Šio testo metu tepinėlyje ieškoma specifinių baltymų (ŽPV16 ir ŽPV18), kuriuos sintetina žmogaus papilomos viruso (ŽPV) onkogeniniai tipai. Iki šiol medikai savo priemonių arsenale turėjo tik mikroskopinius gimdos kaklelio tepinėlių tyrimus.

Šis metodas yra veiksmingas – tai liudija ir sumažėjęs sergamumas gimdos kaklelio vėžiu. Tačiau iki trokštamų rodiklių dar toli. Mikroskopiniams tyrimams trūksta jautrumo, todėl pakartotiniai tyrimai atliekami mažiausiai kartą per trejus metus. Be to, pati procedūra pasižymi nemaža savikaina ir kelia įtampą pacientėms.

Mokslininkai tiksliai žino, kad daugiau kaip 70 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų sukelia onkogeniniai ŽPV štamai. Specifinių baltymų išskyrimas pagerins diagnostikos kokybę ir sumažins mirštamumą nuo šios rūšies vėžio. Sumažės ir tepinėlio paėmimo procedūrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)