Maistas gali įvairiai paveikti stresą. Pavyzdžiui, avižiniai dribsniai pakelia serotonino lygį ir tuo pačiu raminančiai veikia smegenis. Kiti produktai mažina vadinamųjų streso hormonų – kortizolio ir adrenalino – lygį. Sveika mityba gali padėti atsispirti streso poveikiui dėl sustiprėjusios imuninės sistemos ir sumažėjusio arterinio spaudimo, rašo woman.DELFI.ua.

Kompleksiniai angliavandeniai

Visi angliavandeniai skatina serotonino gamybą. Kad šis hormonas gamintųsi nuolat, rekomenduojama rinktis kompleksinių angliavandenių turintį maistą, nes jie virškinami lėtai. Jų gausu rupių miltų produktuose: duonoje, makaronuose, avižiniuose dribsniuose.

Kompleksiniai angliavandeniai padės pasijusti ramesniais dar ir todėl, kad jie stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

Paprastieji angliavandeniai

Dietologai rekomenduoja apriboti saldžių produktų ir gazuotų gėrimų vartojimą, nes juose gausu paprastųjų angliavandenių. Juos organizmas greitai įsisavina, dėl to staiga šokteli serotoninas – nervinė įtampa greitai dingsta, tačiau neilgam. Todėl tai neturėtų tapti įpročiu stengiantis atsikratyti streso.

Vitaminas С

Vitaminas С mažina streso hormonų lygį ir tuo pačiu metu stiprina imuninę sistemą. Tyrimas, kuriame dalyvavo padidėjusį arterinį spaudimą turintys žmonės parodė, kad vitamino C vartojimas prieš streso kupiną situaciją padeda greitai normalizuoti arterinį kraujospūdį ir streso hormono kortizolio lygį. Vitamino C gausu apelsinuose, juoduosiuose serbentuose, šaltalankiuose, paprikose.


Magnis

Magnio trūkumas organizme gali būti galvos skausmo ir nuovargio priežastimi. Šie simptomai provokuoja stresą. Daug šio naudingo ir gyvybiškai svarbaus elemento turi špinatai, sojų pupelės, lašišos filė, salotų lapai.

Riebi žuvis

Riebioje žuvyje yra Omega-3 riebiųjų rūgščių,užkertančių kelią streso hormonų proveržiams ir apsaugančių nuo širdies ligų, depresijos ir PMS nulemtos nuotaikų kaitos. Kad gerai jaustumėtės, stenkitės per savaitę bent du kartus suvalgyti po 80 gramų tokios riebios žuvies, kaip lašiša ar tunas.

Juoda arbata

Juoda arbata padeda greičiau susidoroti su stresu. Viename tyrime buvo palyginti žmonės, šešias savaites gėrę po keturis puodelius juodosios arbatos per dieną, su tais, kurie gėrė kitokius gėrimus. Gėrusieji juodąją arbatą jautėsi ramesni net ir atsidūrę stresinėje situacijoje.

Riešutai ir sėklos

Graikiniai riešutai, migdolai, pistacijos ir kiti riešutai bei sėklos yra puikus sveikų riebalų ir vitaminų Е ir В šaltinis. Kasdien suvalgoma sauja riešutų sumažins cholesterino kiekį bei pasitarnaus kaip širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto profilaktika. Tai taip pat apsaugos nuo streso pasekmių ir apskritai sustiprins imunitetą. Svarbiausia, nepersistengti, nes riešutai – labai kaloringas maistas.

Avokadai

Vienas geriausių padidėjusio arterinio spaudimo sumažinimo būdų – daug kalio turinčių produktų vartojimas. Viename avokade kalio yra gerokai daugiau nei vidutinio dydžio banane. Avokadas yra puiki alternatyva ir tuo atveju, jeigu norite suvalgyti kažką riebaus. Šiame vaisiuje yra daug riebalų ir kalorijų, todėl jis gali puikiai pakeisti gabalėlį keptos mėsos.

Žalios daržovės

Aktyvus kietų žalių daržovių (pavyzdžiui, saliero ar morkos) kramtymas padės atsikratyti streso grynai mechaniškai – nuimant žandikaulių įtampą. Be to, tai puikus metodas, padedantis išvalyti tarpdančiuose likusį maistą.


Užkandžiai prie miegą

Iki miego likus 2-3 valandoms valgyti nerekomenduojama. Jeigu tokio režimo laikytis visgi nepavyksta, tai vakare, kad išvengtumėte rėmens, bent jau atsisakykite sunkaus ir riebaus maisto. Lengvas maistas, kaip skrudinta duona su uogiene padės atsikratyti alkio, o jame esantys angliavandeniai išlaisvins serotoniną. Tai padės prieš miegą atsipalaiduoti smegenims.

Vaistažolės

Egzistuoja daugybė žolelių užpilų ir nuovirų, turinčių raminantį poveikį. Viena labiausiai ištirtų – jonažolė, padedanti kovoti su lengva ar vidutinio sunkumo depresija, mažinanti nerimo simptomus ir PMS. Nors vaistažolės žalos nedaro, tačiau nepasikonsultavus su specialistais, geriau jų nevartoti.
Fiziniai pratimai prieš stresą

Kad sumažintumėte stresą, svarbu ne tik valgyti tam tikrus produktus, bet ir pradėti sportuoti. Fiziniai pratimai skatina deguonies cirkuliavimą kraujyje ir stimuliuoja endorfinų išsiskyrimą, o pastarieji užtikrina gerą savijautą. Tam būtina reguliariai mankštintis po pusvalandį 3-4 kartus per savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)