Eksperimentai atskleidė, kad reaguojant į alkį, smegenyse aktyvuojamos tam tikros zonos. Pasak mokslininkų, tai žmones gali paskatinti ieškoti maisto.

Tyrėjai priduria, kad nusitaikius į šias ląsteles galima veiksmingai išspręsti svorio metimo problemą. Ypač daug naudos iš to galėtų gauti diabetu ir kitomis su svoriu susijusiomis ligomis sergantys pacientai.

Alkio pojūčio ir atsako mechanizmas

Prinstono universiteto mokslininkai nustatė, kad išalkusių pelių smegenyse aktyvuojama DRN pavadinimu žinoma zona. Šios ląstelės reaguoja skirtingai, kai pelėms duodama per daug maisto, todėl manoma, kad ši smegenų zona atlieka svarbų vaidmenį mitybos elgsenoje. Vis dėlto, lieka neaišku, ar alkis tiesiog aktyvina šias ląsteles, ar jos taip pat paskatina ieškoti maisto.

Tyrimo autorius Alexanderis Nectowas leidiniui „The Independent“ sakė: „Egzistuoja dvi galimybės, kai matai kažką panašaus. Viena, kad šios ląstelės tiesiog palaiko kompaniją – alkis jas suaktyvina, tačiau maisto vartojimo proceso jos iš tikrųjų neskatina. Antroji galimybė, kad jos iš tikrųjų yra alkio pojūčio ir atsako mechanizmo dalis. Šiuo atveju, mes manome, kad tai antrasis variantas.“

Jeigu tai tiesa, mokslininkai mano, kad nusitaikius į šias ląsteles galima veiksmingai išspręsti svorio metimo problemą. Diabetu ar kitomis su nutukimu susijusiomis ligomis sergantys pacientai gali iš to gauti itin daug naudos.

Tyrimo rezultatai buvo publikuoti žurnale „Cell“.

Tik šešios valandos miego per naktį gali trim centimetrais padidinti jūsų liemens apimtį

Kitas mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad jūsų liemens apimtį didinti gali ir miego trūkumas. Žmonės, kurie per naktį miega vidutiniškai šešias valandas, turi trim centimetrais didesnę liemens apimtį nei tie, kurie miega devynias valandas.

Trumpesnis miegas taip pat siejamas su mažesniu „gerojo“ cholesterolio kiekiu kraujyje, kas ankstesnių tyrimų duomenimis padeda apsisaugoti nuo, pavyzdžiui, širdies ligų.

Tyrimo autorė dr. Laura Hardie iš Lidso universiteto teigia: „Kadangi mes nustatėme, kad suaugusieji, kurie sakė miegantys mažiau už kitus, buvo labiau linkę į antsvorio ar nutukimo problemas, mūsų rezultatai tik dar kartą pabrėžia, kaip svarbu išsimiegoti.“

Pasak mokslininkės, nors žmonių miego poreikiai skiriasi, tačiau bendrai sutariama, kad daugumai suaugusiųjų reikėtų miegoti nuo septynių iki devynių valandų.

Ir nors pastarojo tyrimo autoriai nenagrinėjo, kodėl miego trūkumas skatina svorio augimą, anksčiau atlikti tyrimai rodė, kad dėl to išskiriami dideli grelino kiekiai, o šis hormonas siejamas su apetitu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)