„Šį mišinį naudoju labai dažnai,– jis sakė leidiniui „The Business Insider“. – Noriu paskatinti savo vaikus maitintis šiek tiek sveikiau, todėl tai šen, tai ten pabarstau „superdruskos“. Šis mišinys tikrai yra galingas. Pavyzdžiui, valgiau picą, kurios paplotys buvo pagamintas iš pilno grūdo miltų. O mano vaikai nemėgsta pilno grūdo produktų. Tai aš įdėjau šiek tiek „superdruskos“ į pomidorų padažą, ir jie viską sušlamštė.“

„Brokoliai yra nuostabūs, jeigu pridėsite šiek tiek sviesto, česnako ir „superdruskos“, – sakė S. Witherly. – Įvairūs pikantiški patiekalai, dauguma mėsos patiekalų. Tereikia šiek tiek pagalbos.“

S. Witherly pagaminti spragėsiai, paskaninti parmezanu, česnako milteliais ar baltaisiais pipirais ir „superdruska“, yra tokie skanūs, kad žmonės jo dažnai klausia: „Kodėl tavo spragėsiai yra gerokai skanesni už manuosius?“

Daugeliui žmonių maisto gaminimas su mononatrio glutamatu ar kitais keistais chemikalais kelia baimę. Tačiau pasak S. Witherly, parašiusio knygą „Kodėl žmonės mėgsta greitąjį maistą“, jie yra visiškai saugūs vartoti.

Patikėsite tuo ar ne, bet dauguma mokslininkų su tuo sutinka. Kad ir Amerikos chemikų draugija, kuri teigia, kad „mononatrio glutamatas gali retais atvejais laikinai neigiamai paveikti žmones, kurie suvartotų didelį jo kiekį tuščiu skrandžiu. Tačiau jis yra visiškai saugus daugumai žmonių“.

Bloga mononatrio glutamato reputacija kildinama iš kelių ankstyvų mokslinių tyrimų, įskaitant ir 1968 metų studiją, pavadintą „Kinų restorano sindromas“, kurioje mononatrio glutamatas kaltinamas dėl prastos žmonių savijautos. Praėjus keliems dešimtmečiams, turima labai mažai įrodymų, jog mononatrio glutamatas daugiausia daro neigiamą poveikį. O tą blogą savijautą pavalgius prasto kiniško maisto gali sukelti visai kiti ingredientai arba tiesiog nesveiko maisto persivalgymas.

„Mononatrio glutamatas yra visiškai saugus, – sakė S. Witherly. – Mes tyrinėjome jį Kalifornijos universitete, kai ten dirbau, ir mes suvartodavome jo po maždaug 25 gramus, ir nieko neįvykdavo.“

(Labai mažam skaičiui žmonių, suvartojus daugiau nei tris gramus šioms medžiagos tuščiu skrandžiu, gali pasireikšti nemalonus jausmas, tačiau tai nėra joks rimtas šalutinis poveikis).
Mononatrio glutamatas net gali paskatinti sveiką mitybą, svarsto S. Witherly. Pavyzdžiui, jis galėtų paskaninti lapinius kopūstus ir paskatinti naudoti mažiau įprastos druskos.

Mononatrio glutamatas yra natūralių medžiagų – druskos ir glutamato – mišinys. Glutamatai yra skonio stiprikliai. Laisvųjų glutamatų randama daug natūraliuose skonio stiprikliuose: pomidoruose (140 mg/100 g), sardinėse (280 mg/100 g), sojos padaže (782-1264 mg/100 g), parmezane (1200 mg/100 g), „Marmite“ (1960 mg/100 g) ir jūros kopūstuose bei rudadumbliuose (1378-3190 mg/100 g).

S. Witherly labai mėgsta natūralius mononatrio glutamato šaltinius. „Jeigu norite, ką nors paskaninti, pabarstykite parmezanu. Italai tai žino jau maždaug 2000 metų“, – sakė jis.
O dinatrio inozinatas ir dinatrio guanilatas yra penkianariai nukleotidai, kurių randama motinos piene ir grybuose. Jie veikia kaip stiprūs skonio stiprikliai kartu su mononatrio glutamatu.

Kita vertus, nereikia pasiduoti reklamai - ne viskas vien balta.

Europos Sąjungoje mononatrio glutamatas žymimas maisto priedo numeriu E621. Didesnėmis koncentracijomis natūraliai aptinkamas įvairiuose maisto produktuose: bręstančiame sūryje, piene, pomidoruose, sardinėse, jūržolėse ir kt. Pramoniniu būdu gaunamas iš melasos bakterinės fermentacijos būdu arba augalinių baltymų, pvz., glitimo ar sojų. Nors kai kuriems žmonėms mononatrio glutamatas gali sukelti pašalinį poveikį ir jo neigiama įtaka žmonių sveikatai yra kontroversiškas klausimas.

Šio skonio stipriklio pagaminama per 200 000 tonų kasmet, jo kaina – vos 1 JAV doleris už kilogramą, ir gali būti, jog tai populiariausias pasaulyje maisto priedas. Apie neigiamas jo savybes galite daugiau paskaityti šiame DELFI tekste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)