Ketverius metus ją kankino galvos svaigulys, sutrikęs regėjimas ir lėtinis nuovargis, bet gydytojai nesugebėdavo paaiškinti, kas jai yra, rašo dailymail.co.uk.

Sarah taip pat tapo jautri šviesai ir triukšmui.

„Pamažu mano simptomai dažnėjo, kol pradėjo reikštis kiekvieną dieną. Negalėjau dirbti dešimt mėnesių“, - pasakojo 42 metų Sarah iš Didžiosios Britanijos Liverpulio miesto, dirbusi klientų aptarnavimo konsultante.

Ji kreipėsi į gydytojus dešimtis kartų ir jie nustatydavo diagnozes nuo ausų ligų iki lėtinio nuovargio sindromo.

Tačiau teisinga diagnozė, kai ji galiausiai paaiškėjo, tapo tikru netikėtumu. Jos simptomai iš tikrųjų buvo migrena, kurią sukėlė ankstyvoji menopauzės stadija.

„Nejusdavau jokių kitų menopauzės simptomų, pavyzdžiui, naktinio prakaitavimo ar karščio bangų“, - sakė moteris.

„Nė nenutuokiau, kad migrena gali būti menopauzės požymis, ar kad migrena gali pasireikšti be galvos skausmo“.

Daugelis moterų nežino, kad migrenos priepuoliai gali rodyti, kad artėja menopauzė, bet medikai tvirtina, kad taip pasitaiko gana dažnai.

Problema ta, kad tokioms moterims nebūtinai skauda galvą. Jų simptomai gali būti labai įvairūs: regėjimo sutrikimai, pavyzdžiui, šviesų mirgėjimas ar zigzago formų linijos, nuovargis, nuotaikos pokyčiai, suprastėjusi atmintis, kojų nuovargis, galvos svaigulys ir jautrumas šviesai bei triukšmui.

Paprastai šie simptomai pasireiškia prieš galvos skausmus ir vadinami įspėjančiąja migrenos stadija. Tačiau kai kuriems žmonėms galvos skausmai taip ir neprasideda.

„Reguliariai susiduriu su pacientėmis, sulaukusiomis 40 metų, kurioms migrena tampa lėtinė, t.y. pasireiškia dažniau kaip 15 dienų per mėnesį. Tai vyksta prieš menopauzę. Dažnai jos nenutuokia, kad artėja menopauzė. Kai kurios iš jų anksčiau niekada nekentėjo nuo migrenos“, - pasakojo neurologas Nickas Silveris, gydęs Sarah.

Perimenopauzė, kai moteris pradeda justi menopauzės simptomus, trunka vidutiniškai ketverius metus, kol galiausiai moteriai išnyksta menstruacijos ir prasideda tikroji menopauzė.

Neseniai Amerikos galvos skausmų draugijos pristatytas tyrimas parodė, kad kelerius metu prieš menopauzę ir jos pradžioje migrena kankina apie 60 proc. moterų. Taigi migrena kartu su karščio bangomis ir depresija gali būti artėjančios menopauzės ženklas.

Migrena yra susijusi su hormonų veikla – tai paaiškina, kodėl ji dažniau vargina moteris, o ne vyrus.

Gydytojas N. Silveris sako, kad migrena gali prasidėti ne tik artėjant menopauzei, bet ir įvykus kitiems hormoniniams pokyčiams. Kadangi ji gali kelti įvairiausius simptomus, šią ligą lengva pražiopsoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)