Nors Skandinavijoje jau daug metų sėkmingai vykdomi įvairūs viešojo ir privataus sektorių partnerystės (PPP) projektai, „New Karolinska Solna“, kurios vertė 1,5 mlrd. eurų, yra didžiausias ir reikšmingiausias PPP medicinos sektoriaus objektas Švedijos istorijoje, rašoma pranešime spaudai.

„New Karolinska Solna“ atidaryta Solnos mieste, savo gyventojų skaičiumi prilygstančiame Alytui. Naujoji ligoninė priklauso 1810 m. įkurtam Švedijos Karolinska institutui, kuris šiandien yra viena didžiausių ir prestižiškiausių medicinos mokymo įstaigų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Nuo 1901 m. šis institutas atlieka itin svarbią misiją – skiria Nobelio premiją už pasiekimus fiziologijos ir medicinos srityse.

Sprendimo priėmimas truko 10 metų

„New Karolinska Solna“ projektas, vykdomas kartu su britų investicijų fondu „Innisfree“, yra pavyzdys, įrodantis, kaip sudėtingi sumanymai gali būti sėkmingai įgyvendinti nepaisant ypač didelių laiko sąnaudų. Nors planavimas ir sprendimų priėmimas truko net 10 metų, šiandien švedai džiaugiasi šio darbo rezultatais ir didžiuojasi vienu didžiausių PPP projektų, kada nors įgyvendintų pasauliniame medicinos sektoriuje.

„New Karolinska Solna“ statyba pradėta 2010 m. vasarą ir tęsis iki 2018 m. pavasario. Naujos ligoninės patalpos užims maždaug 330 000 kvadratinių metrų plotą. Šio išskirtinio projekto biudžetas siekia 1,5 mlrd. eurų.

Ekologiška ligoninė

„New Karolinska Solna“ sveikatos priežiūra, moksliniai tyrimai ir švietimas integruojami taip, kad būtų užtikrintas gydymo procesų efektyvumas, o ištekliai panaudojami maksimaliai optimaliai. Projekto tikslas – sukurti patrauklią aplinką su aukšta architektūrine verte tiek ligoninės viduje, tiek aplinkoje.

„New Karolinska Solna“ taps viena pirmųjų pasaulio universitetinių ligoninių, gavusi ekologiškai draugiško pastato sertifikatą. Vystant projektą rūpinamasi atliekų tvarkymu, taip pat ekologišku energijos tiekimu, panaudojant išorinį geoterminį šildymą ir kitus atsinaujinančius energijos šaltinius.

Mažinama našta mokesčių mokėtojams

Dėka efektyviai veikiančios viešojo ir privataus sektorių partnerystės, atsiranda galimybė sujungti verslo finansines galimybes bei turimą patirtį, ir tuo pačiu patenkinti resursų poreikį. Priešingai nei vykdant tradicinius pirkimų procesus, pridėtinė vertė sukuriama sumažinant galimą mokesčių mokėtojų naštą.

Šios partnerystės pagrindu tapo ilgalaikis susitarimas tarp viešojo sektoriaus, kaip kliento, ir privataus sektoriaus, kaip rangovo, kuris atsakingas už finansavimą, statybą ir eksploatavimą bei naujosios ligoninės priežiūrą iki 2040 metų, su galimybe ją pratęsti dar 15 metų. Pati ligoninė yra atsakinga už medicinos technologijas bei jų priedus ir komunikacijos technologijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)