Taigi, COVID-19 tyrimų poreikis dar labiau auga, tiriamųjų daugėja, o sulig tuo didėja ir laboratorijų apkrovimas, tad rezultatų laukti reikia ilgiau.

Padėtis galėtų būti kitokia, jeigu į koronaviruso tyrimus įsitrauktų daugiau laboratorijų. Tirti iš mobiliųjų punktų ar karščiavimo klinikų surinktus mėginius pasiruošusios ir viešųjų ambulatorinių įstaigų laboratorijos, tačiau už tai joms nebūtų apmokėta, nes vis dar nėra patvirtintas tokių tyrimų atlikimo įkainis. Apmokėjimą už PGR tyrimų atlikimą gauna tik privačios ir kai kurios viešosios stacionarios įstaigos.

„Dar prieš Naujuosius metus, kai sveikatos apsaugos ministru buvo Aurelijus Veryga, kreipėmės į jį dėl įkainių nustatymo, kad galėtume dalyvauti COVID-19 pandemijos suvaldyme. Bet tuo metu gavome atsakymą, kad įkainio nustatyti nenumatoma. Tai buvo kaip ir suprantama: laiko tarpas, likęs A. Verygai būti ministru, buvo labai trumpas.

Dabar į naująjį sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį dėl to jau kreipėmės du kartus, bet jokio atsakymo dar negavome. Gavome paklausimus iš Valstybinės ligonių kasos, kaip mes įsivaizduotume, koks tas įkainis galėtų būti. Pateikėme visus savo skaičiavimus, tačiau vėlgi sprendimo taip ir nesulaukėme.

Esame pasirengę dalyvauti testavimo programose valstybės mastu, bet tiesiog negauname apmokėjimo nei iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, nei iš valstybės biudžeto. Jaučiamės kaip ir reikalingi, bet išties esame nereikalingi“, – neslėpė Antakalnio poliklinikos direktorius Evaldas Navickas.

Evaldas Navickas

Pasak jo, apmokėjimą iš valstybės gauna tik privataus sektoriaus laboratorijos. Iš viešųjų įstaigų apmokėjimą už testavimą gauna nebent ligoninės.

„Joms apmokėjimas tartum numatytas per giminingas diagnozių grupes, nors, nustatant įkainį per giminingas diagnozių grupes, apie PGR tyrimą dar niekas nekalbėjo. O naujo įkainio atsiradimas liko SAM klerkų stalčiuose. Dabar tik imituojama diskusija apie įkainių nustatymą. Manau, kad pusė metų yra pakankamas laiko tarpas įkainiui nustatyti ir leisti tyrimuose dalyvauti vienodomis konkurencijos sąlygomis tiek viešajam, tiek privačiajam sektoriui. Bet viešasis sektorius, gal labiau ambulatorinė, ne stacionarinė grandis yra tiesiog ignoruojama“, – reziumavo pašnekovas.

E. Navickas mano, kad, jeigu būtų nustatytas tyrimų įkainis viešosioms įstaigoms, tai išeitų į naudą pačiai valstybei. Atsiradus konkurencijai tarp viešojo ir privataus sektoriaus valstybė galėtų sutaupyti.

„Viešasis sektorius, nesiekdamas pelno taip kaip privatus, galėtų pasiūlyti tyrimus atlikti palankesnėmis kainomis pvz.: tik už savikainą. Bet dabar nežinau, kur žiūri atitinkamos institucijos, kai taip piktnaudžiaujama valstybės lėšomis“, – stebėjosi E. Navickas.

Šiuo metu Antakalnio poliklinika iš savo visomis darbo dienomis veikiančios karščiavimo kabinetuose surinktus mėginius siunčia į kitas tyrimų procesą koordinuojančios Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) nurodytas laboratorijas, nors galėtų ištirti juos pas save žymiai greičiau. Jeigu mėginius tirtų vietoje, atsakymą turėtų jau po kokių 4 valandų, dabar gi tenka mėginius, surinktus karščiavimo kabinetuose, siųsti į privačią laboratoriją ir atsakymo laukti apie parą.

„Mes patys šiuo metu atliekame tik komercinius tyrimus žmonėms, kurie išvyksta į turistines keliones ar jiems šis tyrimas reikalingas darbovietėje. Taip pat mes tą tyrimą įdiegėme, kad būtume saugūs, kaip įstaiga ir galėtume pagal poreikį masiškai testuoti savo įstaigos darbuotojus. Tai įvyko dar praeitų metų pabaigoje“, – prisiminė E. Navickas, pridūręs, kad Antakalnio poliklinikos laboratorija yra sertifikuota, akredituota. Liko tik nustatyti įkainį.

Pašnekovą pasiekė kalbos, kad jau dabar privačios laboratorijos yra labai apkrautos. Taupant laiką, čia daromi ne pavieniai tyrimai, bet mėginiai tiriami grupėmis. Radus grupėje mėginių užkratą, tyrimas kartojamas, siekiant identifikuoti, kuris grupės mėginys buvo paimtas iš užsikrėtusio koronaviruso žmogaus.

Kodėl sudarytos ne vienodos konkurencinės sąlygos laboratorijoms, portalas „Delfi“ užklausė SAM atstovų. Deja, atsakymo taip ir nesulaukėme, nors kelissyk buvo žadėta jį pateikti. Gavę atsakymą, tekstą papildysime.

NVSPL duomenimis, šiuo metu už PGR tyrimų atlikimą be privačių apmokėjimą gauna 16 viešųjų laboratorijų.

„NVSPL visoms įstaigoms – tiek viešosioms, tiek privačioms – apmoka už atliktus PGR tyrimus, pagal su jomis sudarytas paslaugų teikimo sutartis. Svarbu paminėti ir tai, kad sutartys dėl apmokėjimo už PGR atliktus tyrimus yra sudaromos, vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nustatytomis taisyklėmis“, – rašoma portalui „Delfi“ NVSPL atstovų atsiųstame laiške.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)