„Novartis“ priėmė sprendimą nutraukti hidroksichlorokvino COVID-19 gydymui klinikinį tyrimą dėl registracijos iššūkių, dėl kurių tapo neįmanoma užbaigti bandymus“, – vėlų penktadienį paskelbtame pranešime sakė bendrovė.

Dėl šios problemos „sumažėjo tikimybė, kad klinikinio tyrimo komanda per pagrįstą laikotarpį galėtų surinkti reikšmingų duomenų“, teigiama pranešime.

„Apie saugumo problemas nepranešta, o tyrimo išvadų apie veiksmingumą nėra“, – priduriama bendrovės pranešime.

Hidroksichlorokvinas ir su juo susijęs junginys chlorokvinas yra įprastai naudojami maliarijos gydymui ir turi antivirusinio potencialo – dėl šios priežasties šias medžiagas pandemijos pradžioje imta laikyti galimais viruso gydymo variantais.

Nepaisant žinomo šalutinio vaisto poveikio, daugybė žymių figūrų, įskaitant JAV prezidentą Donaldą Trumpą, vaistą ėmė viešai minėti kaip COVID-19 išgydyti galintį preparatą, nors dar nėra išrasta viruso vakcina ir dar tik pradedama atpažinti kitus potencialiai veiksmingus vaistus.

Balandį „Novartis“ paskelbė, kad rems III fazės klinikinį tyrimą, kuriame dalyvaus apie 440 JAV pacientų, naudojant hidroksichlorokviną dėl COVID-19 hospitalizuotiems pacientams. Dėl tyrimo buvo susitarta su JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA).

Tačiau anksčiau šį mėnesį JAV valdžios institucijos sustabdė jo naudojimą, o šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė stabdysianti savo vykdomus hidroksichlorokvino tyrimus, kadangi vaistui nepavyko sumažinti mirtingumo lygių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)