Surengtame referendume iš 278 tūkstančių balsavusiųjų apie 85 proc. palaikė žmogaus teisę į šią procedūrą, leidžiančią savanoriškai pasitraukti iš gyvenimo. Be to, 78 proc. pasisakė prieš ketinimą eutanaziją uždrausti užsieniečiams, praneša meddaily.ru.

Anksčiau vietos valdžia „savižudžių turizmą“ norėjo riboti įvedant cenzą, pagal kurį Šveicarijoje mirtiną injekciją gauti norintis žmogus, būtinai turėtų būti bent vienerius metus gyvenęs Ciūricho kantone. Tokią iniciatyvą pateikė dvi konservatyvios politinės partijos – Tautinė evangelikų partija ir Federalinė demokratinė sąjunga. Tačiau kiti politikai jos nepalaikė.

Konservatorių nepasitenkinimą iššaukė tai, kad, remiantis statistika, kasmet Ciūriche su eutanazijos pagalba gyvenimą palieka apie 200 žmonių. Dauguma iš jų yra kitų šalių, tarp jų Vokietijos ir Prancūzijos, gyventojai, kurių tėvynėse eutanazija uždrausta. Duomenys taip pat rodo, kad vietinė organizazija „Dignitas“ jau yra padėjusi gyvenimą užbaigti daugiau nei 1000 užsieniečių.

Šveicarijoje eutanazija yra įteisinta nuo 1941 metų. Tačiau šalyje leidžiama tik pasyvioji eutanazija, kurios metu žmogus turi suvartoti skirtus mirtinus preparatus, tačiau draudžiama jam padėti juos išgerti. Be to, vaistus skiriantis gydytojas negali būti suinteresuotas paciento mirtimi.

Nepaisant to, kad šveicarai išreiškė savo palaikymą asmens teisei rinktis gyvenimą arba mirtį, dauguma jų pasisako prieš „savižudžių turizmą“. Debatai tęsiasi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)