„Kadangi Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos sutartis buvo pasirašyta dar iki naujojo Darbo kodekso įsigaliojimo, ją pasirašiusioms šalims dar 1,5 metų liks galioti dabartinio darbo kodekso socialinės garantijos. Bet kokios naujovės, ypač tokio masto kaip Darbo kodekso pakeitimai, įneša sumaišties visuose sektoriuose, reikia keisti tam tikras galiojančias tvarkas, perskaičiuoti atostogas ir panašiai. Pasirašius šią sutartį, gydymo įstaigos visus šiuos procesus galės atidėti vėlesniam laikui. Kitaip tariant, gydymo įstaigos turės gerokai daugiau laiko pasiruošti naujovėms, viską atlikti neskubant, o per visą sutarties galiojimo laiką sudaryta darbo grupė ir toliau intensyviai dirbs ir derėsis dėl darbo sąlygų ateityje“, - sako sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Anot jos, tai yra aktualu tiek gydytojams, tiek slaugytojams, tiek visiems kitiems sveikatos priežiūros specialistams, dirbantiems valstybės ir savivaldybių gydymo įstaigose, kurios teikia žmonėms gydymo paslaugas pagal sutartis su Teritorinėmis ligonių kasomis.

Gydymo įstaigų, kurias palies ši sutartis, sąrašas yra pridėtas prie sutarties. Ji galioja visiems tų įstaigų darbuotojams.

Kaip buvo minėta pranešime spaudai, po šios sutarties pasirašymo, gydymo įstaigų gydytojai, odontologai, farmacijos specialistai bei gydymo įstaigų administracijos darbuotojai turės deklaruoti savo interesus, kad būtų galima išvengti bet kokių interesų konfliktų.

Be kita ko, pakeitimai laukia darbuotojų, kurie dirba kenksmingomis ir pavojingomis sąlygomis. Jie turės galimybę gauti didesnį darbo atlygį, trumpesnes darbo valandas.

„Medikų bendruomenių atstovai dalyvavo derybose rengiant šios sutarties projektą, tad kol kad girdėti teko tik teigiamus atsiliepimus. Tai pat sulaukėme kelių prašymų atsiųsti sutarties kopiją“, - sako ministro patarėja.

Kokia medikams nauda iš kolektyvinės sutarties, kas ją pasirašydamas išlos labiau – darbuotojai ar darbdaviai - skaitykite kitame „Lietuvos sveikatos” numeryje.