Šis nerimą keliantis ryšys susijęs su geno mutacija MC1R, kuri turi įtakos raudonai plaukų spalvai pasireikšti, tuo pačiu didindama odos jautrumą neigiamam saulės poveikiui ir darydama poveikį smegenyse vykstantiems cheminiams procesams.

Raudonplaukiams senstant mutacija MC1R apriboja meilės hormonu vadinamo dopamino išsiskyrimą tam tikrose smegenų dalyse. Svarbu pastebėti, kad dopaminui tenka esminis vaidmuo, kai prireikia atakuoti toksinus, inicijuojančius Parkinsono ligos metu pasireiškiančius procesus. Mokslininkų padarytos išvados atitinka bendrai priimtą suvokimą, kad Parkinsono ligos varginamų pacientų rizika susirgti bet kurios rūšies vėžiu, išskyrus melanomą, yra mažesnė, o melanoma segančių asmenų rizika susirgti Parkinsono liga yra didesnė.

Analizuodami ryšį tarp šių dviejų ligų mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė tam, kad išsiaiškintų, kaip gi iš tikrųjų su melanoma siejamas genas veikia smegenis. Tyrėjų komanda gilinosi į juodąją medžiagą (lot. substantia nigra) – smegenų plotą, kuris, kaip manoma, tampa Parkinsono ligos pradžia. Kalbant tiksliau, mokslininkai gilinosi į tai, kaip MC1R mutacija veikia dopaminą gaminančius neuronus, kadangi būtent jiems daromas neigiamas poveikis sergant Parkinsono liga.

Mokslininkai nustatė, kad pelės, turėjusios su melanoma siejamą geną, turėjo mažiau dopaminą gaminančių neuronų nei į kontrolinę grupę patekusios jų giminaitės. Vykstant senėjimo procesams šioms pelėms pasireiškė progresuojantis judėjimo prastėjimas ir mažėjantis dopamino kiekis.

Maža to, pelės su šiuo specifiniu genu pasižymėjo didesniu jautrumu toksiškoms medžiagoms, neigiamai veikiančioms dopaminą gaminančius neuronus. Svarbiausia yra tai, kad visi šie procesai skatina oksidatyvinį stresą – natūralų nykimo procesą, laikui bėgant neišvengiamai pasireiškiantį žmogaus organizme.

Mokslininkų teigimu, šis svarbus atradimas gali padėti kuriant naują vaistą, kurio poveikis galėtų būti itin veiksmingas ir padėtų gydyti Parkinsono liga sergančius asmenis. Specialistai neabejoja, kad šio tyrimo rezultatai paskatins raudonplaukius aiškintis apie jiems kylančią papildomą riziką.

Tiesa, kol kas nėra tiksliai žinoma, kaip tai bus galima padaryti. Anot specialistų, kadangi MC1R genas atsakingas už pigmentaciją, o raudoni plaukai įvardijami kaip melanomos ir Parkinsono ligos rizikos faktorius, abiem atvejais MC1R vaidmuo apima pigmentaciją ir sąsajų turintį oksidatyvinį stresą.

Mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai patvirtina būtinybę toliau gilintis į MC1R geną aktyvuojančių medžiagų potencialą kaip į naujas neuroprotekcinės terapijos rūšis, tinkamas Parkinsono ligai gydyti. Kartu su epidemiologiniais duomenimis tai gali tapti informacija, paskatinsiančia MC1R geną turinčiuosius kreiptis konsultacijos į dermatologus ar neurologus, kurie jiems suteiktų būtinos informacijos apie asmeninę melanomos ir Parkinsono ligos riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)