Gydytojai sergančiam vyrui sakė, kad norint kontroliuoti skydliaukės medulinę karcinomą MEN-2 sindromą, kuriuo serga šiaulietis, reikia vaisto, kainuojančio kelis tūkstančius eurų. Kaip pasakojo sergančio vyro žmona, tiek pinigų eiliniam piliečiui turėti tiesiog neįmanoma. Valstybė šių vaistų nekompensuoja, nes tvirtina, kad išgyvenamumo prailginimas dėl šio vaisto nėra įrodytas.

Sako, kad vaistas neveiksmingas

„Vartojant šį vaistą paciento gyvenimo trukmė nėra ilgesnė, nei paciento, kuris šio vaisto nevartoja“, – komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmakoekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas Tomas Alonderis.

„Kai 2013 metais po atliktos operacijos išgirdome negailestingą diagnozę – skydliaukės medulinė karcinoma MEN-2 sindromas, 3 stadija, ši diena gyvenimą apvertė aukštyn kojomis, – laiške rašė sergančio vyro žmona.

Skydliaukės vėžys

– Po to sekė dar kelios operacijos. Stengiamės nepasiduoti ir, padedant mūsų Kauno klinikų medikams, kovoti su užklupusia liga. Bet liga progresavo į galvos smegenis. Net ir tada nepasidavėme, medikai išoperavo, taikė spindulinę terapiją. Bet po atliktų dviejų operacijų ir spindulių terapijos, neilgai teko džiaugtis. Vėl ataugus metastaziniam navikui, neurochirgas ir radioonkologas pasakė, jog šie gydymo metodai nepadės. Medikų konsiliumas priėmė sprendimą, jog reikalingas gretutinis gydymas vienu vaistu. Mus gydanti onkologė kreipėsi su prašymu į Valstybines ligonių kasas vaisto kompensavimo. Prabėgus mėnesiui, gautas atsakymas – neigiamas. Mums valstybė atsuko nugarą.“

Kaip informuoja VLK, visus labai retų būklių gydymo atvejus nagrinėja sveikatos apsaugos ministro sudaryta Labai retų žmogaus sveikatos būklių gydymo išlaidų kompensavimo komisija (SAM komisija).

„Komisija priima sprendimus tik dėl pavienių pacientų, sergančių labai retomis ligomis, gydymo išlaidų kompensavimo, o labai reti atvejai – tai ne daugiau kaip 1 naujai diagnozuotas susirgimo atvejis 200 tūkst. Lietuvos gyventojų per metus“, – DELFI komentavo VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus.

VLK atstovas sako, kad iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto retų žmogaus sveikatos būklių gydymui kompensuojami tik efektyvūs vaistai, griežtai atitinkantys nustatytus kriterijus.
„(Šiuo atveju – DELFI) VVKT išvadoje rašoma, kad atlikti klinikiniai tyrimai neįrodė, jog šis vaistas ilgina bendrąjį išgyvenamumą, sergant minėtos rūšies vėžiu“, – sakė E. Stropus.

Tą patį sakė ir SAM Farmakoekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas T. Alonderis.

„Komisija sprendimus kompensuoti onkologinėms ligoms gydyti skirtų vaistinių preparatų įsigijimo išlaidas labai retoms būklėms gydyti priima vertindama statistiškai patikimus oficialiai skelbiamus duomenis apie šių vaistinių preparatų įtaką bendrojo išgyvenamumo pailgėjimui, t. y. onkologinėms ligoms gydyti skirtas vaistinis preparatas turi ilginti bendrąjį išgyvenamumą, – sakė SAM atstovas. – Šiuo atveju baigti klinikiniai tyrimai neįrodė, kad šis vaistas ilgina bendrąjį išgyvenamumą neoperuojamo lokaliai progresavusio ar metastazavusio meduliarinio skydliaukės vėžio atveju. Kitaip tariant, vartojant šį vaistą paciento gyvenimo trukmė nėra ilgesnė, nei paciento, kuris šio vaisto nevartoja.“

Šie VLK ir SAM atsakymai buvo perduoti laišką DELFI rašiusiai vėžiu sergančio vyro žmonai. Ši te atsakė: „Gyvensime šia diena ir džiaugsimės mums likusiu laiku.“

Kelia daug klausimų

Vaistų galimybės gauti neturinti šeima apgailestauja, kad valstybės pinigai leidžiami kitoms, jų nuomone, žmonėms mažai naudingoms veikloms ir priemonėms. Reta liga sergančio vyro žmona išliejo širdgėlą:

„Ar Jūsų (kreipiasi į Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą) ir Valstybinių ligonių kasų kompetencija spręsti, kokius vaistus reikia kompensuoti, o kurių – ne? Ar ne patyrę medikai ir jų susirinkęs konsiliumas sprendžia, remdamiesi savo ir Europos valstybių patirtimi gydydami ligonius? Kokiais klinikiniais tyrimais remiantis Jūs nusprendėte, jog šio vaisto vartojimas neprailgina žmogaus išgyvenamumo? Kaip Jūs nusprendėte, jog šis vaistas nepagerins bendrojo išgyvenamumo, jei ligoniams jų nekompensuojate? Ar eilinis Lietuvos pilietis gali susimokėti keletą tūkstančių eurų kainuojančius vaistus, kuriuos reikia vartoti kelis mėnesius ar ilgiau? – laiške rašė moteris.

– Ar ne įrodymas, jog dėl mus gydančių medikų, vyras sugeba kovoti ir gyventi jau penktus metus su šia liga? Galbūt ir dar ne vienerius metus gyventų, jei Jūs susimiltumėte kompensuoti mums taip reikalingus vaistus. Kodėl atimate iš jaunų žmonių viltį gyventi, kodėl atimate galimybę gydytis ir matyti kaip auga vaikai?

Mes vis daugiau pinigų skiriame ginklavimuisi, kariniams tikslams, perkame „auksinius“ šaukštus. Tik ar bus kam tarnauti ir ginti tėvynę, jei vis daugiau jaunų žmonių išgirsta šią diagnozę – vėžys? Ar bus kam dirbti ir mokėti mokesčius, jei susirgę žmonės neturi galimybės gauti jiems reikiamų vaistų?

Kodėl kitose Europos šalyse šie vaistai kompensuojami ir gydomi sergantys šia liga žmonės? Kodėl jie turi galimybę ir viltį pasveikti, ar bent prailginti gyvenimą?

Mano vyras taip pat dirbo, mokėjo mokesčius, o užklupus ligai, neturi galimybės gauti kompensacijos vaistams. Kodėl gaištate laiką priiminėjant nereikalingus ir absurdiškus sprendimus, kurie nei medikams, nei ligoniams nieko gero neduoda? Kodėl tokia supuvusi mūsų sveikatos sistema, o gal valdžioje sėdintys vyrai, tokie „buki“ ir nekompetentingi, jog priiminėja tokius sprendimus?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)