Kaip Suomijos pavyzdys paplito po pasaulį

Tokia dėžė dažniausiai tapdavo pirmąja vaiko lovele, prisidėjusia prie to, kad Suomijoje – vieni žemiausių kūdikių mirtingumo reitingai. Štai, pavyzdžiui, Indijoje tūkstančiui naujagiminių tenka 38 mirtys (vaikai iki vienerių metų). Tuo metu Suomijoje šis skaičius siekia vos 2.

Suomiška dėžė kūdikiams
Visų akys į šią dėžę vėl nukrypo 2013-aisiais, kai suomiai tokią dovaną įteikė Kembridžo hercogienei Kate Middleton. Gana greitai trys suomiai tėčiai nusprendė iš to sukurti verslą ir tokias dėžes pardavinėti visame pasaulyje. Tokių startuolių jau galima rasti ir Jungtinėje Karalystėje bei Amerikoje.

Tad kaip veikia ši dėžės „technologija“?

Dažnai dėžės turinys priklauso nuo to, kur ji siunčiama. Dėžės paskirtis būna tiek infekcijų rizikos sumažinimas, tiek kūdikio atskiros erdvės sukūrimas, kur jam didesnė rizika uždusti miegant tarp tėvų.

Štai, pavyzdžiui, Afrikoje šios dėžės būna ne popierinės, o plasmasinės ir vėliau naudojamos kaip kūdikių vonelės.

Tuo metu Indijoje dėžėje galima rasti kūdikio apiplovimo reikmenis, kurie būtini iškart po gimdymo, bei tinklelį nuo uodų, saugantis maliarijos.

Suomiška dėžė kūdikiams
Tačiau ši dėžės koncepcija aktuali ne tik besivystančioms šalims, kaip kad ką tik paminėta. Pilotinį projektą planuojama vykdyti ir vienoje Londono ligoninių.

„Manome, kad visos mamos išgali nusipirkti kūdikiui atskirą lovelę ar krepšį, bet tai netiesa. Be to, kadangi tokią dėžę labai patogu nešioti, ji nesunki, tikime, kad tai skatins mamas nepalikti kūdikio vieno kambaryje ir stiprins motinos bei kūdikio ryšį“, - sakė už projektą atsakinga ginekologė Karen Joash.

Per keletą ateinančių mėnesių 600 dėžių bus išdalintos mamoms, kurios gimdys Londono Queen Charlotte ir Chelsea ligoninėse.

Panašų projektą, tik daug didesniu mastu įgyvendins Teksasas, taip pat siekiantis sumažinti kūdikių mirčių statistiką. Per dvejus metus ten bus išdalinta apie 36 tūkst. dėžių. Čia pagrindinė žinia bus ta, kad kūdikiai neturėtų miegoti greta tėvų, toje pačioje lovoje, dėl rizikos uždusti.

Kitose šalyse į tokias dėžes dar įdedama svarbiausia infromacija naujiems tėvams – kaip tėčiams stiprinti ryšį su vaiku ar kaip užtikrinti, kad vaikas teisingai atsirūgtų.

Tiesa, ne visi tiki, kad šios dėžės idėja taps pasaulinė. Colin Pritchard, Bournemouth universiteto profesorius, teigia, kad teoretinė nauda yra, tačiau neretai kūdikių mirtis lemia ne tik uždusimas, miegant su tėvais, tačiau ir kitos priežastys, tokios kaip tėvų rūkymas ar elementarių kūdikio priežiūros žinių stoka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)