Be to, žmonės iš viso pasaulio dosniai aukojo to berniuko medicinos priežiūrai.

Pattaramon Chanbua  ir septynių mėnesių Gammy atsidūrė surogatinės motinystės skandalo centre, kai žiniasklaida pranešė, jog australų pora atskrido į Tailandą ir pasiėmė to berniuko sveiką dvynę, tačiau atsisakė neįgalaus kūdikio.

21 metų surogatinė motina pareiškė užauginsianti Gammy, kuris pastarosiomis dienomis buvo gydomas vienoje ligoninėje į pietryčius nuo Bankoko dėl plaučių uždegimo ir širdies ydos.

„Džiaugiuosi, kad šioje nelemtoje padėtyje yra gerai tai, jog esame kartu“, – Pattaramon Chanbua sakė naujienų agentūrai AFP, budėdama prie Gammy lovos Čonbūrio provincijoje.

„Niekada negalvojau pasidaryti aborto; niekada negalvojau jo palikti. Myliu jį kaip savo pačios kūdikį ... jis yra mano kūdikis. Labai jį myliu“, – pridūrė mergina.

„Gammy sveiksta – žingsnis po žingsnio“, – sakė ji, pridūrusi, kad žmonės iš viso pasaulio paaukojo jau 215 tūkst. JAV dolerių (553 tūkst. litų), o tos lėšos bus skirtos vaiko gydymui bei mokymo išlaidoms.

Šis incidentas taip pat įžiebė įnirtingus debatus dėl tarptautinės surogatinės motinystės moralinių ir teisinių pagrindų. Australijos piliečiai neretai išvyksta į užsienį atlikti šios procedūros, kad išvengtų jų šalyje galiojančių suvaržymų.

Australijos imigracijos ministras pirmadienį pareiškė, kad Pattaramon Chanbua yra „šventoji“ ir „absoliuti didvyrė“ dėl savo sprendimo globoti neįgalų kūdikį, nors augina du savo mažamečius vaikus.

„Tai siaubingas, absoliučiai pasibaisėtinas ir širdį draskantis atvejis, – sakė ministras Scottas Morrisonas. – Tačiau turiu jums pasakyti, kas čia yra absoliuti didvyrė – ta tailandietė motina. Ji – šventoji.“

„Aišku, daug australų desperatiškai trokšta tapti tėvais, tačiau manau, kad to, ką pamatėme, niekaip negalima pateisinti“, – pabrėžė jis.

Kol kas dar tiksliai nežinomos aplinkybės, kodėl Gammy liko su Pattaramon Chanbua, – berniuko biologiniai tėvai dar nepateikė savos įvykių versijos.

Tačiau Pattaramon Chanbua pasakojo sutikusi išnešioti kitos tailandietės ir vyro australo pradėtą embrioną už maždaug 14,9 tūkst. dolerių (38,3 tūkst. litų) užmokestį.

Tarpininkavimo paslaugas suteikė bendrovė, kurios mergina negalėjo įvardyti dėl teisinių priežasčių.

Motina sakė, kad ta agentūra ją informavo, jog biologiniai tėvai pageidaują, kad ji pasidarytų abortą, mat medicinos tyrimai parodė, kad berniukui vystosi Dauno sindromas. Tačiau Pattaramon Chanbua atsisakė tai padaryti.

Abortai Tailande yra draudžiami, išskyrus ypatingus atvejus, tokius kaip pastojimas po išžaginimo arba pastangos išsaugoti motinos sveikatą. Be to, nėštumo nutraukimas kertasi su budistų, kurie šioje karalystėje sudaro gyventojų daugumą, tikėjimu.

„Agentas sakė, kad pora sumokėtų už abortą ... bet mes gyvenam budistiškoje šalyje. Jie nesupranta – jeigu pasidaryčiau abortą, mane suimtų kaip nužudžiusią žmogų“, – aiškino motina, pridūrusi, kad ginčas, kilęs po Gammy gimimo, nusmukdė jos pasitikėjimą agentūra ir australų pora.

Komercinė surogatinė motinystė, kai motinai sumokama už vaiko išnešiojimą, Australijoje neleidžiama, tačiau poros gali mėginti susirasti moterį, kuri tai padarytų neimdama jokio užmokesčio, išskyrus pinigus medicinos procedūroms arba kitoms pagrįstoms išlaidoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)