Anksčiau patvirtintose SAM Vaistų politikos gairėse konstatavus prastą naujų ir efektyvių gydymo metodų prieinamumą Lietuvos pacientams, numatyta užtikrinti vaistų kompensavimui skirtų valstybės lėšų didėjimą, įteisinant nuostatą, kad augant PSDF biudžetui išlaidų vaistams dalis didėtų ne mažesniu procentu nei didėja bendras PSDF biudžetas. Lyginant su 2019 metais, atnaujinto 2020 metų planuojamo PSDF biudžeto išlaidos didėja 11,9 proc., o investicijos vaistų kompensavimui – tik 2,9 proc.

Inovatyvios farmacijos pramonės asociacija (IFPA) pastebi, kad SAM parengtas 2020 metų PSDF biudžeto projektas mažina galimybę pacientams gauti tinkamą gydymą.

„Registruotas 2020 metų PSDF biudžeto projektas neatitinka objektyviai pagrįstų pacientų poreikių ir turėtų būti tobulinamas. Patvirtinus šį biudžeto projektą, šalies pacientams, ypač onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms, bus užkirstas kelias gauti efektyvų gydymą. Negana to, ir toliau sparčiai didės atotrūkis tarp inovatyvių gydymo metodų prieinamumo Lietuvoje ir Vakarų Europos šalyse. Ministerija turi atsižvelgti į Lietuvos pacientų poreikius, o svarbiausia – vadovautis savo pačios iškeltais strateginiais tikslais“, – tikina Agnė Gaižauskienė, IFPA direktorė.

Pasak A. Gaižauskienės, planuojant PSDF biudžetą yra labai svarbu atkreipti dėmesį į išlaidas kompensuojamiems vaistams ir jų poreikį Rezerviniame sąraše esantiems vaistams kompensuoti. Tačiau 2020 m. vaistų kompensavimui planuojama skirti tik 359,5 mln. eurų, kai 2019 m. faktinės išlaidos vaistams sieks apie 380 mln. eurų.

„Rengiant 2020 metų biudžeto projektą iš anksto žinoma, jog lėšų vaistų kompensavimui nepakanka ir iš karto yra „planuojamas“ 20 mln. eurų deficitas nepateikiant šios problemos sprendimo būdo. Faktinį lėšų trūkumą dar 4 mln. eurų padidins ir tai, kad nuo kitų metų liepos 1 d. visiems 75 metų ir vyresniems asmenims ambulatoriniam gydymui skirti vaistai ir medicinos pagalbos priemonės būtų 100 proc. kompensuojamos iš PSDF lėšų“, – teigia A. Gaižauskienė.

Siekiant didinti inovatyvių vaistų prieinamumą Lietuvos pacientams, būtina atkreipti dėmesį į lėšų poreikį kompensuoti Rezerviniame sąraše esančius vaistus, kurių neabejotiną naudą pacientų gydymui yra pripažinusi SAM sudaryta komisija ir SAM pavaldžios institucijos.
Šiuo metu lėšų poreikis kompensuoti visus Rezerviniame sąraše esančius vaistus sudaro nuo 41,4 mln. eurų iki 63,3 mln. eurų, tačiau 2020 metų biudžete nėra numatyta skirti lėšų bent dalies šių vaistų kompensavimui.

IFPA direktorės teigimu, mokesčių mokėtojų lėšos turi būti naudojamos efektyviai, siekiant užtikrinti tvarią sveikatos apsaugos politiką ir didinant efektyvių gydymo priemonių prieinamumą Lietuvos pacientams.