, anot jos, išaugo dėl ozono skylės didėjimo, nes išretėjęs ozonas nebe taip gerai filtruoja kancerogeninius ultravioletinius spindulius.

„Melanomai didelės įtakos turi stiprūs nudegimai, arba vadinamieji nusvilimai, bei reguliarus soliariumų lankymas, o tuo tarpu kitų vėžinių odos susirgimų priežastis gali būti lėtinis odos pažeidimas saulės spinduliais“, – aiškina prof. Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

Apsauginis kremas neapsaugos

Žmonėms, kurie rimtai rūpinasi savo sveikata, ji pataria naudoti apsauginius kremus nuo saulės, tačiau atkreipia dėmesį, kad apsauginis kremas – ne visagalis.

„Kad toks kremas apsaugo nuo vėžio, yra mitų mitas. Apsauginiai kremai atspindi arba sugeria saulės spindulius, ir tada oda mažiau pažeidžiama, tačiau visiškai išvengti keliamos grėsmės, veikiant ultravioletiniams spinduliams, nepavyks net ir naudojant tokius kremus. Jeigu tavo oda jau parudavo, vadinasi, ji jau pažeista – genetinė medžiaga ląstelės branduoliuose jau paliesta. Tiesiog tepantis kremais nuo saulės toji pažaida mažesnė nei ji būtų tokių kremų nenaudojant“, – aiškina profesorė.

Įdegis, anot prof. M. Bylaitės-Bučinskienės, yra ženklas, kad oda jau pažeista. Ir medicinos mokslas šiandien pagrįstai atmeta „sveiko įdegio“ terminą. „Šiandien jau yra aišku, kad įdegis tiesiog rodo odos gynybą nuo saulės spindulių. Kiekviename ląstelės branduolyje spiralėmis išsidėsčiusios amino rūgštys, kurias ląstelė bando apsaugoti, kad nesutriktų jos veikla. Oda ima gaminti pigmentą, kuris tarsi kepurėlėmis uždengia visus ląstelių branduolius – kad į juos neprasiskverbtų saulės spinduliai“, – tvirtina gydytoja.

Mokslo žinios keičia madą

Šviesiaodžiams šiauriečiams ultravioletiniai spinduliai, pasak gydytojos – ypač pavojingi.

„Mums, šiauriečiams, daugelį metų vykusi evoliucija lėmė labai menką pigmento kiekį, o tai reiškia – silpną apsaugą nuo ultravioletinių saulės spindulių. Vadinasi, nuvykus į pietų šalis mūsų oda gali būti labiau pažeista“, – perspėja Euromelanomos kampanijos Lietuvoje koordinatorė.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad daugumoje šalių medikų žinia, kad įdegis nereiškia sveikatos, jau ima pasiekti ir mados pasaulį. „Kai kuriems žmonėms įdegio estetika padeda spręsti psichologines problemas. Vis dar yra žmonių, kuriems rudas ar vadinamasis soliariumo įdegis sukuria iliuziją, kad esi laimingas, seksualus. Jie neįvertina, kiek brangiai gali kainuoti panaši iliuzija“, – aiškina prof. M. Bylaitė-Bučinskienė.

Iki šiol Vilniuje kasmet organizuota Euromelanomos akcija šiemet pirmą sykį vyks ne šalies sostinėje, o Druskininkuose. „Tai yra simbolinis judesys – persikelti į kitus regionus ir pradėti nuo piečiausio ir saulėčiausio Lietuvos miesto. Mūsų planuose – nuo šiol kasmet vykti vis į kitą Lietuvos miestą ir atkreipti visų žmonių, o ypač atvirame ore dirbančių, sportuojančių vyrų dėmesį. Norime pasakyti visiems: taip, galite gyventi, kaip norite, galite rinktis, ką norite, tačiau žinokite tiesą ir kuo rizikuojate“, – sako Lietuvos dermatovenerologijos draugijos pirmininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)