Daramo grafystėje (Anglija) gyvenantis 44 metų Davidas Brassellas ir septyneriais metais jaunesnė jo žmona Debra svėrė atitinkamai 133 ir 127 kilogramus. Abu dėl antsvorio turėjo rimtų sveikatos sutrikimų – moterį kankino miego apnėja, o vyrą nugaros skausmai. Todėl jie vienas po kito ryžosi skrandžio mažinimo operacijoms ir po jų, abu paėmus, jau atsikratė per šimtą kilogramų.

Pirmoji permainoms pasiryžo Debra. Jai operacija buvo atlikta pernai lapkritį. Nuo to laiko ji numetė 51 kilogramą. Šiemet sausį žmonos pavyzdžiu pasekė ir Davidas, jam pavyko atsikratyti 57 kilogramų. Jo skrandžio tūris buvo sumažintas net 75 procentais.

D. Brassell negali atsidžiaugti pokyčiais: „Dabar aš turiu daugybę energijos ir tiesiog mėgaujuosi gyvenimu. Manau, kad ši operacija prailgins mano gyvenimą“.

Sutuoktiniai ir jų 26 metų dukra Rebecca nuolat valgydavo išsineštinį maistą, tačiau dabar maitinasi sveikiau ir mažesnėmis porcijomis.
Pora operacijoms ryžosi po pernykščių Dominikos respublikoje praleistų atostogų. Ten jie sutiko kitą atostogautoją, kuris papasakojo pasidaręs skrandžio mažinimo operaciją. Kadangi pašnekovas rezultatais labai džiaugėsi, pora ėmė svarstyti galimybę ryžtis tai pačiai operacijai.

Į medikus sutuoktiniai kreipėsi pernai rugsėjį. Vyras buvo nusiųstas į Chirurgijos centrą Darlingtone, o moteriai buvo patarta pirmiausia gerti medikamentus. Debra neslepia, kad sunkiausia buvo nueiti į seminarą, skirtą pacientams, svarstantiems ar ryžtis tokiai operacijai. „Ten buvo daugybė žmonių, kai kurie netgi storesni už mane, - prisimena moteris. - Tai privertė mane susimąstyti, kad aš ne viena tokia“.

Vis dėlto po seminaro pora apsisprendė, nes gauta informacija leido padaryti išvadą, kad skrandžio mažinimo operacija abiem yra geriausias pasirinkimas. „Privalai iš tikrųjų pasiryžti permainoms, man teko prieš operaciją numesti penkis kilogramus, susitikau su dietologu aptarti gyvenimo būdo pokyčių, kurie privalomi po operacijos, - pasakoja Debra. - Anksčiau valgiau saldumynus, išsineštinį maistą, užkandžius ir pyragus, o dabar rytais valgau košę ir kitus sveikus patiekalus. Pradėjau mankštintis, vaikštau į sporto salę, plaukioju“.

Jos sutuoktinis pasakoja, kad antsvoris neleidžia padaryti paprasčiausių dalykų. Tarkime, jis negalėjo pasilenkęs užsirišti batų. O štai žmona pati nepajėgė užsisegti liemenėlės, todėl Dave'as juokiasi, kad jis, ko gero, vienintelis vyras, kuris daugiau laiko skyrė žmonos liemenėlei užsegti, nei atsegti.

Didžiojoje Britanijoje nutukimas tampa vis didesne problema, tad tokių operacijų daroma kuo toliau, tuo daugiau. Brassellus operavęs chirurgas Akeilas Samieras sako: „Malonu girdėti savo pacientų sėkmės istorijas bei matyti, kaip operacija pakeitė jų gyvenimo kokybę. Debra ir Davidas žino, kad norint pasiekti rezultato, reikia gerokai padirbėti, tačiau tai veiksminga ir užtikrina ilgalaikį poveikį“.

Specialistas pasakoja, kad prieš skrandžio mažinimo operaciją reikalaujama, jog paciento kūno masės indeksas neviršytų 40, o kartais net 35, jeigu turi tam tikrų sveikatos problemų, tokių kaip aukštas kraujospūdis. Po operacijos būtina keisti gyvenimo būdą ir mitybos įpročius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)