Osvaldtvistlyje, Lankašyro grafystėje, gyvenantis Andy Whelanas „Facebooke“ rašomame tinklaraštyje apie savo dukros Jessicos ligą pasidalino nespalvota jos nuotrauka. Nuotrauka sulaukė daugiau nei 7600 reakcijų. Ją galite pažiūrėti čia.

„Tai yra skaudžiausia nuotrauka, kurią man teko padaryti“, – sakė su neurablastoma kovojančios mergaitės tėvas.

„Prieš kelias dienas medikai pasakė, kad jai veikiausiai liko gyventi kelios savaitės. Ši nuotrauka buvo padaryta tada, kai mes, jos tėvai, negalime nieko padaryti, kad ją paguostume. Jessica mus stumia šalin ir viena kenčia skausmą“, – prie nuotraukos parašė vyras.

Jessica su ketvirtos stadijos neuroblastoma kovoja jau 13 mėnesių. Neseniai medikai jos tėvams pranešė skaudžią žinią, jog mergaitei liko mažai laiko gyventi, todėl jie nusprendė nutraukti gydymą ir pasidžiaugti dukrai likusiu laiku.

„Paviešindamas šią nuotrauką nenorėjau nieko įžeisti ar nuliūdinti. Galbūt pamatę šią nuotrauką žmonės sužinos apie vaikų vėžio baisumą ir galbūt tie patys žmonės galės ateityje ką nors padaryti, kad nė vienam vaikui netektų kęsti šio skausmo ir kad nė vienam tėvui netektų stebėti, kaip jų kūnas ir kraujas kasdien nyksta akyse“, – sakė A. Whelanas.

Jessicai ketvirtos stadijos neuroblastoma buvo diagnozuota 2015 m. rugsėjo 23 d. Mergaitei skaudėjo rankas ir pečius. Medikai jai iš pradžių diagnozavo kaulų infekciją. Tačiau prieš pat išrašant dešimt savaičių ligoninėje praleidusią mergaitę, medikai nusprendė dar kartą ją apžiūrėti.

„Jessica visą naktį dėl skausmo verkė, – apie tą dieną pasakojo mergaitės tėvas. – Viena iš slaugių pasakė gydytojui, todėl šis nusprendė apžiūrėti jos pilvą ir įsitikinti, kad nėra vidurių užkietėjimo.“

Būtent tos apžiūros metu ir buvo rastas auglys. „Mes buvome sukrėsti, – sakė vyras. – Jessica jau buvo pasiruošusi vykti namo. Jau buvome jai apvilkę paltuką. Ir tada mums pasakė, kad jai teks likti ligoninėje, nes reikės atlikti daugiau tyrimų.“

Ultragarsinis tyrimas parodė, kad Jessicos kepenyse buvo kažkoks darinys. O po magnetinio rezonanso tyrimo medikai pranešė, kad mergaitė serga vėžiu.

„Tuomet gydytojo paklausiau, kiek jai liko gyventi, ir jis atsakė, kad negali nurodyti konkretaus skaičiaus, tačiau veikiausiai keleri metai“, – pasakojo Andy.

Mergaitei buvo taikomas chemoterapinis gydymas, medikai ją įtraukė ir į naujo vaisto klinikinius bandymus. Kai Jessicai ėmė slinkti plaukai, tėvai iš pradžių ją trumpai nukirpo, o vėliau nuskuto plikai.

Po tris mėnesius trukusio gydymo Jessica grįžo į ligoninę tyrimams. Tačiau naujienos nebuvo geros. „Gydytojas mums pranešė, kad auglys nesumažėjo. Tačiau jis pasiūlė kitą gydymą ir paragino mus neprarasti vilties“, – pasakojo mergaitės tėvas.

Jessica ligoninėje praleido tiek laiko, kad susidraugavo su kitais vaikais ir užmezgė itin artimus ryšius su slaugėmis. „Tomis retomis akimirkomis, kai ji būdavo namie, ji net verkdavo, nes pasiilgdavo savo skyriaus ligoninėje“, – sakė Andy.

Bėgo mėnesiai, ir atrodė, kad Jessicai geriau. Jai ataugo plaukai, ji buvo energingesnė. Mergaitė vis daugiau laiko praleisdavo namie.

„Kiekviena akimirka buvo labai brangi. Beveik visuomet su savimi turėjau fotoaparatą ir fiksavau kiekvieną jos šypseną, juoką, kiekvieną kartą, kai ji apsikabindavo savo brolį Jamesą. Nenorėjau praleisti nė vienos akimirkos“, – sakė Andy.

„Vieną rytą Jessica žiūrėjo televiziją ir ėmė rodyti reportažą apie ligoninę. Pažvelgusi į pacientus Jessica atsisuko į mus ir pasakė: „Aš nenoriu mirti“. Žinau, kad ji nesuvokė, kokia prasta jos padėtis, tačiau buvo labai skaudu tai išgirsti“, – tą akimirką pamena vyras.

Kai eksperimentinio vaisto bandymai pasibaigė, Jessicos tėvai sužinojo, kad auglys visai nesumažėjo. Bet jis ir nepadidėjo. „Tuomet gydytojas mums pasakė, kad yra kitų gydymo būdų, tačiau dabar jie gali tik pratęsti Jessicos gyvenimą, bet neišgydyti ją nuo vėžio“, – sakė Andy.

„Tai buvo šokas. Išoriškai Jessica atrodė gerai. Sunku buvo patikėti, kad ji nesveiksta“, – pridūrė jis.

Rugpjūtį Jessicai buvo taikytas spindulinis gydymas. Tėvai tikėjosi, kad tai suteiks dukrai dar kelerius metus. Tačiau spalį apžiūros metu onkologas nustatė, kad vėžys išplito į kitus organus. Dar buvo įmanomas kitas gydymas, tačiau tokiu atveju mergaitė būtų pumpuojama vaistais, siekiant pailginti jos gyvenimą.

Spalio 12 d. Andy ir jo partnerė Nicki nusprendė nutraukti dukros gydymą. Medikai teigia, kad jų dukrai liko kelios savaitės gyventi. „Po tos žinios jaučiausi, tarsi man kas būtų išplėšęs širdį iš krūtinės ir išsiurbęs orą man iš plaučių“, – sakė vyras.

Dabar Andy nori, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie vaikų vėžį, todėl ir pasidalijo savo dukters nuotrauka. „Suprantu, kad sunku žiūrėti į šią nuotrauką ir dar sunkiau suvokti, tačiau ji rodo, ką padaro vėžys vaikui, kuriam liko gyventi paskutinės savaitės ar dienos. Iki dukters diagnozės nieko nežinojau apie vaikų vėžį... Jeigu ši nuotrauka privers žmones dukart pagalvoti apie šį blogį, tuomet reikš, kad pasiekiau savo tikslą. Reikia atlikti daugiau mokslinių tyrimų, kad rastume vaistą nuo šios ligos“, – pabrėžė mirštančios mergaitės tėvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)